Λα Πάλμα: Ένα ολόκληρο νησί θαμμένο κάτω από την στάχτη

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου κράτησαν δέκα συνεχόμενες εβδομάδες.
via Associated Press

Το νησί Λα Πάλμα, ένα από τα Κανάρια νησιά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής, έχει χτυπηθεί από ηφαιστειακές εκρήξεις για περισσότερο από δύο μήνες.

Η ηφαιστειακή κορυφογραμμή Κούμπρε Βιέχα ξερράγη για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια στις 19 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας με στάχτη την περιοχή Καμπέθα ντε Βάκα και υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Οι αρχές στη Λα Πάλμα, όπου ζουν 85.000 άνθρωποι και είναι δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες, λένε ότι το ηφαίστειο παραμένει ενεργό από τότε. Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα είναι πλέον διαβόητο για την ασταθή δραστηριότητά του, κατακλύζοντας το νησί με τοξικά αέρια, νέες σχισμές λάβας και λόφους στάχτης που έχουν επανειλημμένα θέσει εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Λα Παλμα.

via Associated Press

Οι κάτοικοι είναι πλέον εξουθενωμένοι και ορισμένοι εγκαταλείπουν το νησί καθώς οι θέσεις εργασίας μειώνονται και οι κίνδυνοι πληθαίνουν. Την Δευτέρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων (PEVOLCA) δημιουργήθηκαν νέες ηφαιστειακές ρωγμές με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες ροές λάβας, σβήνοντας τις ελπίδες για ένα τέλος στον εφιάλτη της Λα Πάλμα.

Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε σύντομα να είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου του νησιού τα τελευταία 500 χρόνια. Το ρεκόρ κατέχει αυτή τη στιγμή η έκρηξη του ηφαιστείου Τεχούια το 1646, η οποία διήρκεσε 84 ημέρες.

via Associated Press

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Κοπέρνικος, ανέφερε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου περισσότερα από 2.790 κτίρια στο νησί είχαν καταστραφεί με τον τεχνικό διευθυντή της PEVOLCA, Μιγκέλ Άνχελ Μορκουέντε, να δηλώνει ότι η διάμετρος της πληγείσας περιοχής εκτείνεται για περίπου τρία χιλιόμετρα.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι ι ροές λάβας κάλυψαν περίπου 860 στρέμματα γεωργικής γης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 500 στρεμμάτων μπανάνας και 150 στρέμματα από αμπελώνες. Επιπλέον 1.020 στρέμματα γεωργικής γης έξω από τη Λα Πάλμα καλύφθηκαν πλήρως από τέφρα και φερτά αντικείμενα.

via Associated Press

Οι απώλειες είναι καταστροφικές βραχυπρόθεσμα για την οικονομία της Λα Πάλμα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία με πιο σημαντική αυτή της εξαγωγής μπανάνας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 395 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τη χρηματοδότηση κατοικιών, υποδομών και επιχειρήσεων που χάθηκαν λόγω των εκρήξεων. Ωστόσο, ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Deustche Welle ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατείας της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων έχει έρθει σε συνεννόηση με ξενοδόχους για όσους πολίτες χρειάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά σύμφωνα με την El Pais λιγότεροι από 500 άνθρωποι τα έχουν χρησιμοποιήσει καθώς οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο σε σπίτια φίλων ή συγγενών.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Πηγή: Insider.com

Popular in the Community