DW: Η «αποκωδικοποίηση» της τακτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

DW: Η «αποκωδικοποίηση» της τακτικής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting at the chancellery (Bundeskanzleramt) on January 11, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly cabinet meeting at the chancellery (Bundeskanzleramt) on January 11, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
Thomas Trutschel via Getty Images

Η στρατηγική και οι τακτικές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «αποκωδικοποιούνται» σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, με βάση δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του.

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και το ΔΝΤ» εγκαταλείψει το πρόγραμμα, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν παρωχημένο», είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του προς την Wall Street Journal. Το πρόγραμμα αυτό αποφασίστηκε με την προσδοκία συμμετοχής του ΔΝΤ και «εάν αυτή εκλείψει, τότε θα είχαμε μια κατάσταση όπου θα έπρεπε να κάνουμε κάτι καινούριο», εκτίμησε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Θα έλεγα εντελώς ψύχραιμα ότι (στην περίπτωση αυτή) η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει καταρχήν να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η φαινομενική αυτή ψυχραιμία του Β. Σόιμπλε έχει περισσότερο χαρακτήρα τακτικής και θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα μήνυμα με δυο βασικούς αποδέκτες: Αφενός την ελληνική κυβέρνηση στην οποία ουσιαστικά και μέσω των δυο πρόσφατων συνεντεύξεων συστήνει να φροντίσει ώστε να παραμείνει εντός προγράμματος το ΔΝΤ. Διότι διαφορετικά η εναλλακτική επιλογή, την οποία ο ίδιος σκιαγράφησε στη SZ (μεταφορά αρμοδιοτήτων ΔΝΤ στον ESM) μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή.

Αφ' ετέρου, εκτιμάται ωστόσο, ήταν και ένα μήνυμα προς τους συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του ότι εάν λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές δεν θέλουν να δουν το ελληνικό ζήτημα να μπαίνει και πάλι στην ημερήσια διάταξη της Bundestag, θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προχωρήσουν σε ορισμένες εκπτώσεις ώστε να παραμείνει «ο σκληρότερος και αποτελεσματικότερος εκ των τριών θεσμών» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τον Β. Σόιμπλε υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια όσον αφορά την τύχη του ελληνικού προγράμματος: Το θετικό σενάριο θέλει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινούνται από τις θέσεις τους και να προβαίνουν σε ορισμένες παραχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει εντέλει συμφωνία και με το ΔΝΤ. Η πλέον αισιόδοξη εκδοχή αυτού του σεναρίου προβλέπει την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων πριν την πρώτη κρίσιμη κάλπη της χρονιάς, τις ολλανδικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο η αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πρέπει να κριθεί άκυρο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο μνημόνιο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να εκταμιευτούν και νέες δόσεις προς την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγούσε πιθανότατα σε άλλο ένα «καυτό» ελληνικό καλοκαίρι. Εν όψει των γερμανικών εκλογών, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της DW, πρόκειται για το πλέον απευκταίο σενάριο για τους Μέρκελ και Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να προνοεί όμως και γι΄ αυτή την περίπτωση, διαβεβαιώνοντας ήδη και ενόσω πρόκειται ακόμη για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο πως οτιδήποτε «νέο» αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα θα είναι αναμφίβολα πιο σκληρό. Το μήνυμά του προς τους βουλευτές λοιπόν θα είναι ότι «μπορεί να μην καταφέραμε να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο καράβι, ωστόσο νέος καπετάνιος αναλαμβάνει ο ευρωπαϊκός και υπό γερμανική καθοδήγηση μηχανισμός ESM», που θα μπορεί να ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά και από τους ίδιους τους βουλευτές.

Δημοφιλή