Η ανάσυρση της σορού του 34χρονου δύτη από τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 28 Μαρτίου.

Η επιχείρηση έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα απαιτητική, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν στο σημείο που οι δύτες αποκαλούν «πηγάδι του διαβόλου». Το σημείο βρίσκεται στο δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης και αποτελεί μια υποθαλάσσια κατακόρυφη οπή με στενό άνοιγμα, που οδηγεί σε μεγαλύτερα βάθη και σε δίκτυο υποθαλάσσιων διαδρομών. Μετά το αρχικό άνοιγμα, ακολουθούν στενά περάσματα και μια σήραγγα που οδηγεί σε σπήλαιο άγνωστης έκτασης. Η περιορισμένη ορατότητα, η απότομη κλίση και τα ισχυρά ρεύματα αυξάνουν τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού, καθιστώντας την κατάδυση ιδιαίτερα απαιτητική.

Advertisement
Advertisement

Την επιχείρηση θα αναλάβει εξειδικευμένη ομάδα 5 σπηλαιοδυτών. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Στο σημείο τοποθετούνται ειδικοί πάσσαλοι και μεταλλικές κατασκευές, πάνω στις οποίες θα στερεωθούν ανθεκτικά σκοινιά. Τα σκοινιά θα βοηθήσουν τόσο στην ασφαλή πλοήγηση μέσα στο σπήλαιο όσο και στη μεταφορά της σορού, καθώς τα ρεύματα -ιδίως στο οριζόντιο τμήμα- είναι εξαιρετικά ισχυρά και επικίνδυνα ακόμη και για έμπειρους επαγγελματίες.

Η σορός του 34χρονου εντοπίστηκε την Τετάρτη 25 Μαρτίου, εγκλωβισμένη σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Ο δύτης ήταν πλήρως εξοπλισμένος και κινούνταν προς το «πηγάδι», όταν ισχυρά ρεύματα τον παρέσυραν. Η ένταση των ρευμάτων φαίνεται πως τον οδήγησε σε πρόσκρουση σε βράχια, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος του εξοπλισμού του, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο.