Ιαπωνία: Ραγδαία μείωση του πληθυσμού ενώ ο αριθμός ξένων υπηκόων σπάει τα ρεκόρ

Πού οφείλεται αυτή η μεταβολή και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να ανατρέψει τον ρυθμό της πληθυσμιακής μείωσης.
Άνθρωποι διασχίζουν διάβαση (Τόκυο, Ιαπωνία).
Άνθρωποι διασχίζουν διάβαση (Τόκυο, Ιαπωνία).
© Marco Bottigelli via Getty Images

Ραγδαία μείωση σημειώθηκε στον πληθυσμό της Ιαπωνίας, με ρυθμό που αντίστοιχος δεν έχει καταγραφεί ξανά στο παρελθόν, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας κατέρριψε ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (26/7).

Μέσω των δεδομένων αυτών αποδεικνύεται ότι η συρρίκνωση του ιαπωνικού πληθυσμού αναπληρώνεται από τον σημαντικό αριθμό των ξένων υπηκόων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο πληθυσμός των Ιαπώνων μειώθηκε, για 14η συνεχόμενη χρονιά, κατά περίπου 800.000 ανθρώπους, στα 122,42 εκατομμύρια το 2022

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ιαπώνων εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια μειώθηκε και στους 47 νομούς του αρχιπελάγους, κατά τους αριθμούς του υπουργείου. Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 125,41 εκατομμύρια, ή κατά 511.000 ανθρώπους.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είχε φθάσει στην κορύφωσή του το 2008. Έκτοτε συρρικνώνεται, εξαιτίας της χαμηλής γεννητικότητας, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό πέρυσι.

Ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι κατοικούν στην Ιαπωνία ήταν 2,99 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου, αυξημένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί αφότου άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά, πριν από μια δεκαετία.

Το Τόκιο είναι ο τόπος κατοικίας των περισσότερων αλλοδαπών κατοίκων, αποτελούν το 4,2% του πληθυσμού του, είναι αριθμητικά 581.112. Η ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν επίσης ο νομός με τη μεγαλύτερη αύξηση του μη ιαπωνικού πληθυσμού πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεξιά) δηλώνει ότι η αντιστροφή της τάσης του δείκτη γεννητικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Η κυβέρνηση Κισίντα, παρά το υψηλό επίπεδο χρέους, υπόσχεται να δαπανάται ποσό ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων γεν (22,4 δισεκ. ευρώ) σε ετήσια βάση για τους παιδικούς σταθμούς και άλλα μέτρα στήριξης των γονιών.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή