Οικονομική κρίση

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Πρέπει να επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τώρα η ποτέ»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.11.2017

Στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Ο Γάλλο...

Ενδογενείς κρίσεις και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 27.10.2017
Χρήστος Ζιώγας

Η προσπάθεια οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, που ως έναν βαθμό προϋπέθετε και την μερική αποδόμηση των εθνικών ταυτοτήτων, στην περίπτωση της Καταλονίας μετατόπισε το εστιακό σημείο του αυτοπροσδιορισμού στο τοπικό και όχι στο υπερεθνικό επίπεδο. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ισπανία σε συνδυασμό με τις ιστορικές, πολιτικές και θεσμικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, λειτούργησαν καταλυτικά ως προς την εκδήλωση του αιτήματος για ανεξαρτησία.

Η οικονομική κρίση και ο τρόπος αντιμετώπισης της

Θεμιστοκλής Κατσαούνης | Δημοσιεύθηκε 26.10.2017
Θεμιστοκλής Κατσαούνης

Η Ελλάδα κατάφερε σχεδόν για δύο δεκαετίες να έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, με διψήφια ποσοστά της τάξης του 10% και 11%, τοποθετώντας την δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, μετά από τον ρυθμό ανάπτυξης που υπήρχε στην Ιαπωνία. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Ελλάδα στο προ κρίσης επίπεδο ήταν κάποιες χρονιές μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρξε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος: γιατί χρεοκοπήσαμε; 

Αντιμέτωποι με την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό ένας στους τρεις Έλληνες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 16.10.2017

Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατο...

Αφιέρωμα του Guardian: Πώς η λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή τα νεοκλασικά της Αθήνας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 12.09.2017

Με τα χιλιάδες νεοκλασικά στο κέντρο της Αθήνας και την εικόνα εγκατάλειψης που π...

BlackRock: Οι ασφαλιστές αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία για να αρθούν οι αποδόσεις μετά την κρίση

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 29.08.2017

Το επάγγελμα του ασφαλιστή επηρεάστηκε αρνητικά σε μεγάλο βαθμό από την οικονομι...

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην οικονομικά πληγωμένη ελληνική κοινωνία

Λεωνίδας Ντούλος | Δημοσιεύθηκε 04.08.2017
Λεωνίδας Ντούλος

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου των επιχειρήσεων στην κοινωνία γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές αντιλήψεις, που περιόριζαν τον κοινωνικό τους ρόλο και έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν σταδιακά μία διαφορετική στρατηγική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει την εταιρική προσφορά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον τους. Πλέον γίνεται αισθητό το ότι η επιβίωση τους δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη ή οικονομικά αποτελέσματα, αλλά σε μία πληθώρα κοινωνικών κριτηρίων.

Μετά πολλών επαίνων

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 01.08.2017
Κώστας Βεργόπουλος

Κατά πόσο βελτιώνεται η κατάσταση σήμερα, όταν το κόστος του πρόσφατου δανεισμού ανήλθε σε 4,62%, ενώ αυτό του ήδη συσσωρευμένου και οφειλόμενου χρέους έχει κατέλθει σε 1,5% με 2%; Κατά πόσο βελτιώνεται η εξυπηρετησιμότητα του χρέους, όταν νέο χρέος υποκαθίσταται στο παλαιό, με κόστος σχεδόν τριπλάσιο του προϋπάρχοντος; Με τις συνθήκες έκδοσης του πρόσφατου ομολόγου, το συνολικό χρέος της χώρας δεν ελαφρύνεται, αλλά αντίθετα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Πέραν τούτου, όταν η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται μεταξύ 1,5% και 2%, αυτό σημαίνει ότι το οφειλόμενο χρέος δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται από το νέο προϊόν, αλλά κατ' ανάγκην από το προϋπάρχον, δηλαδή από τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας.

