Η Όμικρον εξαπλώνεται με "ταχύτητα αστραπής". Τα μέτρα της Ευρώπης που "ακυρώνουν" τις γιορτές

Για lockdown πάει η Ολλανδία, η Γαλλία ακυρώνει τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς και έπεται συνέχεια.
Παρίσι
Παρίσι
Stephane Mahe via Reuters

Η παραλλαγή Ομικρον «εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής» στην Ευρώπη και πιθανότατα θα γίνει κυρίαρχη και στη Γαλλία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Η δήλωση του συμπυκνώνει την κατάσταση που επικρατεί σταδιακά σε πολλές χώρες στην ήπειρο, με πρώτη εδώ δύο εβδομάδες την Βρετανία, και τους φόβους πολλών ηγετών.

Σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, οι απασχολούμενοι στον τομέα της υγείας προετοιμάζονται για ένα κύμα μολύνσεων και κατ΄επέκταση αυξημένου αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομείου και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ενώ η ήπειρος ήδη έχει καταγράψει περισσότερα από 80εκατ κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 1,5 εκατ. θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19.

Η δήλωση που Καστέξ ήρθε λίγο πριν η κυβέρνηση θέσει σε εφαρμογή σήμερα την απόφαση της για αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους εισέρχονται από τη Βρετανία και μαζί με τις ανακοινώσεις πως το Παρίσι ακυρώνει το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και οι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα έγινε σύσταση στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

H Γαλλία, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 58.128 νέα κρούσματα, έναντι περίπου 47.000 στα τέλη Νοεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βέβαια είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής στην Ευρώπη με σχεδόν 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον την Παρασκευή οπότε και κατέγραψε τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ κρουσμάτων -σε τρεις μέρες-από την έναρξη της πανδημίας με 93.045.

worldmeter
worldmeter
worldmeter

H Ολλανδία, αντιμετώπιζε ήδη αυξημένο αριθμό κρουσμάτων πριν την εμφάνιση της Όμικρον και η δυναμική της νέας παραλλαγής τρομάζει τις αρχές. Έτσι η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα «αυστηρό» lockdown για τα Χριστούγεννα με κλείσιμο όλων των καταστημάτων, πλην των απολύτως απαραίτητων, και απαγόρευση εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις 7μμ. Στην Ολλανδία, των 17εκατ. το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 15.367 νέα κρούσματα.

O δε υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως η χώρα «πρέπει να προετοιμαστεί για μια πρόκληση που δεν είχαμε αντιμετωπίσαμε σε αυτή τη μορφή μέχρι σήμερα» ενώ η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας χαρακτήρισε τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Δανία ως χώρες «υψηλού κινδύνου» λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων.

Η ίδια η Γερμανία ανέφερε το τελευταίο 24ωρο 48.375 νέα κρούσματα.

Στην Ιρλανδία, όπου το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη νέα παραλλαγή, πρόεδρος, Μικαέλ Μαρτιν αναφέρει πως αναμένεται «να καταγραφούν μολύνσεις σε ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα». Η χώρα των περίπου 5 εκατ. πολιτών εντόπισε το τελευταίο 24ωρο, 3.595 νέα κρούσματα.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP

Δημοφιλή