Eυρώπη

Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε ισχυρή ΕΕ, στη βάση της οριστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης

HuffPost Greece | Νewsrοοm | Δημοσιεύθηκε 29.05.2017

«Οφείλουμε να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση της οριστικής ευρωπ...

Μέρκελ και Σουλτς υπέρ μιας ισχυρότερης Ευρώπης, μετά το G7

HuffPost Greece | Νewsrοοm | Δημοσιεύθηκε 29.05.2017

«H Eυρώπη είναι η απάντηση. Μια στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, σε όλα ...

Προσχέδιο εγγράφου: H EE θα προστατέψει τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη μετά το Brexit

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφερθεί να προστατέψει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα δ...

«Εποικοδομητική» η συνάντηση Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ στις Βρυξέλλες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.05.2017

Εποικοδομητικό ήταν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν το κλίμα της συνάντησης με...

Θρυμματισμένη γενιά

Σωτήρης Καμενόπουλος | Δημοσιεύθηκε 25.05.2017
Σωτήρης Καμενόπουλος

Ας ξεκαθαριστεί: χωρίς την παρουσία της επιχειρηματικότητας κοινωνικός πλούτος δεν παράγεται. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, λοιπόν, αποτέλεσε αυτονόητο επακόλουθο: η χειραφετημένη πρώτη-μετά-τη-μεταπολίτευση-γενιά είχε αποκτήσει τη δυνατότητα, μέσω των αντιπαραγωγικών επιδοτήσεων, να στέλνει σωρηδόν τα παιδιά της (τις δεύτερες και υστερότερες γενιές Ελλήνων μετά τη μεταπολίτευση) στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Να αποκτήσουν ένα master από ξένο πανεπιστήμιο, όμως όχι γιατί πραγματικά ποθούσαν το αντικείμενο, αλλά για το κοινωνικό στάτους που θα αποκτούσαν. Για το image.

Ψάχνοντας για το θαύμα

Σωτήρης Βαλάρης | Δημοσιεύθηκε 25.05.2017
Σωτήρης Βαλάρης

Σε αυτά τα εφτά χρόνια μείναμε ίδιοι. Οι ίδιοι Έλληνες. Η κρίση δε μας έκανε καλύτερους. Τουναντίον, μας συνεπήρε η άποψη ότι «κρίση είναι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι». Γίναμε χειρότεροι, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα βαρίδια στον άλλον. Όλοι επιρρίπτουν ευθύνες, κανένας δεν τις παίρνει πάνω του. Και οι πολίτες έρμαια του κάθε Μεσσία, αριστερού ή δεξιού. Ήρθε η κάρα της Αγίας Ελένης. Όλοι έτρεξαν να προσκυνήσουν. Πολιτικά πρόσωπα, κυβερνώντες, πρόσωπα του παρασκηνίου. Όλοι περιμένουν να τους βοηθήσει το Θείο. Δε μπορούμε εμείς, μπορούν οι ανώτερες δυνάμεις, οι υπερφυσικές.

Foreign Policy: Η Γερμανία δημιουργεί κρυφά έναν ευρωπαϊκό στρατό υπό την ηγεσία της

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης | Δημοσιεύθηκε 24.05.2017

Η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού εμφανίζεται τακτικά στην επικαιρότητα, υπό ...

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη – Ποιες είναι οι λύσεις;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.05.2017

Πολλές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δα...

Η μάχη του Βατερλό, οι Rothchilds, η μάχη των μηχανών και άλλες ιστορίες υπολογιστικής χρηματοοικονομικής

Θάνος Βερούσης | Δημοσιεύθηκε 23.05.2017
Θάνος Βερούσης

Ένας πόλεμος: στη μάχη του Βατερλό, ο στρατός του Δούκα Wellington νίκησε τον γαλλικό στρατό βάζοντας τέλος στα σχέδια του Ναπολέοντα για κυριαρχία στη Ευρώπη. Ένας τραπεζίτης: στις ακτές της Νότιας Αγγλίας, ο Nathan Rothchild, χρησιμοποίησε ταχυδρομικά περιστέρια για να μάθει πιο πριν από όλους το αποτέλεσμα της μάχης. Μια μπλόφα: ο Rothchild, μαθαίνοντας τα νέα, άρχισε να πουλάει αγγλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας και άλλους επενδυτές να τον ακολουθήσουν ρίχνοντας την τιμή των ομολόγων. Όταν έφτασαν τα νέα της ήττας του Ναπολέοντα, ο Rothchild άρχισε να αγοράζει ομόλογα που πια άλλαζαν χέρια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μεντβέντεφ: Συζητάμε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για το σημείο εισόδου του αγωγού Turkish Stream στην Ευρώπη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017

H Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία όσον αφορά το σημείο ε...

