Απομεινάρια κηδείας με πλοίο των Βίκινγκς σε πλατεία νορβηγικής πόλης

Απομεινάρια κηδείας με πλοίο των Βίκινγκς σε πλατεία νορβηγικής πόλης
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Τροντχάιμ, Νορβηγοί αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε μια ταφή των Βίκινγκς με πλοίο, η οποία θεωρείται πως είναι ηλικίας 1.000 ετών και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία.

«Περιμέναμε ένα τέτοιο εύρημα 25 χρόνια» είπε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ίαν Ριντ, στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ανέφερε η νορβηγική εφημερίδα Adresseavisen.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Ριντ εκτιμά πως το εύρημα ανάγεται στην πρώιμη περίοδο των Βίκινγκς, τη στιγμή που ο συνάδελφός του και επίσης αρχαιολόγος Τζούλιαν Κανταμαρτέρι υποστηρίζει ότι πρέπει να χρονολογείται μεταξύ του 500 και του 1000 μΧ.

Αν και δεν διασώθηκαν ξύλινα τμήματα, όγκοι σκουριάς και καρφιά υποδεικνύουν πως στο σημείο εκείνο θάφτηκε ένα πλοίο. Μέσα στον τάφο βρέθηκαν υπολείμματα οστών, καθώς και κόκαλα ποδιών, που θεωρείται από τους επιστήμονες ότι ανήκαν σε άνθρωπο. Περαιτέρω ανάλυση DNA θα ρίξει φως στην προέλευσή τους. Επιπλέον, βρέθηκαν αντικείμενα που προέρχονταν από την ταφή (κτερίσματα).

Σε μια τέτοια κηδεία, ένα πλοίο ή μια βάρκα χρησιμοποιείται ως φέρετρο για τον νεκρό και τα αντικείμενα της ταφής του. Αυτό το είδος ταφής ήταν αρκετά κοινό στους λαούς του βορρά, ειδικά μεταξύ των Βίκινγκς. Κατά κανόνα, σε κάθε τέτοιο τάφο τοποθετούνταν μία σορός, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Το Τροντχάιμ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Ιδρύθηκε το 997 μΧ και ήταν πρωτεύουσα των Βίκινγκς ως τις αρχές του 13ου αιώνα. Η ταφή αυτή θεωρείται προγενέστερη. Σημειώνεται πως και σε άλλους οικισμούς των Βίκινγκς, όπως στη Μπίρκα, έχουν βρεθεί τέτοιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν κοντά σε κέντρα εμπορικής δραστηριότητας.

Δημοφιλή