ΗΠΑ: Χακάρισμα σε τηλέφωνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με λογισμικό υποκλοπής ισραηλινών εταιρειών

Αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτρες για κινητά τηλέφωνα που παγιδεύτηκαν.
Το λογότυπο της ισραηλινής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας NSO Group μπροστά σε συγκρότημα γραφείων της στην έρημο Αράβα, στο Ισραήλ, 22 Ιουλιου 2021. REUTERS/Amir Cohen
Το λογότυπο της ισραηλινής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας NSO Group μπροστά σε συγκρότημα γραφείων της στην έρημο Αράβα, στο Ισραήλ, 22 Ιουλιου 2021. REUTERS/Amir Cohen
Amir Cohen via Reuters

Τα iPhone (Apple Inc) τουλάχιστον εννέα υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραβιάστηκαν από άγνωστο δράστη χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής spyware που αναπτύχθηκε από την εταιρεία NSO με έδρα το Ισραήλ, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σε αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Το χακάρισμα, που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, είχε ως στόχο Αμερικανούς αξιωματούχους είτε με έδρα την Ουγκάντα, ​​είτε με ειδίκευση σε θέματα που αφορούσαν την συγκεκριμένη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Οι υποκλοπές σε βάρος αξιωματούχων των ΗΠΑ έγιναν μέσω της τεχνολογίας NSO.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος συγκεκριμένα εξαπέλυσε τις κυβερνοεπιθέσεις.

Cyber Security Related Doodle Illustration. Modern Design Vector Illustration for Web Banner, Website Header etc.
Cyber Security Related Doodle Illustration. Modern Design Vector Illustration for Web Banner, Website Header etc.
cnythzl via Getty Images

NSO Group: Θα παρουσιάσουμε τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε

Ο Όμιλος NSO ανέφερε σε δήλωση (Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου) ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν τα τεχνολογικά εργαλεία του, αλλά ακύρωσε τους σχετικούς λογαριασμούς και θα διερευνήσει την υπόθεση βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Εάν η έρευνά μας δείξει ότι αυτές οι ενέργειες όντως συνέβησαν με τα εργαλεία της NSO, αυτός ο πελάτης που τα χρησιμοποίησε θα μπλοκαριστεί οριστικά και θα πραγματοποιηθούν νομικές ενέργειες εναντίον του», δήλωσε εκπρόσωπος της NSO, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η NSO θα συνεργαστεί επίσης με οποιαδήποτε σχετική κρατική αρχή και θα παρουσιάσει τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε».

Η NSO έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι πουλά τα προϊόντα της μόνο σε πελάτες που υποστηρίζουν την εφαρμογή του νόμου και το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης, βοηθώντας τους να παρακολουθούν απειλές για την ασφάλεια και δεν εμπλέκεται άμεσα σε επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Ουγκάντα ​​στην Ουάσιγκτον δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποκλοπές, ωστόσο επισήμανε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να τοποθετήσει την ισραηλινή εταιρεία σε ειδική λίστα, καθιστώντας δυσκολότερο για τις αμερικανικές εταιρείες το να συναλλάσσονται μαζί της.

Η NSO Group και μια άλλη εταιρεία λογισμικού υποκλοπής spyware «προστέθηκαν στη λίστα με βάση το γεγονός ότι ανέπτυξαν και παρείχαν λογισμικό υποκλοπής σε ξένες κυβερνήσεις, που χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο για να στοχεύσουν κακόβουλα κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους στις πρεσβείες», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα.