Κρούσματα στρεπτόκοκκου εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οδηγώντας σε κλείσιμο σχολικών μονάδων για προληπτικούς και θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές.
Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κλειστό θα παραμείνει το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Σκρα, στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 27ο Νηπιαγωγείο. Κλειστό θα είναι και το Κλειστό Γυμναστήριο του συγκροτήματος. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο στην ίδια περιοχή.
Στο δήμο Δέλτα, μετά από τέσσερα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε σχολεία των Κυμίνων και της Σίνδου, πραγματοποιούνται προληπτικές απολυμάνσεις, ενώ στον δήμο Ωραιοκάστρου, κρούσμα εντοπίστηκε στο 6ο Νηπιαγωγείο.
Στις Σέρρες, κλειστά θα παραμείνουν το 4ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 8ο και 25ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Σερρών.
Στην Αττική, τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Βύρωνα δεν θα λειτουργήσουν προληπτικά.
Τέλος, στην Κρήτη, δεν θα λειτουργήσει σήμερα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.
Oδηγίες του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
-Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
-Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
-Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
-Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Μέτρα πρόληψης
-Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
-Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
-Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
-Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
-Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, ούτε κλείσιμο σχολείων
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν οι απολυμάνσεις, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους, την αντοχή του στρεπτόκοκκου, αλλά και τα πρώτα σημάδια.
Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες, έχει ανάγκη του οργανισμού. Κατανοητό είναι και οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με κλειστά σχολεία και απολυμάνσεις όμως, δεν τα προστατεύουν και μάλιστα μπορείτε να κάνουν και κακό.
«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μια αύξηση μετά τον Covid, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου.
Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25% .1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν την σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Τα πρώτα σημάδια
-Αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή, το παιδί είναι πολύ πεσμένο.
-Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό.
-Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στο παιδίατρο τους.
-Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαχωρίζει και τα κρούσματα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά: «Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και εξελίσσονται σε πολύ γρήγορο διάστημα κι έχουν θνητότητα 25%. Αν θυμάστε και πέρυσι είχαμε στην Ηλεία δύο θανάτους σε νεαρά άτομα πέρυσι», υπενθυμίζει.