Χρυσή Αυγή: Αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας

"Προσβολή στα θύματα της ΧΑ και στην ελληνική κοινωνία", λένε οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα . Η διαφωνία του Εισαγγελέα και το σκεπτικό της απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.
EUROKINISSI
EUROKINISSI
Eurokinissi

Την υπό όρους αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλιάκου, που εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης ως διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και κόμματος ”Χρυσή Αυγή”, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, κάνοντας δεκτό το αίτήμά του φυλακισμένου.

’Εχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών.

Η αποφυλάκιση αποφασίστηκε βάσει των διατάξεων των νόμων, που ίσχυαν το 2018 όταν και διαπράχθηκαν τα αδικήματα της ΧΑ και οι οποίες δεν άλλαξαν το 2019 που καταδικάστήκε.

Οι όροι που συνοδεύουν την απόφαση αποφυλάκισης είναι: απαγόρευση εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα, μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε.

Σημειώνεται πως η πρόταση του Εισαγγελέα επί τους αιτήματος αποφυλάκισης ήταν αρνητική και μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης, οπότε αυτή θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας αν και αναγνώρισε πως τυπικά ο Μιχαλολιάκος πληρούσε τις προϋποθέσεις, βάσει νόμου, για να αποφυλακιστεί ήταν κάθετα αρνητικός καθώς εστίασε στο σκέλος των ουσιαστικών προϋποθέσεων. Και κατά την κρίση του εισαγγελέα ο Μιχαλολιάκος δεν έπρεπε να αποφυλακιστεί.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας εκτιμά πως ο φυλακισμένος δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση και μάλιστα επισημαίνει αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών όμως κατέληξε ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του Μιχαλολιάκου περί των ουσιαστικών προϋποθέσεων θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Κατά πληροφορίες, η διαγωγή του αξιολογείται θετικά και απορρίπτεται η αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

″Προσβολή στα θύματα της Χρυσής Αυγής” η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

«Προσβολή στα θύματα της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους» χαρακτηρίζουν, με δήλωση τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζόγλου, Μαρίνα Δαλιάνη και Αργύρης Συρίγος.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια του 34χρονου μουσικού αναφέρουν: «Η αποφυλάκιση, με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής, του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ”μάτωσε” την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε ”υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…” και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α. παλεύουν για τη δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή».

Δημοφιλή