Ποιες χώρες πετούν περισσότερο φαγητό στην Ευρώπη - Στο «κόκκινο» η Ελλάδα

Τρομακτική η ποσότητα φαγητού που πετάει κατά μέσο όρο ο Ελληνας ετησίως.
ruizluquepaz via Getty Images

Κάθε άτομο στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρήγαγε κατά μέσο όρο 131 κιλά απορριμμάτων τροφίμων το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat που βασίζονται σε στοιχεία από τα 27 κράτη μέλη.

Η συνολική σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ ανήλθε σε πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους το 2021. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά αποτελούσαν το 54% αυτής της σπατάλης, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια τόνους μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αποβλήτων αυτού του είδους (21%) ήταν ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων και ποτών, ενώ ακολουθούν η πρωτογενής παραγωγής (5 εκατομμύρια τόνοι, 9% του συνόλου), τα εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (πάνω από 5 εκατομμύρια τόνοι, 9%) και τέλος το λιανεμπόριο και άλλοι διανομείς τροφίμων (λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους, 7%).

Οπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η Κύπρος είχε την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα σπατάλης τροφίμων, περίπου 400 κιλά. Ωστόσο, το Βέλγιο, η Δανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κλίμακας. Η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη με 191 κιλά πεταμένου φαγητού ανά άτομο κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, η Σουηδία, η Κροατία και η Σλοβενία είχαν πολύ χαμηλότερη παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο.

Εκτός από τα υπολείμματα φαγητού, τα απορρίμματα τροφίμων περιλαμβάνουν επίσης μη βρώσιμα υποπροϊόντα, όπως κελύφη ξηρών καρπών και φρούτων, κοτσάνια και φύλλα, υπολείμματα καφέ και κόκαλα.

Δημοφιλή