Μοναδικό κόλπο στο ψυγείο μας που θα μειώσει αισθητά τα χρήματα που ξοδεύουμε για τρόφιμα

Και θα συμβάλει στον περιορισμό της σπατάλης φαγητού.
LOADINGERROR LOADING

Με πονάει η σπατάλη φαγητού, γι′ αυτό καταβάλλω συνειδητή προσπάθεια να αγοράσω μόνο όσα φρέσκα είδη μπορεί ρεαλιστικά να φάει η οικογένειά μου μέσα σε μια εβδομάδα περίπου. Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο, ορισμένα αντικείμενα καταλήγουν στο πίσω μέρος του ψυγείου, μαραίνονται πίσω από ένα κουτί γάλα αμυγδάλου και χαλούν πριν προλάβω να τα χρησιμοποιήσω.

Ένα απλό αλλά εξαιρετικό hack οργάνωσης ψυγείου από την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Alyssa Miller, τη γυναίκα πίσω από τον λογαριασμό @nutrition.for.littles στο Instagram, δίνει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ονομάζεται κάδος που «πρέπει να χρησιμοποιηθεί».

Είναι αρκετά απλό, αλλά, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο κάδος προορίζεται για τα τρόφιμα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σύντομα επειδή πρόκειται να χαλάσουν.

«Τα πράγματα που τοποθετώ εκεί συχνά περιλαμβάνουν μισά αβοκάντο, ανοιχτά δοχεία με ζωμό κοτόπουλου, μισά σακουλάκια σαλάτα σε συσκευασία, σάλτσα, τυρί κότατζ ή μεγάλα δοχεία γιαουρτιού», λέει η Μίλερ στην HuffPost.

Η Μίλερ σκέφτηκε την ιδέα πριν από μερικά χρόνια μετά την απογοήτευση που ένιωθε κάθε φορά που έβρισκε χαλασμένο φαγητό στο ψυγείο της. Όχι μόνο ήταν σπάταλο, είπε, αλλά έβλαψε και το πορτοφόλι της.

«Προσπαθούσα να περιορίσω τις δαπάνες μου στο παντοπωλείο, όπου πάντα τείνω να εκτινάσσω τον προϋπολογισμό μου», ανέφερε.

Και κάπως έτσι αποφάσισε να σχεδιάσει ένα καλύτερο σύστημα.

«Είχα [ήδη] ένα καθορισμένο μέρος για τα υπολείμματα στο ψυγείο μου, αλλά πολλά από αυτά τα τρόφιμα που μαζεύονταν εκεί δεν ήταν αληθινά υπολείμματα», ανέφερε η Μίλερ. «Ήταν απλά φαγητά που ήταν στα πρόθυρα να χαλάσουν. Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσω ένα νέο μέρος για τέτοιου είδους φαγητά και να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να κοιτάω πάντα εκεί πρώτα».

Η μείωση του ποσού που καταθέτουμε στο μπακάλικο της γειτονιάς μας και της σπατάλης τροφίμων — ένας από τους πιο παραγνωρισμένους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή — μπορεί να είναι τα κύρια οφέλη του κάδου που «πρέπει να χρησιμοποιηθεί». Αλλά η Μίλερ ανακάλυψε ένα απροσδόκητο προνόμιο: τη βοηθά επίσης να απαντήσει στην επίφοβη ερώτηση «τι να φάμε για δείπνο».

«Για παράδειγμα, αν έχω ένα βάζο με σάλτσα στον κάδο, χρησιμοποιημένο κατά το ήμισυ, (αυτό) διευκολύνει την απόφασή μου να φτιάξω κάτι μεξικάνικο για δείπνο», λέει. «Ενα αβοκάντο χρησιμοποιημένο κατά το ήμισυ, σημαίνει τοστ αβοκάντο για πρωινό. Πραγματικά με βοηθά πολύ στον πονοκέφαλο της απόφασης (για φαγητό) και τον προγραμματισμό του μενού πιο συχνά».

Για να λειτουργεί καλύτερα το σύστημά της, η Μίλερ κάνει τακτικά μια γρήγορη εκκαθάριση στο ψυγείο προτού αφήσει τα νέα είδη από το μπακάλικο, πετάει οτιδήποτε έχει χαλάσει και μετακινεί όλα τα τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα είτε στον κάδο που «πρέπει να χρησιμοποιηθεί», ή στην κατάψυξη. Αν υπάρχει κάτι στην κατάψυξη που χρειάζεται για το μενού αυτής της εβδομάδας, το μεταφέρει και στο ψυγείο.

«Το να πετάω τα απορρίμματα φαγητού μπορεί να είναι λίγο επώδυνο και αυτή η υπενθύμιση με κρατά σε τροχιά να χρησιμοποιώ τον κάδο που ”πρέπει να χρησιμοποιηθεί” και να χρησιμοποιήσω αυτό που αγοράζω», λέει η Μίλερ. «Όταν αφήνουμε [το ψυγείο] χωρίς να το ελέγχουμε για εβδομάδες και δεν το καθαρίζουμε τακτικά, όχι μόνο ξεχνάμε τι έχουμε, αλλά είναι επίσης εύκολο να νιώθουμε ότι [η σπατάλη] δεν συμβαίνει τόσο συχνά».

Για περισσότερα τρικ ευκολίας και οικονομίας σχετικά με το φαγητό, ας επισκεφθούμε τον λογαριασμό της στο Instagram.

Κι αν ψάχνουμε για έναν καλό πλαστικό κάδο για το ψυγείο μας, ας δούμε αυτόν στην Amazon έναντι 11.99 δολαρίων (10,89 ευρώ).

Get the bin from Amazon for $11.99.