Νέες εξελίξεις στην δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τα λεγόμενα «χαμένα βίντεο» των Τεμπών μετά την κατάθεση του ενός από τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες.
Η αναφορά του πως δεν παρέδωσε στις δικαστικές αρχές όλο το υλικό φωτογραφιών και βίντεο που τράβηξαν από κινητά με τον συνάδελφό του στο πεδίο του δυστυχήματος όταν έφτασαν στο σημείο, οδήγησε στο αίτημα κατάσχεσης από την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας.
Μετά την πρόταση της Εισαγγελέως να γίνει δεκτό το αίτημα καθώς όπως ανέφερε συνδέεται με το θέμα του φορτίου που περιγράφεται στο κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου διέταξε την κατάσχεση.
Η Πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα κατάσχεσης ψηφιακών πειστηρίων και συγκεκριμένα των υπολογιστών και των σκληρών δίσκων που είναι αποθηκευμένο το συγκεκριμένο υλικό και από τους δύο πραγματογνώμονες.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του δικαστικού πραγματογνώμονα ζητήθηκε από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας για τις συγκεκριμένες ενέργειες του από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο πεδίο του δυστυχήματος περίπου στις 4 το πρωί της 1ης Μαρτίου του 2023.
Από την απάντησή του ανέκυψε το ζήτημα και το αίτημα κατάσχεσης, καθώς όπως είπε ο πραγματογνώμονας όταν έφτασαν στα Τέμπη ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της διάσωσης και πριν απομακρυνθούν από το σημείο τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο με τα κινητά τους.
Ωστόσο, δήλωσε πως δεν παρέδωσε στις δικαστικές αρχές όλο το υλικό και το διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο μέχρι σήμερα επισημαίνοντας πως στην δικαστική πραγματογνωμοσύνη που ετοίμασε με τον συνάδελφό του χρησιμοποίησαν συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό.
Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο για να κατασχεθούν όλα όσα κατέγραψαν οι δύο πραγματογνώμονες σε βίντεο και φωτογραφίες από εκείνες τις ώρες.
Σημειώνεται ότι, η υπόθεση αφορά τη μη προσκόμιση των βίντεο από τον Εμπορευματικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε το δρομολόγιό της η εμπορική αμαξοστοιχία, και τις επανεγγραφές στον ψηφιακό σκληρό δίσκο, τους πρώτους μήνες μετά τη σύγκρουση.
Στο εδώλιο κάθονται ο νόμιμος εκπρόσωπος της Interstar Security για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και της απείθειας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (2020-Μάρτιος 2023) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή εγγράφων και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (Μάρτιος 2023- Αύγουστος 2025) για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή εγγράφων άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας στην απείθεια.
Πηγή: larissanet.gr