Γουίμπλεντον: Θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών

Οι τενίστες θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες ουδετερότητας.
PAUL CHILDS via Reuters

Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες θα μπορέσουν να αγωνιστούν φέτος στο Γουίμπλεντον και και στα βρετανικά τουρνουά χόρτου, αφού το All England Club (AELTC) και η Lawn Tennis Association (LTA) αποφάσισαν από κοινού να άρουν τις απαγορεύσεις που είχαν επιβάλει στους παίκτες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά από μακρά συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών οργάνων του τένις, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες ουδετερότητας προκειμένου να αγωνιστούν φέτος.

Οι τενίστες θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες ουδετερότητας, οι οποίες θα τους απαγορεύουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή το λευκορωσικό κράτος και να χρηματοδοτούνται από οργανισμούς που λαμβάνουν κονδύλια από τις δύο χώρες. Δεν θα χρειαστεί, ωστόσο, να κάνουν επικριτικές δηλώσεις για τις κυβερνήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η AELTC σημείωσε πως «η τρέχουσα πρόθεσή μας είναι να δεχτούμε συμμετοχές από Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες με την προϋπόθεση ότι θα αγωνιστούν ως «ουδέτεροι» αθλητές και θα συμμορφωθούν με τους κατάλληλους όρους. Αυτοί θα απαγορεύουν τις εκφράσεις υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με διάφορες μορφές, και θα απαγορεύουν τη συμμετοχή παικτών που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή/και το λευκορωσικό κράτος (συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας από εταιρείες που λειτουργούν ή ελέγχονται από τα κράτη)».

Ενώ οι Ενώσεις τένις γυναικών και ανδρών και η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις επέτρεψαν στους παίκτες να αγωνίζονται υπό τον μανδύα της ουδετερότητας σε όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή κάποιας δήλωσης, η AELTC και η LTA απαγόρευσε τους Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες.

Η απόφασή τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ενώσεων, που αποφάσισαν την επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την αφαίρεση πόντων από τις διοργανώσεις. Φέτος, εκφράστηκαν απειλές ακόμα και για αναστολή των τουρνουά, σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφαση, κάτι που οδήγησε σε αλλαγή στάσης.

Υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ρώσων και Λευκορώσων επαγγελματιών τενιστών αποδείχθηκε ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος.

Ουκρανία: «Ανήθικη απόφαση, η κυβέρνηση να μην εκδόσει βίζα σε Ρώσους και Λευκορώσους»

Η Ουκρανία προέτρεψε σήμερα (31/3) τη βρετανική κυβέρνηση να μην εκδώσει βίζα σε Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες, αφού οι διοργανωτές του τουρνουά Wimbledon αποφάσισαν να τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν, χαρακτηρίζοντας μια «ανήθικη» την απόφαση για το Κίεβο.

«Η απόφαση του Wimbledon να επιτρέψει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων παικτών είναι ανήθικη. Έχει σταματήσει η Ρωσία την επιθετικότητά της ή τις φρικαλεότητες της;» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Καλώ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αρνηθεί να χορηγήσει βίζα στους αθλητές τους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα