Τα ξενοδοχεία της Αθήνας συμμετέχουν «στη μείωση της σπατάλης τροφίμων»

Προσχώρηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής στη «Συμμαχία».
jmoor17 via Getty Images

Μια ακόμα σημαντική ενέργεια Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, η οποία συμμετέχει στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».

Η Ένωση ξενοδόχων της Αθήνας, η οποία μέσα από την στενή συνεργασία της με το «Μπορούμε», υπερασπίζεται έμπρακτα, από το 2012, το μήνυμα «καμιά μερίδα φαγητού χαμένη –προσφέρουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», προχωρά ένα ακόμη βήμα, αυτή την φορά ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη «Συμμαχία», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπογραφή της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας από την ΕΞΑΑΑ επικροτεί και ενισχύει την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια (foodsavingalliancegreece.gr) από τα συνεργαζόμενα μέρη (αρμόδιες δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης - και συναφών κλάδων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Πανεπιστήμια).

ΕΞΑΑΑ

Σκοπός της Συμμαχίας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και η συμβολή στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς τόνισε ότι: «Στόχος μας για το 2024 είπε η κα Ζούλοβιτς είναι να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» αλλά και στο σχήμα πιστοποίησης για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων “No Food Waste”, που δημιουργήθηκε από την TUV Austria Hellas σε στρατηγική συνεργασία με το Μπορούμε.».

Η συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» Ντία Χωραφά, εκπροσωπώντας το «Μπορούμε» που συντονίζει την πρωτοβουλία, επεσήμανε ότι: «Η σπατάλη τροφίμων απαντάται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων και αποτελεί σύνθετο ζήτημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της απαιτούνται συνεργασία ανάμεσα στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και συνέργειες μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Η Συμμαχία προάγει τη συντονισμένη δράση Πολιτείας, αγοράς, οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας».

Σημειώνουμε ότι η ΕΞΑΑΑ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια στην Αθήνα από την αρχή της δράσης και από τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, προσφέροντας, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 170.000 μερίδες τρόφιμα προς δεκάδες κοινωφελείς φορείς είτε στην ευρύτερη ακτίνα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είτε και σε όλη την Αττική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία τους, καθώς και μια ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον - μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Δημοφιλή