Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα με σφοδρές βροχοπτώσεις να αναμένεται να πλήξουν περιοχές που ήδη επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το έκακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ σήμερα αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κέρκυρας, Διαπόντιων νήσων, Παξών) και στην Ήπειρο (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της). Το ίδιο σκηνιό θα συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο καθως λήξη της κακοκαιρίας προβλέπεται, στα δυτικά το Σάββατο και στα ανατολικά την Κυριακή.

Advertisement
Advertisement

Σε κατάσταση ετοιμότητας RED CODE έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τους δήμους αυτών των Περιφερειών, από αύριο μέχρι και την Παρασκευή σε συνέχεια της αναβάθμισης από την ΕΜΥ του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και της εισήγησης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αύριο πιθανόν να τεθούν και άλλες περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση ετοιμότητας (RED CODE).

Σε ανάρτησή του ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι το πιο κρίσιμο 48ωρο είναι αυτό της Πέμπτης και Παρασκευής, όπου αναμένονται τα υψηλότερα ποσά αθροιστικού υετού, τόσο στις ήδη πληγείσες περιοχές της ΒΔ Ελλάδας, όσο και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και πως η επιδείνωση αυτή, πλέον θα λάβει χαρακτήρα κακοκαιρίας με προειδοποίηση Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων –σύμφωνα με το σύστημα ονοματοδοσίας Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ– με την ονομασία ADEL.

«Είναι απολύτως κρίσιμο τις επόμενες ώρες και ημέρες να παρακολουθούμε τα επίσημα δελτία της ΕΜΥ, που θα προσδιορίσουν με ακρίβεια τις περιοχές και τα χρονικά διαστήματα έντονων φαινομένων, καθώς και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες πρέπει να τηρούνται χωρίς καμία καθυστέρηση.

Παρακάτω ακολουθεί ο αθροιστικός υετός για το επόμενο τετραήμερο , ο οποίος μας δίνει μια γενική εικόνα για το ποιες περιοχές θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στα δελτία της ΕΜΥ θα δούμε ακριβέστερες πληροφορίες και θα εξεταστεί η τοπικότητα και οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

Καλλιάνος: Στο Ιόνιο η περισσότερη βροχή – Επηρεάζεται και η Αττική

Από αύριο Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου. Παράλληλα, οι νοτιάδες θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 6–7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανοιχτά ίσως οι ριπές τους αγγίξουν και τα 8 μποφόρ, γεγονός που θα ενισχύσει την τροφοδότηση θερμών και υγρών αερίων μαζών προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, από τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα, η περισσότερη βροχή θα πέσει στο Ιόνιο και ακολουθεί η Ήπειρος, η δυτική και νότια Πελοπόννησος καθώς επίσης και η ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ταυτόχρονα, θα επηρεαστεί και η Αττική, με τον κ. Καλλιάνο να εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα εκδηλωθούν καταιγίδες ανά διαστήματα με το εκτιμώμενο ύψος να ανέρχεται σε 70-90 mm.

Αναλυτικά τα εκτιμώμενα ύψη βροχής το επόμενο τετραήμερο σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο:

Ιόνιο: 200–250 mm (στα κεντρικά και βόρεια τμήματα κυρίως)

Ήπειρος : 150–170 mm (στις κεντρικές και δυτικές περιοχές κυρίως)

Δυτική και Νότια Πελοπόννησος : 160–180 mm

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη : 200–250 mm

Ανατολικό Αιγαίο : 200–220 mm

Αττική : 70–90 mm, με καταιγίδες κατά διαστήματα

Θεσσαλονίκη: 100 – 120 mm, με καταιγίδες κατά διαστήματα

«Τα εκτιμώμενα ύψη αθροιστικής βροχής που παρατίθενται αποτελούν μια πρώτη εικόνα με βάση τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα. Είναι πιθανό να υπάρξουν αποκλίσεις ως προς την τελική κατανομή και ένταση των φαινομένων, καθώς τα αριθμητικά μοντέλα αναπροσαρμόζονται διαρκώς. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω αυτή τη στιγμή να παρουσιάσω τι καταγράφεται στις πιο πρόσφατες προβολές, ώστε να υπάρχει σαφής και υπεύθυνη ενημέρωση», σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.

Η Πέμπτη και η Παρασκευή αποτελούν το διήμερο όπου τα φαινόμενα θα κορυφωθούν, με πιο εκτεταμένη δραστηριότητα των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων και μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Παρότι θα υπάρξουν ορισμένα διαλείμματα με βελτιωμένο καιρό, η ασταθής ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Adel θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και καταιγίδες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, προβλέπει ο μετεωρολόγος.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τις κλιματικές τιμές της εποχής.

Από την Κυριακή, το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα, επιτρέποντας τη σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Advertisement


Κίνδυνος για πλημμύρες

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, οι περιοχές ή και οι νομοί που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα (αυτές τις τέσσερις ημέρες) για τοπικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες ικανές, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα ή ακόμη και σε υδρολογικές και γεωτεχνικές καταστροφές είναι:

  1. Κέρκυρα
  2. Παξοί
  3. Λευκάδα
  4. Ιθάκη
  5. Κεφαλονιά
  6. Ζάκυνθος
  7. Θεσπρωτίας – Πρέβεζας (δυτικά τμήματα)
  8. Αιτωλοακαρνανίας (δυτικά τμήματα)
  9. Ηλείας (δυτικά τμήματα)
  10. Μεσσηνίας
  11. Λακωνίας (νότια τμήματα)
  12. Χαλκιδικής (ανατολικά τμήματα)
  13. Σερρών (νότια τμήματα)
  14. Δράμας (νότια τμήματα)
  15. Καβάλας (και Θάσος)
  16. Ξάνθης (νότια τμήματα)
  17. Κομοτηνής
  18. Ροδόπης
  19. Χίος
  20. Σάμος
  21. Ικαρία
  22. Κως
  23. Χανίων (δυτικά τμήματα)
  24. Αττικής και Θεσσαλονίκης (μικρότερη η πιθανότητα, όμως υπαρκτή)

Η πρόγνωση του καιρού

Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στα νησιά του Ιονίου Κέρκυρα, Διαπόντιοι νήσοι, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Advertisement

β. Από το απόγευμα στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και στην ανατολική Μακεδονία.

Την Πέμπτη (27-11-25) και την Παρασκευή (28-11-25) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Διαπόντιοι νήσοι, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος), την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Advertisement

β. Την Παρασκευή (28-11-25) εκτός των ανωτέρω περιοχών, κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Στα δυτικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κέρκυρας, Διαπόντιων νήσων, Παξών) και στην Ήπειρο (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της). Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο, από το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη, από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

Advertisement

   Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία έως 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι δυτικοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Advertisement

   Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 15 με 18 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 22 βαθμούς Κελσίου.

   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

Advertisement

   Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

   ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

   Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κέρκυρας, Διαπόντιων νήσων, Παξών) και στην Ήπειρο (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της).

   Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

   ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική Πελοπόννησο.

   Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

   ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

   Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

   ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

   Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

   Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

   ΑΤΤΙΚΗ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

   Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

   Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

   Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

   Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-11-2025

   Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Αιτωλοκαρνανία και από το απόγευμα στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την ανατολική Μακεδονία, νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες.

   Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

   Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 και στα νότια τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-11-2025

   Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου τη νύχτα θα ενταθούν.

   Στην υπόλοιπη χώρα βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

   Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-11-2025

   Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

   Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Ηπείρου και Μακεδονίας.

   Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

   Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-11-2025

   Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

   Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

   Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.