Οι ομελέτες υπήρχαν σε κάποια μορφή από την αρχαιότητα, αλλά η γαλλική λέξη «ομελέτα» χρησιμοποιήθηκε τον 16ο αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το νόστιμο πιάτο με τα αυγά έγινε σύμβολο της γαλλικής κουζίνας.
Αλλά η προετοιμασία μιας σωστής γαλλικής ομελέτας περιλαμβάνει διαφορετική τεχνική και παρουσίαση απ′ ότι ίσως γνωρίζουμε. Αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε αυτή την κλασική συνταγή με τον τρόπο που προοριζόταν να την απολαύσουμε, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα ακριβή βήματα και τις καλύτερες πρακτικές για να αποφύγουμε λάθη.
Παρακάτω, οι ειδικοί της μαγειρικής αναλύουν πώς να φτιάξουμε την τέλεια γαλλική ομελέτα.
«Αυτό που κάνει μια αληθινή ομελέτα γαλλικού τύπου να διαφέρει από μια αμερικανική ομελέτα είναι ότι φτιάχνεται μόνο με αυγά και βούτυρο και η υφή της είναι μαλακή και ιδιαίτερη», λέει στη HuffPost ο Μπενίγκνο Αρμάς, συνιδιοκτήτης του La Boulangerie Boul’Mich στη Νότια Φλόριντα. «Μια ομελέτα γαλλικού τύπου έχει ένα απόλυτα ομοιόμορφο ανοιχτό κίτρινο χρώμα χωρίς καφετιά σημεία».
Ενώ οι αμερικανικές ομελέτες διπλώνονται στη μέση, οι ομελέτες γαλλικού τύπου τυλίγονται σε οβάλ ή κύλινδρο – πολλοί πιστεύουν ότι η ιδανική παρουσίαση μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου ή ράγκμπι.
Πέντε do
«Η πρώτη συμβουλή για να πετύχουμε την τέλεια ομελέτα γαλλικού τύπου είναι να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκα αυγά», δηλώνει ο Αρμάς. «Είναι ιδανικό να φτιάχνουμε ομελέτες με δύο αυγά και με ένα σύρμα χειρός και να χτυπάμε και τα δύο αυγά για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα».
Μόλις χτυπηθούν πλήρως τα αυγά, ας προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
«Είναι σημαντικό το τηγάνι μας να έχει τη σωστή θερμοκρασία», δηλώνει στη HuffPost ο Χερβέ Μαλιβέρ, διευθυντής μαγειρικών υποθέσεων στο Institute of Culinary Education. «Ας το ζεστάνουμε σε μέτρια φωτιά κι ας προσθέσουμε βούτυρο, κι όταν το βούτυρο λιώσει είναι έτοιμη».
Ο ίδιος συνιστά να προσθέσουμε τα αυγά στο τηγάνι γρήγορα και όλα μαζί.
«Ας μετακινήσουμε το τηγάνι κι ας τα ανακατέψουμε ταυτόχρονα με μια σπάτουλα», συμβουλεύει. «Όταν τα αυγά είναι κρεμώδη, ας κουνήσουμε το τηγάνι για να ”εξομαλύνουμε” τα αυγά και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ”ρυτίδες”».
Αν θέλουμε να προσθέσουμε γέμιση, όπως μυρωδικά ή/και τυρί, ας βεβαιωθούμε ότι η ομελέτα έχει ήδη ζεσταθεί και σχηματίζεται. Ο Μαλιβέρ πιστεύει ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τα αυγά να έχουν ψηθεί κατά 85%. Στη συνέχεια, έχει έρθει η ώρα να τυλίξουμε την ομελέτα.
«Ας τυλίξουμε τη μία πλευρά του αυγού προς τη μέση για να κάνουμε την πρώτη αναδίπλωση του ενός τρίτου και, στη συνέχεια, ας τυλίξουμε την άλλη πλευρά προς τη μέση», εξηγεί. «Ας το αναποδογυρίσουμε, ώστε να σερβίρεται με την πλευρά της ”ραφής” προς τα κάτω».
Παρόλο που οι οδηγίες φαίνονται αρκετά απλές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλάσουμε μια γαλλική ομελέτα.
Τέσσερα don’t
«Ένα λάθος είναι ότι οι άνθρωποι ψήνουν την ομελέτα τους τόσο πολύ ώστε να πάρει έντονο χρώμα, συχνά επειδή το τηγάνι είναι πολύ καυτό», σημειώνει o Μαλιβέρ. «Ένα τηγάνι που είναι πολύ καυτό θα παραψήσει επίσης τα αυγά – η τέλεια γαλλική ομελέτα δεν πρέπει να έχει καθόλου χρώμα και κρεμώδη υφή».
Ο Αρμάς συμβουλεύει επίσης να μην μαγειρεύουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. «Το μαγείρεμα της ομελέτας από τη μία πλευρά και στη συνέχεια το αναποδογύρισμά της για να μαγειρευτεί από την άλλη πλευρά είναι ένα άλλο λάθος και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται μια ομελέτα γαλλικού τύπου», σημειώνει.
Το να μην λαδώνουμε το τηγάνι με άφθονο βούτυρο μπορεί να κάνει την ομελέτα να κολλήσει. Κι ας μην προσπαθήσουμε να φτιάξουμε γαλλική ομελέτα με πάρα πολλά αυγά.
«Η χρήση πολλών αυγών είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος, επειδή θα χρειαστεί πολύ μαγείρεμα, το οποίο θα αλλάξει τη γεύση και την υφή», εξηγεί ο Αρμάς. «Η χρήση πολλών αυγών δεν θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε έναν λεπτό ”κύκλο” όταν απλώνουμε το αυγό στο τηγάνι».
Ακόμη, ωστόσο, κι αν υποπέσουμε σε κάποιο από τα παραπάνω λάθη, ας μην αποθαρρυνθούμε. Η τελειοποίηση της γαλλικής ομελέτας απαιτεί εξάσκηση. Και όπως σημειώνει η Γιούλια Τσάιλντ: «Αν δεν είμαστε έτοιμοι να αποτύχουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε να μαγειρεύουμε».
ΠΗΓΗ: HuffPost US