Τρεις άνδρες από τη Χιλή συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Διαρρηκτών, καθώς προέκυψε από την έρευνά τους ότι διέπραξαν τουλάχιστον δέκα διαρρήξεις και κλοπές σε πολυτελείς κατοικίες στα βόρεια και νότια προάστια τής Αττικής.

Αρχικά, τα μέλη της οργάνωσης εφοδιάζονταν με πλαστογραφημένα έγγραφα διαφόρων χωρών, που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, την ενοικίαση καταλυμάτων και οχημάτων, τα οποία μεταχειρίζονταν ως επιχειρησιακά στην εγκληματική τους δραστηριότητα. Με αυτά τα οχήματα, κινούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής όπως Βούλα, Κηφισιά, Γλυφάδα και Ν. Ψυχικό, επιτηρούσαν τις περισσότερες φορές πολυτελείς κατοικίες και στη συνέχεια -πάντα κατά τις βραδινές ώρες- αφού στάθμευαν τα οχήματά αρκετά μέτρα μακρύτερα από του στόχους, εισέβαλαν στους στόχους τους.

Advertisement
Advertisement

Οι ερευνητές του Διαρρηκτών διαπίστωσαν ότι οι κατηγορούμενοι παραβιάζαν κατά κύριο λόγο μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, ενώ κατά περίπτωση αναρριχούνταν σε μπαλκόνια ορόφων. Η αναρρίχηση γινόταν με τέτοιο τρόπο, που καταδείκνυε άτομα με πλήρη κατάρτιση στην «τέχνη της αναρρίχησης», αφού ορισμένα σημεία εισόδου απαιτούσαν εξιδεικευμένες αναρριχητικές ικανότητες, δείχνοντας προφανώς την χρόνια ενασχόληση τους με τον συγκεκριμένο τόπο δράσης διαρρήξεων, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Στη συνέχεια, ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, επώνυμες τσάντες πολυτελών οίκων, πανάκριβα ρολόγια και οτιδήποτε μπορεί να τους αποφέρει κέρδος.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε ότι οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν καπέλα και κουκούλες, για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην καταγράφονται από συστήματα καταγραφής εικόνας, και φορούσαν γάντια ώστε να μην αφήνουν στους χώρους των κλοπών τα αποτυπώματά τους. Κατά περίπτωση, οι δράστες άλλαζαν και ρούχα μετά την ενέργειά τους, ώστε να μην ταιριάζουν με τις περιγραφές των δραστών, σε περίπτωση που κάποιος τους είχε αντιληφθεί.

Τέλος, διέμεναν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης, από τα οποία μετακινούνταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βασικό μέλος της ομάδας ήταν ο 39χρονος, καθώς συμμετείχε σε όλες τις αξιόποινες πράξεις. Χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του μία δίκυκλη μοτοσικλέτα και μεαυτή έκανε την κατόπτευση των στόχων. Χαρακτηριστικό της δράσης του είναι η εμπειρία που κατείχε στην επιλογή οικιών σε συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες θεωρούσε «high value targets», καθώς και οι εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις που κατείχε στη διάπραξη των διαρρήξεων, όπως η αφαίρεση πακτωμένων χρηματοκιβωτίων από κοινού με άλλα μέλη της ομάδας,

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν επιχειρησιακά, με τον 33χρονο και 44χρονο, να αποτελούν τον στενό πυρήνα αυτών.

Advertisement

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, μέσω διαύλων επικοινωνίας με ομόλογες Υπηρεσίες άλλων χωρών, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «εγκληματικός τουρισμός».

Από την ανταλλαγή πληροφοριών με τις διωκτικές Αρχές άλλων χωρών προέκυψε ότι είχαν ποινικό παρελθόν σε πλήθος χωρών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Χιλή.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, ο 39χρονος εντοπίστηκε εντός οικίας όπου διέμενε προσωρινά στο Παγκράτι, όπου ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ νωρίτερα κατά την είσοδο των αστυνομικών ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει από το μπαλκόνι του οικήματος.

Advertisement

Επίσης, ο 33χρονος και 44χρονος εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε έτερη οικία που διέμεναν προσωρινά στο Αιγάλεω.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· χρηματοκιβώτιο,

· πλήθος επώνυμων ρολογιών και κοσμημάτων, πολυτελών μαρκών (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια, σκουλαρίκια κλπ)

· πλήθος κινητών τηλεφώνων,

· πλήθος επώνυμων γυναικείων τσαντών, πορτοφολιών, ζωνών και κασετινών, γυαλιών, καπέλων, πολυτελών μαρκών,

· παιχνιδομηχανές,

· φορητός υπολογιστής και tablet,

· σχοινί αναρρίχησης,

· πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

· το χρηματικό ποσό των -1.340- ευρώ,

· χρηματικά ποσά ξένων συναλλαγμάτων,

· πλήθος εγγράφων πολλά από τα οποία, εμβάσματα στην χώρα της Χιλής,

· έγγραφα αλλοδαπών Αρχών,

· είδη ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκαν στις αξιόποινες πράξεις,

· αυτοσχέδιο τσιγάρο που περιείχε πιθανόν ακατέργαστη ινδική κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους -0,78- γραμμαρίων και

· μπάλα πιθανόν ακατέργαστης ινδικής κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους -0.92- γραμμαρίων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους σε -10- περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών σε οικίες σε Βούλα, Γλυφάδα, Κηφισιά και Παλαιό Ψυχικό.

Advertisement