Politico: Η Ελλάδα προσεγγίζει την Παγκόσμια Τράπεζα για ρευστό

Politico: Η Ελλάδα προσεγγίζει την Παγκόσμια Τράπεζα για ρευστό
Graffiti covered ghetto streets reflected in puddle.
Graffiti covered ghetto streets reflected in puddle.
peeterv via Getty Images

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει «οικονομική βοήθεια» απροσδιόριστου ύψους από την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico, όπου συμπληρώνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος.

«Εάν γίνει δεκτό, το ελληνικό αίτημα θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη περισσότερο χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχη για τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος προγράμματος διάσωσης» σημειώνεται στη συνέχεια.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων, περιλαμβανομένων της μακροχρόνιας ανεργίας, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας».

«Βάσει των διαδικασιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση σχετικά με τη χορήγηση δανείων θα χρειαστεί την έγκριση του συμβουλίου εκτελεστικών διευθυντών της τράπεζας» επισημαίνεται στη συνέχεια- ενώ, όπως υπογραμμίζεται, δεν διευκρινίστηκε το ύψος του ποσού που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

«Προκαταρκτικές συνομιλίες έλαβαν όντως χώρα, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα περί επίσημου αιτήματος» δήλωσε κυβερνητική πηγή, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο ΣΚΑΙ αναφέρει πως η Αθήνα έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος, συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, προ ολίγων ημερών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου), Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε δηλώσει πως η ελληνική κρίση είναι τόσο σοβαρή που θα ήταν καλύτερο η χώρα να στραφεί στην Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια παρά στο ΔΝΤ.

Δημοφιλή