Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κλασικό κοτόπουλο στο φούρνο σε καλοκαιρινή «βερζιόν».

Θα προσθέσουμε ντομάτες, μπόλικο φρέσκο βασιλικό, χυμό και ξύσμα από λεμόνια και πορτοκάλια, μουστάρδα Ντιζόν και φυσικά θα το σερβίρουμε με πατάτες κυδονάτες. Συνοδεύουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Advertisement
Advertisement

Για επιδόρπιο, τηγανητό παγωτό. Θα το σερβίρουμε με μέλι ή λιωμένη σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο στο φούρνο με ντομάτες και φρέσκο βασιλικό

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Ψήσιμο: 1 ώρα και 25′

Advertisement

Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά

1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., σε 6 κομμάτια

Advertisement

χυμό από 3 πορτοκάλια και ξύσμα από το 1

χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από το 1

40 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

Advertisement

1 κ.σ. ξερή ρίγανη

1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μέτρια κομμάτια

Advertisement

τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό (25 γρ.), χοντροκομμένα

Advertisement

120 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Advertisement

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς, τα ξύσματα, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν μια λεία, πυκνή σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με 3-4 κ.σ. από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, κάνοντας ελαφρό μασάζ. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 40′.

Βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τακτοποιούμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και τις απλώνουμε κι αυτές στο ταψί.

Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 40′-45′, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσουν ωραία οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.

Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως και συνοδεύουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #220» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Τηγανητό παγωτό

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Τηγάνισμα: 1′

Αναμονή: 6 ώρες

Υλικά

1 κιλό παγωτό βανίλια ή άλλο της αρεσκείας μας (όχι σορμπέ ή παρφέ)

2 κούπες κορν φλέικς, σπασμένα στο γουδί σε σκόνη

1 κούπα ινδοκάρυδο

4 κ.γ. κανέλα ή 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

3 ασπράδια αυγών

2 κ.σ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

μέλι ή λιωμένη σοκολάτα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Με το σκουπ που σερβίρουμε το παγωτό βγάζουμε 6 μπάλες και τις ακουμπάμε σε ταψάκι, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Καταψύχουμε για 3-4 ώρες ή μέχρι να παγώσουν καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σπασμένα κορν φλέικς με το ινδοκάρυδο και την κανέλα (ή τζίντζερ). Βγάζουμε τις μπάλες παγωτού από την κατάψυξη και πολύ γρήγορα τις ρολάρουμε στο μείγμα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Τις ξαναβάζουμε στο ταψάκι. Καταψύχουμε ξανά για 30′-40′.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια με τη ζάχαρη με ένα σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν τα ασπράδια. Βουτάμε μία μία τις παναρισμένες μπάλες παγωτού στο ασπράδι από όλες τις μεριές και αμέσως μετά τις ρολάρουμε στο υπόλοιπο μείγμα με τα κορν φλέικς.

Τις τοποθετούμε πίσω στο ταψί και τις καταψύχουμε για άλλη 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε μία μία τις μπάλες από την κατάψυξη και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για μόλις 8-10 δευτερόλεπτα, γυρνώντας τες μέχρι να αποκτήσουν μια τραγανή και χρυσαφιά κρούστα.

Βγάζουμε τις μπάλες παγωτού και τις σερβίρουμε σε πιατάκια που είχαμε φροντίσει να παγώσουμε στην κατάψυξη. Αν θέλουμε, περιχύνουμε το τηγανητό παγωτό με μέλι ή λιωμένη σοκολάτα.

Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #46».