Μη σπουδάσεις Νομική

analuseto.gr | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017
analuseto.gr

Επίσης, μη σπουδάσεις νομική για να γίνεις ισχυρός. Ναι, οι δικηγόροι μπορεί να ασκούν επιρροή, αλλά είναι πιθανό αυτή η επιρροή να είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική. Ο Carl Schmitt ήταν καθηγητής νομικής σε τελική ανάλυση. Και για όνομα του Θεού, μη σπουδάσεις νομική επειδή θεωρείς πως έτσι θα κερδίσεις το σεβασμό. Βλέπε την προηγούμενη αναφορά στα αστεία για τους δικηγόρους. (Για παράδειγμα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια μέδουσα και έναν δικηγόρο. Το ένα είναι μια ασπόνδυλη δηλητηριώδης μάζα. Το άλλο είναι μια μορφή θαλάσσιας ζωής.)

Μοσκοβισί: H Eλλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για το έλλειμμα. Οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη με...

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα έχανε την ουσία της και τον προσανατολισμό της δίχως την Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 21.05.2017

«Και ο τόπος και η μέρα για μένα σηματοδοτούν ένα πραγματικό προσκύνημα.Προσκύνημ...

Προγραμματισμένες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ και κατά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017

Δύο διαδηλώσεις «εναντίον του Τραμπ» και εναντίον του NATO προβλέπεται να γίνουν τη...

Εμμανουέλ Μακρόν, το Θέατρο, η Ηλιθιότητα

Dionysiοs Dervis-Bournias | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017
Dionysiοs Dervis-Bournias

Ας διαβάσουμε με τη σειρά μας τις πρώτες μέρες εξουσίας του Εμμανουέλ Μακρόν σαν ένα θεατρικό έργο. Ο αργός, επιβλητικός βηματισμός μπροστά από την μιτερανική πυραμίδα του Λούβρου το βράδυ της εκλογής του: ένας χαιρετισμός στην Αριστερά. Η άνοδος των Ηλυσίων Πεδίων μέσα σε... στρατιωτικό όχημα την ημέρα λήψης της εξουσίας ως ένας καινούργιος Ντε Γκωλ που απελευθερώνει το Παρίσι: ένας χαιρετισμός στη Δεξιά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μετά τις αμερικανικές εκλογές προσπάθησε να επηρεάσει και τις γαλλικές, δεν χρειάζεται υπότιτλους για να κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές του καινούργιου προέδρου της τρίτης πυρηνικής δύναμης.

Μάαστριχτ 1992, Τα ατέλειωτα γενέθλια: Ελλάδα και ΟΝΕ, ένα προβληματικό κράτος μέλος μιας προβληματικής Ένωσης

Βαγγέλης Γεωργίου | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017
Βαγγέλης Γεωργίου

Βέβαια τα κράτη μέλη δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Οι αδυναμίες και οι αστοχίες της ΟΝΕ δεν πρέπει να αποτελούν το άλλοθι των Ελλήνων για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Οι εγχώριες πολιτικές ελίτ, από την αριστερά μέχρι το κέντρο και τη δεξιά, γνώριζαν ότι υπογράφοντας το 1992, έβαζαν στην ευρωζώνη μια χώρα αποβιομηχανοποιημένη, με εξαιρετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με ανοδική τάση στην ανεργία, δίχως να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και στα προϊόντα που η Ελλάδα έχει κάποια ποιοτικά πλεονεκτήματα, όπως το λάδι, έχει δυσκολία να τα αναδείξει και να τα εδραιώσει ώστε να αντανακλώνται στις τιμές.

Όταν το παραμύθι γίνεται πραγματικότητα

Θεόδωρος Πάγκαλος | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Θεόδωρος Πάγκαλος

Το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα ήταν η κοινωνική συναίνεση, τα «εργασιακά» και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ήταν υποτίθεται ιδέες και κατευθύνσεις, που ο ίδιος είχε εφεύρει. Ο αγώνας του για αυτές θα είχε ηρωική μορφή και θα αφορούσε, όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και όλους τους προλετάριους και μισθωτούς της Ευρώπης. Για να δούμε όμως τι ακριβώς περιλαμβάνει το κείμενο, που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τελικά χαριεντιζόμενος.