Ο ρόλος της Ομογένειας στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας

Σπύρος Λίτσας | Δημοσιεύθηκε 26.07.2017
Σπύρος Λίτσας

Για λόγους που έχουν να κάνουν με μια μολιερικού τύπου εσωτερική ανασφάλεια ώστε τάχα να μη χαθεί ο έλεγχος των εξελίξεων, η Αθήνα διαχρονικά απέτυχε να χρησιμοποιήσει δημιουργικά υπέρ αυτής το μεγάλο όπλο της Ομογένειας. Χιλιάδες πολίτες με ελληνικές ρίζες που οι ίδιοι αναγνωρίζουν και τιμούν σε κάθε ευκαιρία την προέλευσή τους, αποτελούν προβεβλημένα μέλη των σημερινών πατρίδων τους - κορυφαίων κρατών του δυτικού κόσμου όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία κ.α. Κι όμως αυτό το τεράστιο δυναμικό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε γιατί πολύ απλά η Αθήνα έβλεπε τους ομογενείς ως δεξαμενές χρημάτων και τίποτε περισσότερο.

Ανάγνωσμα

Γιώτα Χατζηλοΐζου | Δημοσιεύθηκε 24.07.2017
Γιώτα Χατζηλοΐζου

Ουδέποτε διάβαζα μανιωδώς βιβλία. Αραιά και που, κανά μυθιστόρημα. Είτε γιατί το βρίσκω ενδιαφέρον, είτε για να αφεθώ νωρίτερα, στην αγκαλιά του Μορφέα. Ελάχιστες φορές ανακάλυψα ενδιαφέροντα βιβλία με το ανάλογο περιεχόμενο. Με λίγο θρίλερ, λίγο μυστήριο και με μία δόση ρομαντισμού για πινελιά. Ουδέποτε ήμουν βιβλιοφάγος. Προτιμώ να διαβάζω αυτά που θέλω, επιθυμώ και οφείλω να διαβάσω. Το υπερβολικό και ανούσιο διάβασμα το απέφευγα συνειδητά.

Ανακυκλώνοντας μαχητικά αεροσκάφη σε ανοιχτήρια

Βασίλης Σοφικίτης | Δημοσιεύθηκε 19.07.2017
Βασίλης Σοφικίτης

Ήταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα Παρασκευής του 2015 και περπατούσα με τον πατέρα μου, που είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, σε μια ελληνική αεροπορική βάση. Εκεί, παραμερισμένα σε μια μεριά βρισκόντουσαν παλιά τμήματα αεροσκαφών ως άχρηστο υλικό. Το γυαλιστερό τους μέταλλο έπαιζε με τον καλοκαιρινό ήλιο. Τα πλησίασα και τα περιεργάστηκα γεμάτος περιέργεια και δέος. Συζητώντας με τον πατέρα μου για την ιστορία τους, συνδυάστηκαν στο μυαλό μου δύο πράγματα: Πρώτον, η συναισθηματική τους αξία, την οποία εκτίμησα γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στους ελληνικούς ουρανούς και τον ρόλο των Ελλήνων πιλότων σε αυτές και δεύτερον, η μεγάλη τους αντικειμενική αξία.

Οικονομική κρίση και υγεία

Γιάννης Κυριόπουλος | Δημοσιεύθηκε 18.07.2017
Γιάννης Κυριόπουλος

Η δραματική μείωση των ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών πόρων στον υγειονομικό τομέα -κατά την περίοδο της κρίσης- έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την προσφορά ιατρικής περίθαλψης (ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα) και προκαλεί κατά συνέπεια ανισορροπίες που εκφράζονται με την αύξηση των οικονομικών και χρονικών εμποδίων στην πρόσβαση. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει το μέγεθος των περιπτώσεων μη ικανοποιημένης ζήτησης και ιδίως αυτών που κατηγοριοποιούνται ως ανεκπλήρωτες ανάγκες, πράγμα το οποίο πλήττει κυρίως το πεδίο της πρόληψης, της δημόσιας υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων.

