Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που γίνεται η συγκομιδή των ροδάκινων στη βόρεια Ελλάδα, με εργάτες να τα μαζεύουν και να τα βάζουν σε κιβώτια που προορίζονται για εργοστάσια όπου ξεφλουδίζονται, κόβονται και μπαίνουν σε κονσέρβες- συχνά για καταναλωτές στις ΗΠΑ.
Ωστόσο φέτος η συγκομιδή συνοδεύεται από αβεβαιότητα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλές βιομηχανίες- από το κρασί μέχρι το ελαιόλαδο και τα αυτοκίνητα.
Ο ροδακινοπαραγωγοί και οι εργοστασιάρχες ανησυχούν πως οι δασμοί θα πλήξουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους καθώς ετοιμάζονται να τα στείλουν στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν ή να βρουν εναλλακτικές αγορές.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένου ροδάκινου στον κόσμο, με το 1/5 να πηγαίνει στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Ευρώπη. Τα ροδάκινα, όπως και κάποια άλλα προϊόντα, ήδη υπόκεινται σε δασμό 17% από τις ΗΠΑ. Οι νέοι δασμοί θα το πήγαιναν στο 47%.
«Τώρα είναι ακόμα χειρότερα επειδή μας βρίσκει στο αποκορύφωμα, όπου όλο το εργοστάσιο και όλες οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν ολοταχώς» είπε ο Λάζαρος Ιωαννίδης, συνιδιοκτήτης ενός εργοστασίου επεξεργασίας ροδάκινων και φρούτων κοντά στη Νάουσα που στέλνει περίπου το 40% της παραγωγής του σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Dole.
Τα ετήσια έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές κονσερβοποιημένου ροδάκινου και άλλων συσκευασμένων προϊόντων ροδάκινων αντιστοιχούν σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ, με περίπου 120 εκατ. ευρώ αν προέρχονται από την αμερικανική αγορά.
Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και τα παράγωγα ροδάκινων, οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι τα τρία κορυφαία εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα στις ΗΠΑ, φέροντας στη χώρα περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Πάνω από 20.000 οικογένειες, αγρότες και εργάτες βγάζουν χρήματα από καλλιέργειες και εργοστάσια ροδάκινων στην κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον Κώστα Αποστόλου, επικεφαλής της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος. «Το μέγεθός μας μπορεί να είναι μικρό ως ποσοστό για τη χώρα ή την ΕΕ, μα για την περιοχή μας είναι μια μεγάλη πηγή εισοδήματος, ζωτική για την επιβίωση…τους τελευταίους έξι μήνες, από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ, είμαστε σε μια περίοδο απόλυτης αναταραχής» σημειώνει ο Αποστόλου.
Ο ίδιος είπε ότι η μόνη εναλλακτική είναι να αλλάξουν οι εξαγωγικοί προορισμοί σε χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική ή το Μεξικό και την Ινδία και κάλεσε την ΕΕ να υπογράψει εμπορική συμφωνία με αυτές τις χώρες. Σημειώνεται πως η ΕΕ σχεδίαζε να εγκρίνει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, μα κάποιες χώρες αντιδρούν.
Με πληροφορίες από Reuters