Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης επιχειρεί να θέσει «φρένο» στην ακρίβεια που απειλεί να πιέσει περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με έκτακτα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ, επιβάλλεται πλαφόν στα περιθώρια κέρδους τόσο στα καύσιμα όσο και σε βασικά προϊόντα σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων.  

Advertisement
Advertisement

Ποια προϊόντα λείπουν από τη λίστα

Ωστόσο, η λίστα των προϊόντων που καλύπτονται από το μέτρο αφήνει εκτός ορισμένες κατηγορίες βασικών αγαθών που αποτελούν καθημερινή ανάγκη για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα φρέσκα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά, τα οποία επηρεάζονται έντονα από τις αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς και ενέργειας και συχνά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Η απουσία τους από τη λίστα προστασίας δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσο οι καταναλωτές προστατεύονται πραγματικά από φαινόμενα υπερβολικών ανατιμήσεων σε βασικά στοιχεία της καθημερινής διατροφής.

Παράλληλα, εκτός του πλαισίου ελέγχου μένουν προϊόντα όπως το φρέσκο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιείααλλά και το εμφιαλωμένο νερό. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλές νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας όπου το πόσιμο νερό δεν είναι πάντα επαρκές ή ποιοτικά κατάλληλο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να βασίζονται σε αυτό για την καθημερινή τους κατανάλωση. Η απουσία τέτοιων προϊόντων από το πλαίσιο προστασίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιέσεων στις τιμές σε αγαθά που, για πολλές περιοχές της χώρας, δεν αποτελούν απλώς επιλογή αλλά βασική ανάγκη.

Αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες

Η κυβέρνηση συνοδεύει το πλαφόν με αυστηρό πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων. Σε περίπτωση παραβίασης των ορίων κέρδους:

  • τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και τα 5 εκατ. ευρώ,ενώ προβλέπεται και δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν το μέτρο.  

Οι έλεγχοι θα ενταθούν σε όλη την αγορά, από τα σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους μέχρι τα πρατήρια καυσίμων.

Advertisement

Ένα μέτρο με πολιτικό και οικονομικό μήνυμα

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πλαφόν δεν αποτελεί επίθεση στην επιχειρηματικότητα αλλά στοχεύει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Σε περιόδους διεθνούς κρίσης, όπως αυτή που επηρεάζει τις αγορές ενέργειας, ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων είναι αυξημένος και η προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος γίνεται πολιτική προτεραιότητα.  

Ωστόσο, η αγορά εμφανίζεται επιφυλακτική, καθώς επιχειρηματικοί φορείς εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα ενδέχεται να περιορίσουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού ή να επιβαρύνουν μικρότερες επιχειρήσεις.

Advertisement