Ουκρανία: «Πολύ δύσκολη» η κατάσταση στο Ντονμπάς

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι να αποσυρθούν στις θέσεις τους πριν την εισβολή για να αρχίσουμε συνομιλίες.
via Associated Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί στις θέσεις που είχε πριν τον πόλεμο ως πρώτο βήμα πριν τις διπλωματικές συνομιλίες, μια διαπραγματευτική γραμμή με την οποία η Μόσχα είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσει σύντομα, καθώς εστιάζει τα πυρά της σε περιοχές- κλειδιά στην Ανατολή.

Μιλώντας με video link στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ζελένσκι εξέφρασε προθυμία για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου και του Πούτιν, μα τόνισε πως η Μόσχα πρέπει να ξεκαθαρίσει και αυτή πως είναι έτοιμη να «περάσει από τον αιματηρό πόλεμο στη διπλωματία».

«Είναι δυνατόν αν η Ρωσία δείξει τουλάχιστον κάτι. Όταν λέω τουλάχιστον κάτι, εννοώ να αποσύρει στρατεύματα πίσω εκεί που ήταν πριν τις 24 Φεβρουαρίου», την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, είπε. «Θεωρώ πως θα ήταν ένα σωστό βήμα για τη Ρωσία».

Ο Ζελένσκι επίσης αποσαφήνισε πως η Ουκρανία θέλει να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από όλες τις κατεχόμενες περιοχές. «Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι να ανακτήσει όλες της τις περιοχές» είπε. «Έχει να κάνει με την ανεξαρτησία και την εθνική μας κυριαρχία».

Παρευρισκόμενος στο Νταβός ο ίδιος, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα είπε πως η κατάσταση στο Ντονμπάς ήταν «εξαιρετικά κακή». Ο ίδιος κάλεσε φιλικές χώρες- ειδικά τις ΗΠΑ- να παρέχουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν περιοχές.

«Κάθε ημέρα που κάποιος κάθεται στην Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλες πρωτεύουσες και εξετάζει εάν θα έπρεπε ή όχι να κάνει κάτι, μας κοστίζει ζωές και περιοχές» είπε ο Κουλέμπα.

Τοπικός κυβερνήτης στην ανατολική Ουκρανία είπε πως τουλάχιστον έξι άμαχοι είχαν σκοτωθεί από τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια πόλη στο επίκεντρο των μαχών. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, είπε την Τετάρτη πως άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς του Σεβεροντονέτσκ τις τελευταίες 24 ώρες. Κατηγόρησε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα πως στοχεύουν σκόπιμα καταφύγια όπου κρύβονταν άμαχοι.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε σε γραπτά του σχόλια απαντώντας σε ερωτήσεις του Associated Press. «Η πόλη βομβαρδίζεται συνέχεια με κάθε όπλο που έχει στην κατοχή του ο εχθρός».

Το Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν την πόλη, μα μια σημαντική οδός ανεφοδιασμού δέχεται πίεση, είπε ο Χαϊντάι.

Το Σεβεροντονέτσκ και το κοντινό Λισιάνσκ είναι οι μεγαλύτερες πόλεις που απομένουν στα χέρια της Ουκρανίας στην περιφέρεια του Λουχάνσκ. Η περιοχή ελέγχεται κατά «πάνω από 90%» από τη Ρωσία, όπως είπε ο Χαϊντάι. Υπενθυμίζεται πως οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές μάχονται κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς εδώ και οκτώ χρόνια, και ως εκ τούτου κατείχαν ήδη μεγάλες εκτάσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press