«Έξυπνες» σφαίρες: Αλλάζουν πορεία στον αέρα και χτυπούν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις

«Έξυπνες» σφαίρες: Αλλάζουν πορεία στον αέρα και χτυπούν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις

Η ιδέα για σφαίρες που αλλάζουν πορεία κατά την πτήση τους για να πετύχουν έναν δύσκολο στόχο, ο οποίος μπορεί να κινείται, φαίνεται να παραπέμπει μάλλον σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας ή κινηματογραφικές ταινίες όπως το «Wanted». Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης, συχνά η πραγματικότητα φτάνει ή και ξεπερνάει την φαντασία, και στην περίπτωση του προγράμματος EXACTO, της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου, φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Η ύπαρξη του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό: Στο επίκεντρό της είναι η ανάπτυξη μιας αυτοκατευθυνόμενης σφαίρας, που θα μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες πλήγματος σε έναν «δύσκολο» στόχο, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο τον πλέον επιτυχή γύρο δοκιμών του με πραγματικά πυρά- στο πλαίσιο του οποίου του EXACTO φάνηκε να υπερβαίνει τις προσδοκίες, καθώς ένας έμπειρος σκοπευτής, χρησιμοποιώντας το σύστημα, ήταν σε θέση να χτυπήσει επανειλημμένα στόχους που όχι και «δύσκολοι» αλλά και εν κινήσει,πραγματοποιώντας ελιγμούς αποφυγής. Παράλληλα, άπειρος σκοπευτής ήταν σε θέση να πλήξει κινούμενο στόχο για πρώτη φορά.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται πώς τα πυρομαχικά EXACTO ελίσσονται στον αέρα για να πετύχουν τους στόχους τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο ειδικά πυρομαχικά, όσο και εξελιγμένο σύστημα σκόπευσης/ καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο, που επιτρέπουν στο EXACTO να αντιμετωπίζει «δύσκολα» δεδομένα, όπως κακός καιρός, αέρας, κίνηση κλπ.

Το σύστημα προορίζεται κυρίως για χρήση από ελεύθερους σκοπευτές, που καλούνται να πλήξουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο φιλικές δυνάμεις ή να εκθέτουν τη δική τους θέση.

Δημοφιλή