Βαρουφάκης: Δεν αποκλείεται δημοψήφισμα για το ευρώ εάν απορριφθούν οι προτάσεις στην Ελλάδα

Βαρουφάκης: Δεν αποκλείεται δημοψήφισμα για το ευρώ εάν απορριφθούν οι προτάσεις στην Ελλάδα
Sooc

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ελλάδα, εάν η Ευρώπη δεν αποδεχθεί τις προτάσεις, αφήνει ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Serra».

«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό μου, δεν είμαστε ακόμα κολλημένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα», δηλώνει ο υπουργός. Σημειώνεται πως στο σχετικό κομμάτι του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι από την εφημερίδα ότι το δημοψήφισμα θα αφορά στο ευρώ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δηλητηριώδεις» τις συζητήσεις περί Grexit και χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή» το πότε θα σταματήσει η συζήτηση για αυτό. Όσον αφορά στη στάση της ΕΚΤ, εξέφρασε δυσαρέσκεια, υπογραμμίζοντας πως επέτρεψε σε προηγούμενες «συντηρητικές» κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ενώ τώρα αρνείται να δώσει αυτό το δικαίωμα στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως η Ελλάδα δεν ζητά νέο δάνειο στήριξης αλλά«συμβόλαιο για την ανάπτυξη» με τρεις πυλώνες: Την αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, μια έξυπνη ανταλλαγή του χρέους με νέα ομόλογα – που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – και ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που μπορεί να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ως τώρα το Eurogroup σιωπά, επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη είναι ένα «μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία».

Eρωτηθείς εάν η μη επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες θα προκαλούσε προβλήματα στο εσωτερικό, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, καθώς η μεγάλη της δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Σχετικά με το εάν υπάρχει ζήτημα μετρητών, απάντησε ότι: «μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα υπόλοιπα θα δούμε».

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο δάνειο, δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανείου έναντι ενός προγράμματος που πρέπει να σεβαστούμε» αναφέρει o υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή ενός σχεδίου που να ξαναδώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».

Σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «το μοντέλο του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όλη την Ευρώπη», από την στιγμή που «υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η ΕΤΕ μπορεί να εκδώσει μεγάλη ποσότητα ομολόγων, να συγκεντρώσει κεφάλαια των επενδυτών και να τα χρησιμοποιήσει για χρήσιμα, καλά σχέδια».

Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν επέστρεψε στην ύφεση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε ποτέ εξέλθει από αυτή και είναι αναληθές να υποστηρίζει, κανείς, το αντίθετο».

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση «αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing)», ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου».

Δημοφιλή