Οικοσέξουαλς: Οι οικολόγοι που κάνουν σεξ με την Γη για να την σώσουν είναι η είδηση του μήνα

Οικοσέξουαλς: Οι οικολόγοι που κάνουν σεξ με την Γη για να την σώσουν είναι η είδηση του μήνα
Tree hugging in Rila National Park, Bulgaria.
Tree hugging in Rila National Park, Bulgaria.
Maya Karkalicheva via Getty Images

«Οι “οικοσέξουαλς” καυχιούνται ότι αυνανίζονται κάτω από καταρράκτες και ότι γ**** δέντρα για να σώσουν τον πλανήτη», είναι ο τίτλος ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην αμερικανική ιστοσελίδα Breitbart.

Οι οικοσέξουαλς (ecosexuals) είναι ίσως το πολυσυζητημένο θέμα των ημερών στο διαδίκτυο, με σειρά άρθρων και ρεπορτάζ να περιγράφουν τον τρόπο που κάποιοι «τρελαμένοι» οικολόγοι κάνουν σεξ με την Γη για να την σώσουν. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: ο όρος «οικοσεξουαλικότητα» υπάρχει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον βιασμό της Γης, ενώ πολλές από τις ιστοσελίδες που περιγράφουν τα όργια των οικολόγων έχουν τους δικούς τους λόγους να προωθούν αυτές τις ειδήσεις, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην απόκτηση κλικς.

«Οι Φιλελεύθεροι που ψάχνουν ένα νέο τρόπο να ορίσουν την σεξουαλικότητά τους και να σηματοδοτήσουν τις πράσινες αξίες τους τώρα μπορούν να συνδυάσουν και τα δύο: το 2016, η χρονιά που -κατά πολλούς- τρελάθηκε, είναι επίσης εκείνη που ο κόσμος απέκτησε την “οικοσεξουαλικότητα”», γράφει η Ντόνα Ρέιτσελ Έντμουντς για λογαριασμό του Breitbart.

Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι μεγάλος αριθμός οικολόγων προβαίνει σε σεξουαλικές ενέργειες με το χώμα και τα φυτά, σε μια προσπάθεια να τα σώσει από την οικολογική καταστροφή. Ακόμα και από την πρώτη παράγραφο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι τουλάχιστον υπερβολικό και δεν παρουσιάζει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα.

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, το Breitbart είναι μία από τις πιο συντηρητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ. Μας έχει χαρίσει τίτλους όπως ότι «τα αντισυλληπτικά τρελαίνουν τις γυναίκες» και ανήκει στον αντισημίτη και αρνητή της κλιματικής αλλαγής, Στήβεν Μπάνον. Ναι, αναφερόμαστε στον νέο ανώτατο σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση από τον Ιανουάριο.

Το Bloomberg του έχει χαρίσει τον τίτλο του «πιο επικίνδυνου πολιτικού στελέχους» της Αμερικής και έχει απασχολήσει τις αρχές για θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως και οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του Τραμπ, ο Μπάνον ονειρεύεται μια επιστροφή σε ένα παλαιότερο καπιταλιστικό μοντέλο, όπου οι «τρελοί οικολόγοι» δεν παρεμποδίζουν τους βιομηχάνους από το να παράγουν ανεξέλεγκτα, μολύνοντας την ατμόσφαιρα, τη Γη και τον υδροφόρο ορίζοντα σαν να μην υπάρχει αύριο.

Η Έντμουντς που υπογράφει το άρθρο, μια συντάκτρια-φάντασμα στο Google που είναι δύσκολο να βρει κανείς ακόμα και προφίλ της στα social media, ξεκινάει το κείμενο με την λέξη «οι φιλελεύθεροι» και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι το κείμενο θέλει να επιτεθεί σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα. Το κείμενο δεν είναι παρά μια ακόμα προσπάθεια του Breitbart να παρουσιάσει τους αποδέκτες της κλιματικής αλλαγής και ακτιβιστές για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως μια ομάδα εκκεντρικών ανθρώπων με περίεργα σεξουαλικά φετίχ. Στόχος είναι να μειώσει την ισχύ των επιχειρημάτων τους για να φαντάζει παράλογη η αποδοχή όσων πιστεύουν.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η «οικοσεξουαλικότητα» είναι κάτι ψεύτικο; Όχι. Αλλά δεν έχει την σημασία και το μέγεθος που της αποδίδουν. Το κείμενο της Έντμουντς επικαλείται ένα ρεπορτάζ του VICE με τίτλο «Οι οικοσέξουαλς πιστεύουν ότι το να κάνεις σεξ με την Γη μπορεί αν την σώσει». Αν διαβάσει κανείς όμως το κείμενο θα καταλάβει ότι αναφέρεται σε μια έκθεση στο φεστιβάλ τέχνης LiveWorks στο Σύδνεϋ, το οποίο παρουσιάζει την σχέση μεταξύ Γης και έρωτα.

Πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι που αυνανίζονται με την φύση, όπως ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι που παντρεύονται μνημεία. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν την πλειοψηφία των οικολόγων, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο όρος «οικοσεξουαλικότητα» δεν έχει απαραίτητα σχέση με το σεξ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κίνημα εμπνευσμένο από την συγγραφέα Στέφανι Άρις Βάις, το οποίο εξετάζει την σύνδεση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας με τον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον μας. Ακόμα, καλύπτει και τους ανθρώπους που δεν αυνανίζονται απαραίτητα με τη Γη, αλλά της εκφράζουν την αγάπη τους, ανακυκλώνοντας και φροντίζοντας να μην την ρυπαίνουν. Εκκεντρικοί ή μη, ένα είναι το θέμα: να μην πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε πως η αγάπη για το περιβάλλον είναι τόσο «τρελή» όσο το μίσος για τα εμβόλια.

Δημοφιλή