Ποια δικαιώματα έχουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων;

Αναστασία Μήλιου | Δημοσιεύθηκε 17.07.2017
Αναστασία Μήλιου

Οι περισσότεροι υπάλληλοι αγνοούν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος ακόμα κι έτσι όπως έχουν καταστρατηγηθεί από τα μνημόνια. Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και εργάτες είναι ότι το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, δηλαδή μισθούς, διαφορές από μισθούς, διάφορα επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, υπερωρίες, υπερεργασία και ρεπό, είναι πενταετές. Δηλαδή σήμερα ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει τους μισθούς που δεν του έχουν καταβληθεί από 1-1-2012 ενώ από την 1-1-2018 θα μπορεί να ζητήσει τους μισθούς από 1-1-2013.

Irish Times: Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.06.2017

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της», γράφει ο...

Ερασίνειο Νοσοκομείο: Μία ακόμη ιστορία αδιαφορίας

Βάσω Κόλλια | Δημοσιεύθηκε 27.06.2017
Βάσω Κόλλια

Το Ερασίνειο Νοσοκομείο ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία που φιλοδοξούσε, εάν ποτέ ολοκληρωνόταν, να είναι το μοναδικό νοσοκομείο ολοκληρωμένης φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα εξειδικευόταν σε θέματα, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών. Ταυτόχρονα όμως θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου.

Το ιστορικό μιας πολύτιμης θεατρικής ανθολογίας στην Ελλάδα της κρίσης

Αθηνά Σοκόλη | Δημοσιεύθηκε 22.06.2017
Αθηνά Σοκόλη

Πώς η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης; Και δη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, της οποίας η εμπορική δραστηριότητα είναι η έκδοση βιβλίων; Πώς ένας επιχειρηματίας, ακριβώς επειδή είναι Έλληνας, μπορεί να αντιπαρέλθει την υποβόσκουσα καχυποψία των ξένων συναδέλφων του όσον αφορά την αξιοπιστία του και τη συναλλακτική του συμπεριφορά; Και πώς ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός μπορεί να συνομιλήσει επάξια με τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό;

Ζωή «από τα Lidl»

Γιώργος Πλειός | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Γιώργος Πλειός

Η κρίση συνήθισε πολλούς, στην πράξη διαρκώς περισσότερους, να ζουν με φτηνά αντίγραφα γνωστών μαρκών. Τους συνήθισε να ζουν στο περιθώριο, στις γωνιές της ζωής, απ' όπου να παρατηρούν, τα πρωτότυπα προϊόντα και όσους τα αγοράζουν και τα καταναλώνουν, προσπαθώντας από ντροπή και αίσθημα μειονεξίας να κρύψουν τα δικά τους αντίγραφα. Κυρίως τους συνήθισε να μην έχουν τη δική τους πυξίδα σε μια τόσο σημαντική πράξη στο σύγχρονο καπιταλισμό, όπως είναι η πράξη της κατανάλωσης, αλλά κοιτούν συνεχώς δίπλα, στον κόσμο των πρωτότυπων, και να τον αντιγράφουν.

Το χρέος και η επανεκκίνηση

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017
Κώστας Βεργόπουλος

Με τη διαιωνιζόμενη πολιτική λιτότητος εισοδημάτων, οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά παραμένουν το λιγότερο απαισιόδοξες. Μπορεί κάποιες μονάδες να δημιουργούνται με εξαγωγικό στόχο, όμως ενόσω οι οικονομίες των εταίρων μας παραμένουν και αυτές σε συνθήκες λιτότητος, θα παραμένει δύσκολο για τη χώρα μας να ανακάμψει με εξωστρεφή προσανατολισμό. Αφού επί του παρόντος οι εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα τέταρτο της παραγωγής και το κύριο μέρος της απορροφάται στην εσωτερική αγορά, η επιλογή της εξωστρέφειας θα προϋπέθετε εκ βάθρων αναδιοργάνωση της οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο εμπόριο καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία.

