μνημονίο

Μοσκοβισί: Αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι η εφαρμογή του μνημονίου του Αυγούστου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 12.02.2016

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που ...

Τι κι αν βγαίναμε από τα μνημόνια;

Γιώργος Αργυρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 09.02.2017
Γιώργος Αργυρόπουλος

Το να θεσπιστεί κάτι το οποίο δε θα εφαρμοστεί πλήρως ποτέ δε σημαίνει αλλαγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εν Ελλάδι η απαγόρευση του καπνίσματος. Οι θεσμοί προκύπτουν από τις ιδέες, τα αισθήματα και τα ήθη της κοινωνίας και έτσι οι αλλαγές πρέπει να υφίστανται αμοιβαία ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν είναι ζήτημα προσώπων ή ακόμα και κυβερνήσεων πλέον. Είναι ζήτημα κατεύθυνσης μιας οργανωμένης κοινωνίας και του χαρακτήρα της απέναντι σε δομικά προβλήματα που την ταλανίζουν. Στο σήμερα, είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι αν δεν είχαμε μνημόνια θα πηγαίναμε καλύτερα;

Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, ως αδυσώπητο παρόν

Ντόρα Τσικαρδάνη | Δημοσιεύθηκε 06.02.2017
Ντόρα Τσικαρδάνη

Έτσι, ο και συνάδελφος και συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος, αφού αρνείται να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική του μελέτη, που θα μας αποδείξει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που εισηγείται, συνδικαλιστικά φερόμενος αναφέρεται σε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: εκείνη, όσων δηλώνουν μέχρι 10.000,00 € τον χρόνο (η οποία, σύμφωνα με πίνακα που παραθέτει αποτελεί και την «συντριπτική πλειοψηφία» των επαγγελματιών επιστημόνων) και εκείνη, όσων δηλώνουν από 60.000,00 € και πάνω, επικαλούμενος «αντίστροφη προοδευτικότητα» στην επιβάρυνση των εισοδημάτων. Επιδεικτικά αγνοείται η ενδιάμεση κατηγορία: εκείνη, όσων δηλώνουν περισσότερα των δέκα χιλιάδων ευρώ και λιγότερα των εξήντα.

Γιάννης Πιτταράς

Μνημόνιο στο κόμμα βάζει ο Μητσοτάκης. Τρία μεσιτικά γραφεία αναζητούν την νέα έδρα της ΝΔ

HuffingtonPost.com | Γιάννης Πιτταράς | Δημοσιεύθηκε 04.02.2016

Έχοντας στο μυαλό τους την αρχή ότι αν δεν βάλεις πρώτα σε τάξη το σπίτι σου πώς πε...

Τρεις διαθέσιμες πολιτικές στον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Ραπίδης | Δημοσιεύθηκε 28.01.2017
Δημήτρης Ραπίδης

Η πρώτη διαθέσιμη πολιτική είναι εκείνη που ασκήθηκε στον τόπο από το 2010 μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Μια πολιτική άκρως νεοφιλελεύθερη, χωρίς αντιστάσεις και διεκδικήσεις, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για προστασία των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, πλήρως υποταγμένη στις διαστάσεις, στα μέτρα και τα όρια που έθεταν οι δανειστές. Η πολιτική αυτή απέτυχε και μαζί της απέτυχαν και οι πολιτικοί σχηματισμοί που την εξέφραζαν και συνεχίζουν να την εκφράζουν, χωρίς καμία συστολή και αίσθηση της κοινωνικής αναγκαιότητας και του πολιτικού momentum.

Βγαίνει από το Μνημόνιο το Μάρτιο η Κύπρος: Το ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.01.2016

Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε χθες...

