Η παραλλαγή Ομικρον δείχνει να «νικάει» και τις ενισχυτικές δόσεις

Πιθανή η ανάγκη για ένα «επικαιροποιημένο» εμβόλιο.
Dado Ruvic via Reuters

Μια μικρής κλίμακας μελέτη σε επτά κρούσματα COVID-19 στη Νότια Αφρική δείχνει ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να παρακάμψει τα ενισχυτικά εμβόλια, δήλωσε την Πέμπτη ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μια ομάδα επτά Γερμανών επισκεπτών στο Κέιπ Τάουν, ηλικίας μεταξύ 25 και 39 ετών, μολύνθηκαν κάποια στιγμή στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ολοι εμφάνιοσαν μόνο ήπια έως μέτρια συμπτώματα και κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Από την ομάδα, έξι ήταν εμβολιασμένοι πλήρως με Pfizer, εκ των οποίων οι πέντε είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση της Pfizer ενώ ο έκτος είχε λάβει ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna.

Ο έβδομος είχε λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ακολουθούμενη από μια δεύτερη και στη συνέχεια μια τρίτη δόση Pfizer. Κανένας από αυτούς δεν είχε μολυνθεί από τον ιό νωρίτερα.

Οι λοιμώξεις προέκυψαν μεταξύ ενός και δύο μηνών μετά τη λήψη της τρίτης δόσης.

Μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη στον πραγματικό κόσμο σε 581 άτομα στη Βρετανία έδειξε ότι οι αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν σημαντικά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή Ομικρον, αντιστρέφοντας εν μέρει μια απότομη πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η Ομικρον είναι πιο μεταδοτική, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της, αλλά λένε ότι είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα λένε ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Ακόμα προστατεύει από σοβαρές ασθένειες και θάνατο: είμαστε πολύ σίγουροι για αυτό», λένε.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι «η εικόνα που προκύπτει είναι ότι αυτός ο ιός είναι πολύ ικανός να υπονομεύσει την ανοσολογική απόκριση... (άρα) είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Popular in the Community