Μηδενίζονται οι χρεώσεις για βασικές συναλλαγές στα ΑΤΜ, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, καταργούνται οι προμήθειες που πλήρωναν οι πολίτες για αναλήψεις και ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ της ίδιας ή άλλης ελληνικής τράπεζας, ενώ μπαίνει πλαφόν στις χρεώσεις τρίτων παρόχων.
Τι αλλάζει:
- ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας: Καμία χρέωση για ανάληψη μετρητών ή ερώτηση υπολοίπου.
- ΑΤΜ άλλης ελληνικής τράπεζας (μέσω ΔΙΑΣ): Καμία χρέωση.
- Ερώτηση υπολοίπου: Δωρεάν παντού, σε όλα τα ΑΤΜ, ανεξαρτήτως παρόχου.
- ΑΤΜ τρίτων παρόχων (όπως Cashflex) ή ξένων τραπεζών: Θέσπιση ανώτατου ορίου χρέωσης 1,5 € για ανάληψη.
- Εμβάσματα: Παραμένει η χαμηλή υφιστάμενη χρέωση των 0,5 €.
- Μοναδικό ΑΤΜ σε κοινότητες: Καμία επιπλέον χρέωση ακόμη κι αν είναι τρίτος πάροχος.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα από τρίτους παρόχους, μετά την πώληση ΑΤΜ από ελληνικές τράπεζες σε ιδιωτικές εταιρείες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ΑΤΜ σε όλη τη χώρα χωρίς άδικες επιβαρύνσεις και να μπει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές.
Οι πέντε βασικές αλλαγές που εισάγονται αναλυτικά:
Καταργείται πλήρως η προμήθεια (1,50–2,00 ευρώ) που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.
2. Καμία προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
Εφόσον η τράπεζα στην οποία ο πολίτης διατηρεί τον λογαριασμό του έχει μετοχική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι αναλήψεις στα ΑΤΜ του παρόχου,δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.
3. Πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων.
Ορίζεται ανώτατο όριο προμήθειας 1,50 ευρώ. Σήμερα, για τέτοιες συναλλαγές, οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.
4. Δωρεάν αναλήψεις σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες , είτε για παρόχους
Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τραπεζικό είτε παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επεκτείνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τις τράπεζες και σε τρίτους παρόχους.
5. Δωρεάν ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα
Καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε παρόχους.
Επιπλέον, οι πάροχοι ΑΤΜ
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιερρακάκης, επιπλέον, για πρώτη φορά θεμελιώνεται νομοθετικά και η μηδενική χρέωση για αναλήψεις από την τράπεζα στην οποία ένας πολίτης διατηρεί το λογαριασμό του, ώστε να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση και στο μέλλον.
Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση του κόστους βασικών τραπεζικών υπηρεσιών και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά και απλές τραπεζικές συναλλαγές.