Πάνας: Ένα πραγματικός «ιπτάμενος δίσκος» σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο

Πάνας: Ένα πραγματικός «ιπτάμενος δίσκος» σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Όταν ακούει κανείς για «UFO» (Unidentified Flying Object- ATIA, Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, στα ελληνικά), το μυαλό αναπόφευκτα πάει σε εξωγήινους, X-Files, συνωμοσιολογίες και το γνωστό σε όλους σχήμα του ιπτάμενου δίσκου, που έχει φτάσει να συνδέεται με κάθε έννοια διαστημοπλοίου που προέρχεται από «κάπου αλλού». Οπότε, είναι μια πολύ ιδιαίτερη έκπληξη όταν βλέπει κανείς ένα επιβεβαιωμένα πραγματικό αντικείμενο το οποίο έχει σχήμα που παραπέμπει σε ιπτάμενο δίσκο, σε τροχιά γύρω από έναν από τους πιο γνωστούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.

Ο λόγος για τον Πάνα: Ένα μικρό φεγγάρι του Κρόνου που φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA στις 7 Μαρτίου. Όπως έγραψε στο Twitter η Κάρολιν Πόρκο, επιστήμονας του προγράμματος Cassini, όταν τις πρωτοαντίκρισε πίστεψε πως επρόκειτο για καλλιτεχνική απεικόνιση, όχι για πραγματικές εικόνες. «Η επιστήμη είναι καλύτερη από τη φαντασία» έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, το φεγγάρι που φέρει το όνομα του τραγόμορφου αρχαιοελληνικού θεού βρίσκεται σε ένα κενό στον δακτύλιο Α του Κρόνου, που είναι ο πιο απομακρυσμένος από τον πλανήτη. Η ύπαρξή του είχε προβλεφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, λόγω της απουσίας υλικού γύρω του (είτε το απορροφά είτε το απομακρύνει) και επιβεβαιώθηκε το 1990, χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε το Voyager 2.

Με το Cassini να πραγματοποιεί τις έρευνές του στο σύστημα του Κρόνου, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δουν τον Πάνα από κοντά- με το φεγγάρι να επιδεικνύει τον χαρακτηριστικό δίσκο του, ο οποίος φαίνεται να δημιουργήθηκε στο μακρινό παρελθόν, λόγω της προσέλκυσης σκόνης από τους δακτυλίους. Σημειώνεται πως παρόμοια εμφάνιση έχει και ένα άλλο μικρό φεγγάρι, ο Άτλαντας.

Πάνας

Δημοφιλή