Καλοκαίρι σημαίνει παραλία. Ιδίως φέτος, που ο ένας καύσωνας διαδέχεται τον άλλο. Μαζί όμως με την παραλία έρχονται και ορισμένες δυσάρεστες επιτπώσεις της. Ποιες είναι οι κυρίαρχες; To αλάτι, η άμμος, το χλώριο αν μιλάμε για νερό πισίνας, τα αντηλιακά, ο ιδρώτας και πολλά άλλα. Και όλα αυτά τα φιλοξενεί ως επί τω πλείστον η πετσέτα θαλάσσης μας. Για αυτό και μια πετσέτα θαλάσσης ενδέχεται να είναι ένας αδιανότητος «σιωπηλός» κίνδυνος για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, επιδεινώνοντας καταστάσεις όπως η ακμή και το έκζεμα.

Πόσα βακτήρια μπορεί να κατοικούν σε μια πετσέτα

«Μια πετσέτα που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και παραμένει υγρή γίνεται εστία ανάπτυξης βακτηρίων», προειδοποιεί η δερματολόγος δρ Χάνα Κόπελμαν. Κι όπως προσθέτει η μικροβιολόγος δρ Μέγκαν Μάγερ, «τα πιο κοινά βακτήρια που πολλαπλασιάζονται επάνω στις πετσέτες παραλίας είναι ο σταφυλόκοκκος και ο μικρόκοκκος. Επιπλέον, από τον συνδυασμό της άμμου και του νερού στις πετσέτες συγκεντρώνονται βακτήρια όπως το E. coli, ο εντεροκόκκος, η σαλμονέλα και η καμπυλοβακτήρια, που είναι και τρομερά ανθεκτική στα αντιβιοτικά».

Advertisement
Advertisement

Μπορούν οι βρώμικες πετσέτες να προκαλέσουν λοιμώξεις;

«Έχω δει ένα σωρό περιστατικά θυλακίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στους θύλακες των τριχών και μυκητιάσεων σε άτομα που επαναχρησιμοποιούν βρεγμένες και άπλυτες πετσέτες», εξομολογείται η δρ Κόπελμαν.

Και ακούγεται λογικό, αφού το ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η προέλευση του νερού παίζει επίσης ρόλο: Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι που περιορίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ το γλυκό νερό στις λίμνες και τα ποτάμια ενδέχεται να περιέχει ακόμα περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την πισίνα, η υγρασία, υψηλή θερμοκρασία καθώς και η περιεκτικότητα του νερού σε χλώριο, προωθούν την ανάπτυξη μικροβίων. Ως εκ τούτου, για όσους υποφέρουμε από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή το «πόδι του αθλητή», η επαναχρησιμοποίηση βρώμικων πετσετών εκτοξεύει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διότι οι πετσέτες «παγιδεύουν» τον ιδρώτα, τα λάδια μαυρίσματος, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια, φτιάχνοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που προκαλεί έξαρση του εκζέματος και της ακμής, ερεθισμό, φλεγμονή, κνησμό και σημάδια που ίσως χαραχθούν στο δέρμα μας ανεξίτηλα. Επίσης, ιδίως αν έχουμε δερματικές παθήσεις, δεν είναι ασφαλές να μοιραζόμαστε την πετσέτα μας. Αν μάλιστα υπάρχουν ανοιχτές πληγές ή κοψίματα, αυτό θα διευκολύνει τη μετάδοση μυκήτων ή βακτηρίων.

Σημάδια ότι πρέπει να πλύνουμε την πετσέτα μας

  • Αν μυρίζει μούχλα
  • Αν έχει αποκτήσει σκληρή ή «γλοιώδη» υφή
  • Αν έχει παραμείνει βρεγμένη για ώρες ή μέρες επειδή την ξεχάσαμε λόγου χάρη μέσα στην τσάντα παραλίας

Όμως, ακόμα κι αν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, οι ειδικοί συνιστούν:

Advertisement
  • Ιδανικά, καθημερινό πλύσιμο, ειδικά αν ξαπλώνουμε πάνω στην πετσέτα ή ιδρώνουμε
  • Αν δεν είναι εφικτό, τότε πλύσιμο ανά 2 το πολύ 3 χρήσεις
  • Να αφήνουμε την πετσέτα να στεγνώνει τελείως στον ήλιο
  • Να επιλέγουμε 100% βαμβακερές πετσέτες για καλύτερο αερισμό και φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Να χρησιμοποιούμε ξεχωριστή πετσέτα για την ηλιοθεραπεία στην άμμο ή την ξαπλώστρα και άλλη για σκούπισμα
  • Να μην ξεχνάμε να πλένουμε και την τσάντα παραλίας, καθώς μπορεί επίσης να φιλοξενεί μικρόβια

Και κάτι για το τέλος:

Αν δεν μπορούμε σώνει και ντε να πλύνουμε την πετσέτα, ας την τινάξουμε τουλάχιστον καλά-καλά, ας την αφήσουμε να στεγνώσει για ώρες κάτω από τον ήλιο και ας βεβαιωθούμε πως είναι εντελώς στεγνή πριν την επόμενη χρήση. Η υγρασία είναι πιο επικίνδυνη από τη χαλαρή συχνότητα πλυσίματος, καταλήγουν οι ειδικοί.

Advertisement