Ένα χρόνο μετά σ' ένα πραγματικά άλλο κόσμο

Σπύρος Δανέλλης | Δημοσιεύθηκε 25.01.2017
Σπύρος Δανέλλης

Στη διαδρομή για τη δουλειά, αφήνω την κόρη μου στο δημόσιο Πειραματικό Γυμνάσιο της γειτονιάς μας. Οι μαθητές καταφθάνουν χωρίς τσάντες και βιβλία, κρατούν μόνο τα laptop τους. Σκέφτομαι: τα παιδιά με έφεση στη μάθηση, θα έχουν τουλάχιστον κάποιο μέλλον...Στη στάση του λεωφορείου αγοράζω εφημερίδα. Πηχυαίος τίτλος: Διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους. Σημειώνω το link για τη δημόσια διαβούλευση. Με ενδιαφέρει...Στις μέσα σελίδες, διαβάζω πως ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Καιρός ήταν...

Στο λαβύρινθο των Μνημονίων: Μήπως οδεύουμε προς τέταρτο Μνημόνιο;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.01.2016

Έρχεται τέταρτο μνημόνιο; Αυτό είναι που υποψιάζονται οικονομικοί και πολιτικοί ...

Εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για να αποφύγουμε το Grexit

Πάνος Καζάκος | Δημοσιεύθηκε 22.01.2017
Πάνος Καζάκος

Αν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το ίδιο το πλαίσιο και τη φιλοσοφία του μνημονίου γιατί το αμφισβητεί ιδεολογικά, τότε δύο τινά μπορεί να συμβούν: Ή θα αποτύχει όπως ακριβώς συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε κατέληξε σε κεφαλαιακούς ελέγχους και αποδοχή άνευ όρων της χειρότερης πρότασης των θεσμών, ή θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ΕΖ. Αυτό δεν θα είναι απλά το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αρχή μιας μακράς περιόδου στασιμότητας και περιθωριοποίησης της χώρας. Υποθέτω ότι δεν υπάρχει πλέον πρόθεση για ρήξη όπως το α' εξάμηνο του 2015.

ΤΣΜΕΔΕ: Ένα «ευγενές» Ταμείο, την εποχή των Μνημονίων

Κώστας Τυρογιάννης | Δημοσιεύθηκε 22.01.2017
Κώστας Τυρογιάννης

Η κατάσταση είναι πιο δυσμενής για όσους βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Σχετικά αναφέρουμε ότι για το διάστημα που ο μηχανικός δεν ήταν σε θέση να πληρώνει τις εισφορές του, και συνεπώς δεν λάμβανε ιατρική περίθαλψη, οι αντίστοιχες συνδρομές στον Κλάδο Υγείας δεν εκπίπτουν από τις οφειλές, αλλά θεωρούνται χρωστούμενα και υπολογίζονται εντόκως. Πέραν δε του ασφαλιστικού, το φορολογικό σύστημα, με την λογική του τεκμαρτού φόρου, δηλαδή φόρου που προκύπτει από μη αποδεδειγμένα έσοδα, έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη φορολόγηση πολλών μηχανικών (όπως και πολλών άλλων Ελλήνων) που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την δυνατότητα φοροδιαφυγής, διότι όλα τα έσοδά τους καταγράφονται.

Ο δρόμος προς την κόλαση

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 22.01.2017
Κώστας Βεργόπουλος

Εάν σήμερα επανέρχεται η κοινωνική κατάθλιψη, δεν είναι επειδή εγκαταλείφθηκαν οι ρητορείες της «μεγάλης ανατροπής», αλλά κυρίως επειδή οι πολίτες που δεν έλαβαν μέρος σε κανένα «πάρτι» βλέπουν να τους αμφισβητείται το δικαίωμα στη ζωή από αυτούς που συνεχίζουν την «διασκέδαση». Κι όμως, αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου μοιραία ούτε προδιαγεγραμμένη, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αλλά και σήμερα ακόμη δεν είναι αργά για να αποτραπεί. Για την αποξένωση από την κοινωνία δεν χρειάζονται κατ' ανάγκην κακές προθέσεις, αρκούν και οι καλές και ίσως οι δεύτερες είναι αποτελεσματικότερες από τις πρώτες. Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο σημείο δεν είναι οι προθέσεις, αλλά η συνεχής διαβούλευση με την κοινωνία και η καθοριστική συμμετοχή της στη λήψη των αποφάσεων που την αφορούν.

Ντάισελμπλουμ: Πολύ κοντά η Κύπρος στην έξοδο από το Μνημόνιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.01.2016

Αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup...

Η Ιρλανδία αποχαιρετά την οικονομική κρίση και το μνημόνιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.01.2016

Επί πέντε χρόνια δύο υπουργοί έδωσαν σκληρή μάχη κατά του ιρλανδικού δημοσιονομι...

Ο Κατρούγκαλος, η εις άτοπον απαγωγή και το ασφαλιστικό

Πλάτων Τήνιος | Δημοσιεύθηκε 07.01.2017
Πλάτων Τήνιος

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου ασκείται κριτική στις νέες προτάσεις, αυτές υιοθετούν και επαυξάνουν βασικές αρχές που ενυπήρχαν ήδη στο σύστημα Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Βρούτση (ΛΚΒ) αλλά και στο καθεστώς που ίσχυε από το 1992. Αν είναι έτσι, όμως, γιατί ενοχλούν τόσο πολύ οι προτάσεις του κ. Κατρούγκαλου; Ο λόγος είναι ο εξής: εφαρμόζοντας στην Γενιά του Πολυτεχνείου με συνέπεια αρχές που ως τώρα θα εφαρμόζονταν «στα μουλωχτά» μόνο στην νέα γενιά, βλέπουμε πόσο άδικες και ατελέσφορες είναι αυτές οι ρυθμίσεις. Βρισκόμαστε, συνεπώς, αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα από τα οποία κρυβόμαστε τα τελευταία τριάντα χρόνια.

7 χρόνια- και τέλος;

Παύλος Τσίμας | Δημοσιεύθηκε 30.12.2016
Παύλος Τσίμας

Για την ώρα, υποδεχόμαστε την πρωτοχρονιά με ασκήσεις λεκανομαντείας: Θα βγουν τα νούμερα του Κατρούγκαλου, ώστε κάποια έσοδα να αντισταθμίσουν τις μειώσεις στις συντάξεις; Και θα βγουν τα κουκιά των βουλευτών της πλειοψηφίας ώστε να κλείσει ο κύκλος της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο ή πάμε για νέο κύκλο αστάθειας; Κι αυτό το φλερτ με τον Λεβέντη θα οδηγήσει σε γάμο ή θα αποδειχθεί ο Φλαμπουράρης καληνυχτάκιας και θα μείνει ο Καμένος με τα γαλόνια του κι ο Λεβέντης με τις προσδοκίες του; Και, πάνω απ' όλα, το ερώτημα- μαϊντανός που διαρκώς επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας: θα είναι μια καλύτερη χρονιά το 2016, έστω κι αν το μετράμε με το χαμηλό μέτρο του καταραμένου, το «γουάου» 2015;

Οι φαρμακερές ευχές της Ζωής στην κυβέρνηση: Και του χρόνου σπίτια σας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.12.2015

«Φαρμακερές» είναι οι ευχές της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση και ειδι...

Αλέξανδρος Κλώσσας

Βόμβα στα θεμέλια της αξιολόγησης η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Κλώσσας | Δημοσιεύθηκε 22.12.2015

Βόμβα στα θεμέλια της επικείμενης αξιολόγησης χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση στο ...

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τον Ιανουάριο οι αγρότες στη Θεσσαλία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.12.2015

Απολογισμό αγωνιστικής δράσης για το δίμηνο που πέρασε έκαναν το Σάββατο οι αγρότ...

Σταθάκης για παράλληλο πρόγραμμα: Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 18.12.2015

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», σχολίασε ο υπουργός Οι...

Άκουσε το twitter «παράλληλο πρόγραμμα» και το έκανε πρώτο hashtag

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 17.12.2015

Η καθυστέρηση (ή ναυάγιο, θα δείξει) στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης (με κοι...

Κάν' το όπως ο λογιστής

Θάνος Λεοντάρης | Δημοσιεύθηκε 11.12.2016
Θάνος Λεοντάρης

Ίσως οι επιχειρηματίες πρέπει να...«επανεκπαιδευθούν» και να αντιληφθούν πως ένας νομικός σύμβουλος δεν είναι ένα πάγιο έξοδο για να είναι διαθέσιμος όταν χρειάζεται. Πως είναι πράγματι ένας στρατηγικός σύμβουλος που μπορεί να τον καθοδηγήσει. Και ως αποτέλεσμα, να μειώσει τον επιχειρηματικό του κίνδυνο, κρατώντας την επιχείρησή του μακριά από δαπανηρές νομικές «κακοτοπιές». Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι θα πρέπει να εντρυφήσουν στο επιχειρείν ώστε να μπορούν να εξηγούν στους επιχειρηματίες τι αντίκτυπο θα έχουν οι πράξεις τους σε στρατηγικό επίπεδο.

Ψάχνοντας απεγνωσμένα για ήρωες

Γιώργος Κασιμέρης | Δημοσιεύθηκε 04.12.2016
Γιώργος Κασιμέρης

Εκείνο που φάνηκε ξεκάθαρα από το βίαιο ξέσπασμα στους δρόμους της χώρας τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν ότι ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, ακτιβιστών, μαθητών συμμερίζονταν σε μεγάλο βαθμό τη μετωπική σύγκρουση ως έκφραση πολιτικής οργής. Τα επεισόδια δεν ήταν, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί, μια εξέγερση ή κάποια ανταρσία ενάντια σε συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές της τότε κυβέρνησης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πολλά από τα κυβερνητικά μέτρα που θεωρήθηκαν υπεύθυνα για το βίαιο ξέσπασμα δεν είχαν καν τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο που η Αθήνα φλεγόταν.

Οι τρεις φάκελοι, το καραβάνι και το πικρό ποτήρι

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 02.12.2016
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Οι οικουμενικές κυβερνήσειςαπέτυχαν, όσες φορές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, γιατί κάθε κόμμα επιδίωκε το δικό του μικροκομματικό όφελος και όχι την εύρυθμη λειτουργία την κοινής κυβέρνησης. Ίσως πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να κυβερνήσει μόνος για κάποιο διάστημα και τελικά να κριθεί για τις επιλογές του, τις παραλείψεις του, όσα υποσχόταν και όσα τελικά έκανε. Το πικρό αυτό ποτήρι ίσως πρέπει να το πιει μόνος (όπως το ήπιαν και οι προηγούμενοι κυβερνώντες και τιμωρήθηκαν πολιτικά) και να απομυθοποιηθεί, αν τελικά δεν καταφέρει να τιθασεύσει αυτή την αδηφάγο κρίση.

Συναίνεση; Λυπάμαι χάσατε

Σπύρος Πανταζής | Δημοσιεύθηκε 02.12.2016
Σπύρος Πανταζής

Αλήθεια πως μπορείς να συναινέσεις στο ασφαλιστικό όταν ριζικά διαφωνείς στη συνολική οικονομική πολιτική που ακολουθείται; Όταν δεν γίνεται ο παραμικρός λόγος για την παραγωγή, την ανάπτυξη ή κάποιες σοβαρές ιδιωτικοποιήσεις ως αντιστάθμισμα; Σε ποια δημοκρατία η στάση της αντιπολίτευσης ενδιαφέρει περισσότερο από τις πολιτικές των κυβερνώντων; Θα πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι στις οργανωμένες ομάδες συμφερόντων του παρασιτισμού που καθ' όλη την μεταπολίτευση αρνήθηκαν τις μεταρρυθμίσεις ή να τεθούν μπροστά στις ευθύνες τους υπερψηφίζοντας τις όποιες αλλαγές και αποδίδοντας κατά κάποιο τρόπο ιστορική δικαιοσύνη για τα λάθη τους;

Άγρια αντιπαράθεση Χατζηνικολάου - Θεοδωράκη για τα ψέμματα... του τρίτου μνημονίου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 01.12.2015

Άγρια αντιπαράθεση παρακολουθήσαμε στην τηλεοπτική εκπομπή του Χατζηνικολάου με...