ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2018 17:36 EET

Γιατί οι Ιάπωνες χαρίζουν τα 8 εκατομμύρια «ακίγια» εξοχικά τους

Μήπως θες να αποκτήσεις ένα εξοχικό στην Ιαπωνία δωρεάν; Τώρα μπορείς.

Bloomberg via Getty Images

Το φαινόμενο των άδειων σπιτιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα προάστια της Ιαπωνίας, με τις τοπικές κυβερνήσεις να ανησυχούν ότι σε λίγα χρόνια εκατοντάδες χωριά θα ερημωθούν τελείως. 

Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, τα άδεια σπίτια στην Ιαπωνία φτάνουν τα 8,2 εκατομμύρια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 13% του συνόλου των κατοικιών της χώρας και όπως καταγράφει το ίδρυμα Fujitsu, το 2033 τα άδεια σπίτια θα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 20%.

Και ενώ αρχικά το πρόβλημα εντοπιζόταν σε χωριά ή απόμακρες κωμοπόλεις, πλέον έχει επεκταθεί μέχρι τα προάστια του Τόκιο.

Γιατί τα χαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους

Είτε γιατί ζουν στο Τόκιο και άλλες μεγαλουπόλεις, είτε γιατί δεν τους συμφέρει να πληρώνουν φόρους για ένα σπίτι που δεν χρησιμοποιούν, οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποφασίσει να τα ξεφορτωθούν χαρίζοντάς τα. Μάλιστα, έχουν συσταθεί ειδικά μεσιτικά γραφεία για τα σπίτια «ακίγια», όπως ονομάζονται τα ανεπιθύμητα εξοχικά. Με τη συνδρομή των τοπικών κυβερνήσεων, τα μεσιτικά γραφεία αναρτούν φωτογραφίες των σπιτιών στα χωριά, αναφέροντας τον φόρο που θα πληρώσει ο επόμενος ιδιοκτήτης ως τη μοναδική του οικονομική υποχρέωση, πέρα από την αμοιβή του μεσίτη.

Τα περισσότερα εξοχικά χρειάζονται ανακαίνιση για να είναι λειτουργικά και οι κρατικοί λειτουργοί της Κίνας έχουν φροντίσει ώστε να επιδοτούν την ανακαίνιση, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το CNBC, όποια σπίτια «ακίγια» δεν χαρίζονται, πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές που ξεκινούν από 4.000 δολάρια.

 

Με πληροφορίες από CNBC