Κορονοϊός: Ευρωπαϊκές χώρες «χαλαρώνουν» τα μέτρα - «Είναι πολύ νωρίς» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης παίρνουν το ρίσκο να ανοίξουν σταδιακά σχολεία και καταστήματα, σε μια πρώτη απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα.
JOHN RANDERIS HANSEN via Getty Images

Οι ηγέτες της Νορβηγίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας έχουν ανακοινώσει τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου στις 15 Απριλίου στη Δανία - η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αίρει ένα μέρος των περιοριστικών μέτρων - ενώ η Νορβηγία θα ακολουθήσει πέντε ημέρες αργότερα.

Η Δανία επέβαλε αυτά τα μέτρα στις 11 Μαρτίου, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια και σύνορα, καθιστώντας την μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκε σε καραντίνα.

Η Πρωθυπουργός, Μέττε Φρεντέρικσεν, έκανε την ανακοίνωση με προσοχή, λέγοντας: «Αυτό μάλλον θα είναι σαν περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί. Αν παραμείνουμε στάσιμοι στη διαδρομή μπορούμε να πέσουμε και αν πάμε πολύ γρήγορα μπορεί να κάτι πάει στραβά. Ενα προσεκτικό βήμα κάθε φορά».

«Εάν ανοίξουμε τα πάντα εκ νέου στη Δανία πολύ γρήγορα, κινδυνεύουμε να αυξηθούν τα κρούσματα ραγδαία και τότε θα πρέπει να κλείσουμε ξανά όλα», εξήγησε.

Αλλοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκέντρωσης περισσότερων από 10 ατόμων, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 10 Μαΐου και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν θα επιτρέπονται μέχρι τον Αύγουστο.

Η Δανία έχει καταγράψει 203 θανάτους από κορονοϊό και συνολικά 5.173 ασθενείς σε πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νορβηγία θα άρει μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού, έγινε γνωστό από την πρωθυπουργό της χώρας.

«Σήμερα, θέσαμε υπό έλεγχο τον ιό, επομένως μπορούμε να ανοίξουμε λίγο λίγο την κοινωνία» είπε η Ερνα Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Χθες, ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η επιδημία «τέθηκε υπό έλεγχο» στη Νορβηγία, επισημαίνοντας τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης της νόσου.

Βάσει των μέτρων, που βρίσκονται σε ισχύ έως τη 13η Απριλίου, παραμένουν κλειστά παιδικοί σταθμοί και σχολεία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε ξένους που δεν ζουν ούτε εργάζονται εκεί και απαγορεύεται στους πολίτες να εκδράμουν στα εξοχικά τους στο βουνό, εφόσον διαθέτουν.

Τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πάλι το διάστημα μεταξύ 20-27 Απριλίου, τα δημοτικά, από την πρώτη έως την τετάρτη τάξη από τις 27 Απριλίου. Και οι Νορβηγοί θα μπορούν να ξαναπάνε στα σαλέ τους από τις 20 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, η τηλεργασία πρέπει να συνεχιστεί και οι Νορβηγοί πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τα μέτρα κατά της επιδημίας «για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε η Σόλμπεργκ.

Η ανακοίνωση της Νορβηγίας και της Δανίας ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι στόχευσε για «ανάσταση» την Δευτέρα του Πάσχα.

Η Αυστρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ιταλία, θα προσπαθήσει να ανοίξει ξανά ορισμένα καταστήματα, αλλά διευρύνει την απαίτηση να φορούν οι πολίτες μάσκες προσώπου από τις 14 Απριλίου.

Μιλώντας στη Βιέννη, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί και πάλι. Οπως είπε πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά αλλά με περιορισμένο αριθμό πελατών κάθε φορά ενώ όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα θα ακολουθήσουν την 1η Μαΐου.Τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα σχολεία - όλα κλειστά από τις 16 Μαρτίου - θα μπορούσαν να ξανανοίξουν στα μέσα Μαΐου, ανάλογα με την πορεία του αριμθού των νέων κρουσμάτων. Η χρήση μασκών θα γίνει υποχρεωτική και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η Αυστρία μετρά ήδη 243 θανάτους και 12.547 κρούσματα σε πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Τσεχία, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 12 Μαρτίου και έκλεισε τα σύνορά της τέσσερις ημέρες αργότερα, επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου τα περισσότερα καταστήματα από την ερχόμενη Πέμπτη.

Επί του παρόντος, επιτρέπεται να λειτουργούν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καταστήματα με ειδη κηπουρικής.

Ολα τα καταστήματα, πάντως, θα πρέπει να έχουν απολυμαντικά και γάντια μίας χρήσης στην είσοδο για τους πελάτες, καθώς και να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Τσεχία των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων θρήνει την απώλεια 80 ανθρώπων να ενώ μετρά τουλάχιστον 4.828 κρούσματα.

ΠΟΥ: Μεγάλο ρίσκο αν χαλαρώσουν νωρίς τα μέτρα

Τις χώρες που θέλουν να χαλαρώσουν τα προστατευτικά μέτρα προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς».

«Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να μην αφήσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς, έτσι ώστε να μην ξαναπέσουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

«Είναι παρόμοιο με το να είσαι άρρωστος, να σηκώνεσαι από το κρεβάτι πολύ νωρίς και να αρχίσεις να τρέχεις πολύ νωρίς. Ρισκάρεις να ξαναπέσεις και να έχεις επιπλοκές» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Εξάλλου, χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία θα έπρεπε να αποτελούν ως παραδείγματα για τους ευρωπαίους ηγέτες που εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών.

Και οι δύο ασιατικές χώρες έχουν δει νέα κύματα μολύνσεων μετά την χαλάρωση των μέτρων, με την Ιαπωνία να αναγγέλλει μια μηνιαία κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη για το Τόκιο και έξι άλλες περιοχές. Η Σιγκαπούρη άρχισε ένα νέο μερικό αποκλεισμό για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

(με πληροφορίες από Skynews, Reuters)

Δημοφιλή