Το παράδοξο με τα ακίνητα στην Ιαπωνία: Γιατί 9 εκατ. σπίτια παραμένουν άδεια

Γνωστά και ως akiya, θα μπορούσαν να στεγάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ελλάδας - Αλλά λίγοι μπορούν ή θέλουν να ζήσουν σε αυτά.
John S Lander via Getty Images

Καθώς η μείωση του πληθυσμού συνεχίζει να επηρεάζει την κοινωνία και την οικονομία της Ιαπωνίας, ο αριθμός των κενών κατοικιών έχει ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια – αρκετά για να φιλοξενήσει ολόκληρο σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι ο αριθμός των άδειων σπιτιών, γνωστών ως akiya, από τον Οκτώβριο του 2023 αυξήθηκε τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο από την προηγούμενη μέτρηση το 2018.

NurPhoto via Getty Images

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ερήμωση της υπαίθρου σε συνδυασμό με πολλούς κληρονόμους τέτοιων ακίνητων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτά, να τα ανακαινίσουν ή ακόμα και να τα κατεδαφίσουν. Ωστόσο, και οι πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιο ζήτηνα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άδεια σπίτια σε αστικές περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των κενών κατοικιών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% όλων των σπιτιών στην Ιαπωνία, αν και ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura εκτιμά ότι υπάρχουν σχεδόν 11 εκατομμύρια akiya και ότι αυτά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% των σπιτιών μέσα σε μια δεκαετία.

Περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια από τα ακίνητα που εξετάστηκαν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση - αλλά είναι άδεια μακροπρόθεσμα και είναι ως επί το πλείστον μακριά από τα κύρια κέντρα πληθυσμού. Η κατάσταση περισσότερων από 3,8 εκατομμυρίων είναι άγνωστη και μόνο 330.000 από τα 9 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Η άδεια γη έχει υψηλότερους φόρους στην Ιαπωνία από ό,τι η γη με κτίρια, αυξάνοντας το οικονομικό βάρος της κατεδάφισης παλαιών σπιτιών και οδηγώντας ορισμένους ανθρώπους να αποφύγουν να κληρονομήσουν περιουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς για αυτή την πληθώρα άδειων ακινήτων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών σπιτιών, ως επιλογή για φθηνά και ασυνήθιστα καταλύματα, εξοχικές κατοικίες ή ακίνητα για ενοικίαση σε τουρίστες. Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για διαμονή σε παραδοσιακά ιαπωνικά καταλύματα είναι υψηλό, με τη ζήτηση να ξεπερνά αυτή τη στιγμή την προσφορά

Η Ιαπωνία, πάντως, δεν είμναι το μόνο έθνος που αντιμετωπίζει δημογραφικές επιπτώσεις. Στη γειτονική Νότια Κορέα ο ρυθμός γεννήσεων ανά γυναίκα έπεσε στο χαμηλό ρεκόρ των 0,72 πέρυσι, πολύ χαμηλότερο ακόμη και από το 1,26 που κατέγραψε η Ιαπωνία το 2022. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η Ταϊβάν έχουν επίσης πέσει σε ποσοστά κάτω από ένα παιδί ανά γυναίκα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας στις ΗΠΑ είναι επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου αιώνα.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή