masticha

Αίτηση για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».
Ένα ανθρώπινο δυναμικό που δεν του χαρίστηκε τίποτα, αλλά κόπιασε συλλογικά για ένα κοινό σκοπό. Και στα χρόνια που πέρασαν
Από την βόλτα μας στα περίπτερα της έκθεσης, εντυπωσιαστήκαμε από το υψηλό επίπεδο των εταιρειών που συμμετείχαν, αλλά και από το πλήθος κόσμου, ο οποίος ανακαλύπτει σιγά-σιγά τα μικρά αυτά διαμάντια, αφήνοντας στην άκρη τα χύμα αποστάγματα που πολλές φορές είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία. (στις ιδιωτικές οικογενειακές αποστάξεις είμαι παρόν στις καζανιές και στα φιλέματα και στα γλέντια τους, αλλά αυτές γίνονται από ανθρώπους που φτιάχνουν σούμες ή τσίπουρα για να το πιούν οι ίδιοι με την παρέα τους. Κανείς δεν γνωρίζει το χύμα στην αγορά από που προέρχεται).
Ο επισκέπτης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σίγουρα δεν θα προσπεράσει αδιάφορα τα εκατοντάδες πολύχρωμα μπουκάλια που
Η Χίος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μαστίχα, ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που κάνει τον γύρο του κόσμου, όχι μόνο για τη
Πριν 12 χρόνια ξεκίνησα την έρευνα για τον εντοπισμό των παλιών μονοπατιών της Χίου. Παλιοί χάρτες, περιηγητές, βιβλία τοπικής ιστορίας, τσοπάνηδες, παλιοί αγωγιάτες, ηλικιωμένοι κάτοικοι χωριών, μοναχοί ήταν και είναι οι πηγές πληροφόρησης. Αμέτρητα χιλιόμετρα μοναχικής αναζήτησης έδωσαν ένα αρκετά πλούσιο υλικό. Το Όραμα της υλοποίησης ενός δικτύου μονοπατιών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Χίου, ενέπνευσε την δράση των Φίλων των Μονοπατιών της Χίου και των κατοίκων της περιοχής.
Η Μαστίχα είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στις νότιες περιοχές της Χίου, στα λεγόμενα «Μαστιχοχώρια
Αναγνωρισμένο στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας είναι, πλέον, η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια