Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι βιαιότερες από το Κοράνι σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι βιαιότερες από το Κοράνι σύμφωνα με νέα έρευνα
Rosary with crucifix lying on open Bible.
Rosary with crucifix lying on open Bible.
Ron Chapple Stock via Getty Images

Μια ανάλυση της Βίβλου και του Κορανιού βρήκε ότι η βία και η καταστροφή αναφέρονται συχνότερα στις χριστιανικές γραφές, παρά στα Ισλαμικά κείμενα.

Σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν το συχνά χρησιμοποιημένο επιχείρημα ότι το Ισλάμ είναι μια «εγγενής βίαιη θρησκεία», ένας Αμερικανός μηχανικός λογισμικού ανέλυσε τα ιερά βιβλία για να βρει πόσο συχνά γινόταν αναφορά σε βίαια γεγονότα.

Ο Tom Anderson είπε: «Το εγχείρημα είχε πηγή έμπνευσης τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει σχετικά με το εάν ή όχι η τρομοκρατία που συνδέεται με τον Ισλαμικό φονταμεταλισμό αντανακλά μια έμφυτη βιαιότητα του Ισλάμ σε σχέση με τις άλλες μεγάλες θρησκείες».

Ο Anderson χρησιμοποίησε λογισμικό που δημιούργησε ο ίδιος, ονόματι Odin Text, προκειμένου να αναλύσει την Παλιά και τη Καινή Διαθήκη, καθώς και μια αγγλική έκδοση του Κορανιού από το 1917.

Η διαδικασία ανάλυσης των λέξεων που χρησιμοποιούνται στις γραφές ολοκληρώθηκε σε μόλις δύο λεπτά. Στα οκτώ συναισθήματα: χαρά, εμπιστοσύνη, φόβος, έκπληξη, θλίψη, αηδία, θυμό και ανυπομονησία, η Βίβλος συγκέντρωσε υψηλότερο σκορ στον θυμό και χαμηλότερο σκορ στην ευτυχία σε σχέση με το Κοράνι.

Διερευνώντας μάλιστα την Βίβλο, διαπιστώθηκε ότι η Παλαιά Διαθήκη ήταν αρκετά πιο βίαιη από την Καινή Διαθήκη.

Η διαδικασία ταυτοποίησε λέξεις όπως η «καταστροφή», «θάνατοι» και «εκδίκηση» με περιεχόμενο σχετικό με την βία.

Ο Anderson έγραψε στην περίληψη: «Εκ των τριών γραφών, το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης φαίνεται να είναι το πιο βίαιο. Οι δολοφονίες και η καταστροφή αναφέρονται λίγο περισσότερο στην Καινή Διαθήκη (2,8%) σε σχέση με το Κοράνι (2,1%), όμως η Παλαιά Διαθήκη προηγείται εμφανώς – σχεδόν με διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το Κοράνι- όσον αφορά τις αναφορές σε καταστροφές και δολοφονίες (5,3%)».

Παρόλα αυτά, ο Anderson προειδοποιεί: «Αρχικά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε προσπαθήσει να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε ότι το Ισλάμ είναι πιο βίαιο σε σχέση με άλλες θρησκείες. Ακόμα, καταλάβαμε ότι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη και το Κοράνι δεν είναι οι μοναδικές γραφές στο Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, ούτε αποτελούν την περίληψη των διδαγμάτων και των πρωτοκόλλων των θρησκειών. Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε ότι η ανάλυση είναι επιφανειακή και τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμιά περίπτωση καθοριστικά».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τέλος, αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και ελπίζουμε ότι κανένας δεν προσβλήθηκε από αυτό το εγχείρημα».

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην βρετανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή