Γλυπτό του Τουταγχαμών στο «σφυρί» - Η Αίγυπτος ζητά ακύρωση της δημοπρασίας

Η δημοπρασία έχει προκαλέσει την οργή του Καΐρου που ζήτησε από τον οίκο να μην την πραγματοποιήσει.

Μια γλυπτή κεφαλή του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών βγαίνει στο «σφυρί» στις 4 Ιουλίου στο Λονδίνο, παρά την αντίθεση του Καΐρου που ζήτησε -ματαίως- να ακυρωθεί η πώληση και να επιστραφεί το έργο στην Αίγυπτο.

Η αξία της κεφαλής από καφέ χαλαζίτη, ηλικίας άνω των 3.000 ετών και ύψους 28,5 εκατοστών, υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ. Απεικονίζει τον θεό ’Αμμωνα με τα χαρακτηριστικά του φαραώ Τουταγχαμών, «ένας τρόπος να τεθεί ο μονάρχης στο ίδιο επίπεδο με τους θεούς», εξηγεί ο οίκος δημοπρασιών Christie’s.

Η δημοπρασία έχει προκαλέσει την οργή του Καΐρου που ζήτησε από τον οίκο να μην την πραγματοποιήσει.

Το Κάιρο -εν προκειμένω, η πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο- ζήτησε από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών να «σταματήσει η πώληση όλων των άλλων αιγυπτιακών αντικειμένων κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Christie’s στις 3 και 4 Ιουλίου, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλιστούν όλα τα πιστοποιητικά απόκτησης αυτών των αντικειμένων.

Σύμφωνα με τους Financial Times είναι το πρώτο αιγυπτιακό γλυπτό που κυκλοφορεί στην «αγορά» από το 1985.

Ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς εξήγησε ότι εκτιμά πως το έργο «έφυγε από την Αίγυπτο τη δεκαετία του 1970 γιατί εκείνη την εποχή και άλλα αρχαία αντικείμενα αυτής της φύσεως εκλάπησαν από τον Ναό του Καρνάκ» στο Λούξορ. «Ο Christie’s δεν μπορεί να μας πει πότε εκλάπη. Και οι ιδιοκτήτες έδωσαν ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε.

Το εν λόγω αρχαίο γλυπτό που βγαίνει στο σφυρί αγοράστηκε το 1958 από τον έμπορο τέχνης του Μονάχου Γερμανό Χάιντς Χέρτσερ. Ήταν στα χέρια του Αυστριακού Γιόζεφ Μεσίνα που το απόκτησε γύρω στο 1973 -1974 από τον πρίγκιπα Βίλχελμ φον Τορν ουντ Τάξις, ο οποίος το είχε από τη δεκαετία του 1960.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεκμηριωθεί η πρόσφατη ιδιοκτησία (του έργου) και η νομιμότητα της πώλησης, κάτι που σαφώς κάναμε», αντέδρασε εκπρόσωπος του οίκου Christie’s όταν ρωτήθηκε από το AFP. «Δεν θα διαθέταμε σε δημοπρασία κανένα αντικείμενο του οποίου η ιδιοκτησία ή η εξαγωγή θα ήγειραν ερωτήματα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου είχε ενημερωθεί εκ των πρότερων για την πώληση.

Το αντικείμενο ανήκει στη συλλογή Resandro, μια από τις πιο διάσημες ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως. Το γλυπτό έχει εκτεθεί επανειλημμένα στο κοινό τα τελευταία 30 χρόνια, υπογράμμισε ο οίκος δημοπρασιών.

Δημοφιλή