Μία από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τη χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση, στην Αθήνα ήταν και αυτή με το «φουσκωμένο» φρεάτιο στην Καλλιθέα το οποίο είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε συντριβάνι.

Αρκετά βίντεο αναρτήθηκαν στα social media τη στιγμη της κακοκαιρίας και έδειχναν ότι το φρεάτιο είχε «σκάσει» δημιουργώντας τρομακτικές εικόνες με αυτοκίνητα και πεζούς να διέρχονται. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς έκανε μια ανάρτηση εξηγώντας πώς συμβαίνει το φαινόμενο αυτό.

Advertisement
Advertisement

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Τα φρεάτια “πετάνε” νερό προς τα πάνω όταν το αποχετευτικό δίκτυο φτάσει στα όριά του. Σε μια έντονη καταιγίδα, η ποσότητα της βροχής πέφτει πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να απορροφήσουν οι αγωγοί.

Αν προστεθούν και βουλωμένες σχάρες από φύλλα και σκουπίδια, το νερό δεν βρίσκει διέξοδο προς τα κάτω και δημιουργεί υπερπίεση, η οποία το στέλνει προς τα πάνω.

Πολλοί αγωγοί είναι επίσης παλιοί και μικρής διατομής, σχεδιασμένοι για άλλες εποχές, οπότε δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σημερινά ακραία φαινόμενα.

Σε κάθε βροχή με ραγδαιότητα μεγαλύτερη των 100mm/h για κάποιο διάστημα , στην Αθήνα δημιουργούνται προβλήματα. Και ξεκινά η κουβέντα για τα φρεάτια. Τα φρεάτια σε τέτοια φαινόμενα, απλά ΔΕΝ λειτουργούν. Δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές που χρειάζεται , ιδιαίτερα αν ο δρόμος στον οποίον βρίσκονται, στο παρελθόν ήταν ρέμα.

Δείτε σε βίντεο το φρεάτιο – συντριβάνι:

@fragiskosofficial Δημοσθένους και Σκρα το 2 συντριβάνι #fu #fragiskos ♬ πρωτότυπος ήχος – 🔵 Fragiskos 🎤 🎵💫