Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό: Τη Δευτέρα η έναρξη στη Γενεύη

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό: Τη Δευτέρα η έναρξη στη Γενεύη
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 25: Turkish Republic of Northern Cyprus President Mustafa Akinci (R), United Nations Secretary General Ban Ki-moon (C) and Greek Cypriot leader Nikos Anastasiadis (L) are seen during their meeting in New York on September 25, 2016. (Photo by UN Photo / Isaac Billy/Anadolu Agency/Getty Images)
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 25: Turkish Republic of Northern Cyprus President Mustafa Akinci (R), United Nations Secretary General Ban Ki-moon (C) and Greek Cypriot leader Nikos Anastasiadis (L) are seen during their meeting in New York on September 25, 2016. (Photo by UN Photo / Isaac Billy/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Το πρωί της Κυριακής αναχωρεί ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που θα αρχίσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής o κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη των συναντήσεων μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου.

Τον Κύπριο Πρόεδρο θα συνοδεύουν στη Γενεύη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που την αποτελούν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, και οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών.

Στη Γενεύη θα μεταβούν επίσης ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παρουσία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη δεν θα είναι συμβολική, αφού οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν συνεχή διαβούλευση με τον κ. Αναστασιάδη.

Στην κυπριακή αποστολή θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, από έγκυρες πηγές έγινε γνωστό ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι καλός γνώστης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκπροσωπεί την Τουρκία στη Γενεύη, το σημαντικό είναι να διαφανεί εάν η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στη Διάσκεψη με διάθεση για εξεύρεση λύσης στο σημαντικό θέμα της ασφάλειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν στη Γενεύη.

«Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με απόλυτη σοβαρότητα και με ξεκάθαρο στόχο, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, επισήμανε ότι το περιεχόμενο της επιστολής Ακιντζί προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία προβάλλει τη θέση ότι η συμφωνηθείσα σύνθεση της Διάσκεψης της Γενεύης θα είναι πενταμερής, διαψεύδεται από τις εξελίξεις και από την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη, στο ανώτερο επίπεδο.

Από ελληνικής πλευράς, τις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δηλώνοντας έτοιμες συγχρόνως για την εκπροσώπηση στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το αντίστοιχο θα πράξει και η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με κυβερνητική πηγή, «η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά».

Κριτική από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στα κόμματα που δεν στηρίζουν

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου, του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού και του αριστερού ΑΚΕΛ επέκριναν σήμερα τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου γιατί ακόμη και τις παραμονές της διάσκεψης της Γενεύης επιδίδονται σε πολεμική εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, όσο πλησιάζουν καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να την αποδεχθούν», είπε ο κ. Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την καλύτερη προοπτική για λύση του Κυπριακού.

Διερωτήθηκε τι θα πράξουν τα πέντε κόμματα του κέντρου, εάν στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Αναστασιάδης πετύχει στις συνομιλίες κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεως του 1960.

«Είναι καιρός να σταματήσουν να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στους άλλους», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη φημολογούμενη απουσία του Ταγίπ Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στο πιο ψηλό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την έκκλησή του για μορατόριουμ δηλώσεων ώστε να μη προκληθεί βλάβη στη διαδικασία της Γενεύης και υπέδειξε πως θέση του κόμματός του είναι πως όσα λιγότερο λέγονται δημοσίως αυτή την περίοδο τόσο το καλύτερο είναι για το εθνικό πρόβλημα.

«Δυστυχώς κάποια κόμματα δεν βάζουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον αλλά τις κομματικές σκοπιμότητες» ανέφερε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η επιστολή Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία διαμαρτύρεται για τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου ότι θα παραστεί στη διάσκεψη και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, λόγω της διαρροής της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Τουρκία για πάνω από πέντε δεκαετίες λέει ότι δεν την αναγνωρίζει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας ως το πιο καθοριστικό θέμα, το οποίο θα κρίνει εάν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Διατύπωσε την άποψη ότι στις 12 Ιανουαρίου δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, επειδή απομένουν ακόμα ανοικτά πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και συμφώνησε με την εκτίμηση ότι η διάσκεψη είναι ανοικτού τέλους και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια.

Από τα μικρότερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, δια του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου εξέφρασε απαισιοδοξία για την έκβαση των συναντήσεων της Γενεύης σε ό,τι αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία.

Κι αυτό, όπως υποστήριξε, γιατί στο τέλος της διαδικασίας δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει την κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως, αλλά ένα άλλο διάδοχο κράτος, λέγοντας πως συνεχίζεται η προσπάθεια του Λόρδου Χάνεϊ, πριν από τη σύνταξη του σχεδίου Ανάν, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με εποικοδομητικές ασάφειες και αντικατάστασή της από ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της Γενεύης, αλλά και με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για τουρκικούς ελιγμούς στο τραπέζι των συνομιλιών, οι οποίοι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά κυρίως θα δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργικότητας, σε περίπτωση λύσης.

Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του χθες στη Νέα Υόρκη.

Και επισήμανε:«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε».

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπενθύμισε ότι πρώτη φορά που μίλησε για το θέμα αυτό ήταν κατά την πρώτη του επίσκεψη τον Απρίλη του 2015 στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008, 2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάριν στο γεγονός ότι το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ατζέντα. Αυτό το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύπλευρα πετυχημένη» τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, είπε ότι δεν μπόρεσαν να φθάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Ερωτηθείς αν βλέπει την Τουρκία να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο πρόεδρος Ερντογάν ως προς το πώς θα το χειριστεί» και εξήγησε ότι αυτό που συμφωνήθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου «είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».

Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την επιστολή Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ περί της συμμετοχής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Επαφές είχε ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, και με ένα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, κ. Φλιν και την αναπληρώτριά του, καθώς και με τον προσωπάρχη του προέδρου κ. Πρίμπους και τον αναπληρωτή βοηθό του Προέδρου κ. Τζιτζίκο αλλά και σειρά από Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή