Γκάμπια: Εθνικές εκλογές με βόλους και κουβάδες

Αντί για ψηφοδέλτια και κάλπες - Απίθανες εικόνες από το μικρό αφρικανικό έθνος.
via Associated Press

Οι κάλπες άνοιξαν στη Γκάμπια το Σάββατο με τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν ένα μοναδικό σύστημα ψηφοφορίας, ρίχνοντας... βόλους στον...κουβά του υποψηφίου της επιλογής τους, σε μια σκληρή μάχη για τις προεδρικές εκλογές που θα δοκιμάσει τη σταθερότητα και τη δημοκρατική πρόοδο στο αφρικανικό έθνος.

Είναι οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη Γκάμπια από τότε που ο πρώην πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ εκτοπίστηκε από τα καθήκοντά του το 2016.

Ο Τζαμέ, ο οποίος ηττήθηκε από έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης που υποστήριξε τον σημερινό πρόεδρο Αντάμα Μπάροου, κατέφυγε στην Ισημερινή Γουινέα το 2017 αφού αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα.

Ο Μπάροου, ένας 56χρονος πρώην φύλακας και κατασκευαστής ακινήτων, αντιμετωπίζει πέντε αμφισβητίες της εξουσίας του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πολιτικού του μέντορα, Ουσεινού Νταρμπόε, 73 ετών.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι από έναν συνολικό πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στη μικρότερη χώρα της ηπειρωτικής Αφρικής. Η προσέλευση αναμένεται να είναι υψηλή, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (IEC).

Οι κάτοικοι της Γκάμπια χρησιμοποιούν γυάλινους βόλους αντί για ψηφοδέλτια, τους οποίους ρίχνουν σε κουβά με τη φωτογραφία και το όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν να ψηφίσουν. Το σύστημα αυτό εισήχθη τη δεκαετία του 1960 για να αποφευχθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια σε ένα έθνος με υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι την Κυριακή με το σύστημα της απλής πλειοψηφίας.