Παγκοσμιοποίηση κι εθνικισμός

Κώστας Θερμογιάννης | Δημοσιεύθηκε 16.05.2017
Κώστας Θερμογιάννης

Ο Ισοκράτης είχε πει πως το ήθος κάθε πολιτείας είναι όμοιο με το ήθος των ανθρώπων που την κυβερνούν. Αν τούτο το δεχτούμε ως μια τοποθέτηση που έχει ισχύ και στις μέρες μας, τότε μοιραία θα πρέπει να αναρωτηθούμε για δυο πράγματα. Το πρώτο δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά το γεγονός πως όσο ο εθνικισμός ριζώνει και αυξάνεται η επιρροή του στους κόλπους της Ευρώπης, τόσο κι εμείς μέσα μας, ως μονάδες - πολίτες αυτής της ένωσης, πρέπει να δεχτούμε πως είμαστε φορείς ενός ποσοστού αυτής της παθογένειας. Τούτο μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστο, αλλά καλό θα ήταν να ψάξει ο καθένας μέσα του και να κοιτάξει κατάματα τον εθνικισμό που ίσως, ακόμα και σε λανθάνουσα μορφή, κρύβεται κάπου στο θυμικό του.

Γυναίκες στην πολιτική. Η περίπτωση της Ευρώπης

Νικολέττα Καρυτσιώτη | Δημοσιεύθηκε 15.05.2017
Νικολέττα Καρυτσιώτη

τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Δόθηκαν αγώνες σε βάθος χρόνου για τη χειραφέτηση και το σεβασμό των γυναικών, ενώ διαμορφώθηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία. Ακόμα και σήμερα, σε διάφορες χώρες, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Η εκλογική νίκη του Μακρόν και η επόμενη ημέρα

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 12.05.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη εποχή. Αναμφίβολα, παρά τα προβλήματά της, παραμένει μια ισχυρή οικονομικά χώρα, με υψηλό δείκτη γεννήσεων και απαραβίαστες δημοκρατικές αρχές. Από την άλλη, η απόστασή της από την Γερμανία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία, συνεχώς αυξάνει. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Γερμανία έχει καταφέρει να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα και φρόντισε από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών να το υπενθυμίσει στον νέο Πρόεδρο.

Μάαστριχτ 1992, Τα ατέλειωτα γενέθλια: Το άγχος να προσαρμοστείς στην Ιστορία

Βαγγέλης Γεωργίου | Δημοσιεύθηκε 11.05.2017
Βαγγέλης Γεωργίου

Στην Ελλάδα δεν έγινε δημοψήφισμα. Οι πολιτικές ελίτ, από την δεξιά μέχρι την αριστερά - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (ο τότε ΣΥΡΙΖΑ)- ήταν υπέρ του Μάαστριχτ. Ο λαός βέβαια δεν ρωτήθηκε ούτε εκ των υστέρων. Ωστόσο ήταν η εποχή που οι Έλληνες πρόφεραν ή άκουγαν «πακέτο Ντελόρ» και χαμογελούσαν. Ήταν η «πληρωμένη» ευρωφιλία που πήγαζε από την εγκληματικά ανορθολογική διανομή/εκμετάλλευση χρημάτων που έκαναν οι ελίτ -μηχανισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευαγή «φιλοευρωπαϊκά» Ιδρύματα, Ινστιτούτα κτλ.

Ευρωπαίοι à la carte;

Αναστάσης Περράκης | Δημοσιεύθηκε 11.05.2017
Αναστάσης Περράκης

Η κατάργηση των Πανελλαδικών, ενός αδιάβλητου μεν, αλλά αναχρονιστικού, αντιπαιδαγωγικού, και αντιπαραγωγικου θεσμού, θα έπρεπε να είναι αίτημα όλων μας. Είναι απαραίτητο βήμα για να γίνουμε αυτό που εγώ τουλάχιστον για μια 25ετία έχω βιώσει ως κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος, στην ζωή μου και στις παρέες μου στην όχι κατ' όνομα αλλά κατ' ουσίαν πατρίδα μου, την Ευρώπη.Η Ευρώπη δεν ειναι à la carte, για κανέναν, ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Η «Ελληνική ιδιαιτερότητα» κάποτε πρέπει να τελειώνει εφόσον αποφασίσαμε να συμπορευτούμε με τους Ευρωπαίους.

ΕΚΤ: Υψηλότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία η ανεργία στην Ευρωζώνη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017

Υψηλότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία είναι η ανεργία της Ευρωζώνης, και...

Αυτοί είναι οι «χρηματοδότες» του Ολυμπιακού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017

Κι όμως, ο Ολυμπιακός είναι πιθανό να πάρει... μπόνους που μπορεί να φτάσει ακόμα κα...

Μαριαλένα Περπιράκη

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση

HuffingtonPost.com | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 09.05.2017

Τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ελ...