Τα αυγά θεωρούνται από πολλούς ειδικούς της διατροφής ως μια από τις πιο προσιτές, θρεπτικές και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης, ακόμη κι αν οι τιμές τους έχουν αυξηθεί λόγω της γρίπης των πτηνών. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το μεγαλύτερο μέρος της LDL παράγεται από το ήπαρ, κυρίως όταν καταναλώνονται πολλά κορεσμένα λιπαρά — κάτι που δεν χαρακτηρίζει τα αυγά, τα οποία έχουν μόλις 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Έτσι, η μέτρια κατανάλωση, περίπου ένα αυγό την ημέρα, θεωρείται ασφαλής, αναφέρουν σε άρθρο τους οι ΝΥΤ.
Επιπλέον, τα αυγά αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας πάνω από έξι γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης σε μόλις 70 θερμίδες και περιέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των μυών, το νευρικό σύστημα και την υγεία των κυττάρων. Δύο αυγά μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών σε χολίνη, ειδικά για εγκύους και θηλάζουσες, που συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πώς οι ειδικοί τονίζουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία: καλό είναι να αποφεύγεται το υπερβολικό βούτυρο ή τα λιπαρά συνοδευτικά όπως το μπέικον. Προτείνονται πιο υγιεινές επιλογές όπως βράσιμο ή μαγείρεμα με ελαιόλαδο, καθώς και συνοδεία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης.
H mayoclinic προσυπογράφει: τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Απλώς να θυμόμαστε ότι όταν φτιάχνουμε ένα πιάτο με αυγά, όπως ομελέτα, αυγό στο φούρνο, μπολ ή τοστ, πρέπει να προσέχουμε τα επιπλέον συστατικά με πολλές θερμίδες και λιπαρά, όπως το τυρί, το μπέικον και το βούτυρο.
Μια σημαντική συμβουλή
Στο προαναφερθέν άρθρο τους, οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους, τα αυγά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ας φροντίσουμε όμως να τα μαγειρεύουμε μέχρι τέλους για να αποφύγουμε τη σαλμονέλα, σημειώνουν.
ΠΗΓΗ: NYT , mayoclinichealthsystem .