Ψάχνοντας για το θαύμα

Σωτήρης Βαλάρης | Δημοσιεύθηκε 25.05.2017
Σωτήρης Βαλάρης

Σε αυτά τα εφτά χρόνια μείναμε ίδιοι. Οι ίδιοι Έλληνες. Η κρίση δε μας έκανε καλύτερους. Τουναντίον, μας συνεπήρε η άποψη ότι «κρίση είναι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι». Γίναμε χειρότεροι, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα βαρίδια στον άλλον. Όλοι επιρρίπτουν ευθύνες, κανένας δεν τις παίρνει πάνω του. Και οι πολίτες έρμαια του κάθε Μεσσία, αριστερού ή δεξιού. Ήρθε η κάρα της Αγίας Ελένης. Όλοι έτρεξαν να προσκυνήσουν. Πολιτικά πρόσωπα, κυβερνώντες, πρόσωπα του παρασκηνίου. Όλοι περιμένουν να τους βοηθήσει το Θείο. Δε μπορούμε εμείς, μπορούν οι ανώτερες δυνάμεις, οι υπερφυσικές.

Grexit #με_τον_Κυριάκο;

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

Όλα αυτά βέβαια επιδεικνύουν εκπληκτική εκούσια τυφλότητα απέναντι στο εξής απλό και εγκαίρως διαγνωσμένο: ότι το τρέχον Μνημόνιο, με τους εν γένει παλαβούς αριθμούς του και το νοσηρά σαδιστικό πλεόνασμα 3,5% το οποίο δεν πετυχαίνουν τα κράτη που μας το προτείνουν (!), δεν έχει ως στόχο να πετύχει. Κανένας οικονομολόγος που σέβεται τον εαυτό του δεν αποδίδει σταγόνα ρεαλισμού στην αντίληψη πως το τρέχον Μνημόνιο είναι εφαρμόσιμο, και αν εφαρμοστεί πετυχαίνει, με το πρόγραμμα να φτάνει στο τέλος του. Η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος είναι το Grexit.

Γιατί η Γαλλία θυμίζει την Ελλάδα πριν την κρίση

Αλέξ. Αλεξανδρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 23.04.2017
Αλέξ. Αλεξανδρόπουλος

Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια ήταν ο Πρόεδρος Σαρκοζί που επέβαλε μαζί με το Βερολίνο τη λιτότητα και ο γαλλικός τύπος δημοσίευε άρθρα διόλου κολακευτικά για τις χώρες του Νότου. Καθώς η Γαλλία μετατρέπεται από θύτη σε θύμα, τα άρθρα αυτά γίνονται σπανιότερα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ένας ταλαντούχος υπάλληλος της Goldman Sachs και ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους, είχε ήδη ακολουθήσει τον δρόμο της λιτότητας σαν υπουργός Οικονομικών στην αντιδημοφιλή κυβέρνηση Ολάντ. Το πρόγραμμα του με τίτλο «Επανάσταση» υπόσχεται «μεταρρυθμίσεις». Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η λέξη μεταρρύθμιση παίρνει πολλές ερμηνείες.

«Συνεργοί στο έγκλημα»: Ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση της οικονομικής κρίσης και προσαρμογής

Θάνος Κατσάμπας | Δημοσιεύθηκε 19.04.2017
Θάνος Κατσάμπας

Δύο ήταν οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης συνέβαλαν στη διαιώνιση της κρίσης πολύ πέρα ​​από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πρώτον, ως άμεσοι αρθρογράφοι ή δημοσιογράφοι στα δικά τους ΜΜΕ. Δεύτερον, ως συνομιλητές σε συνεντεύξεις με πολιτικούς, «εμπειρογνώμονες», και «αναλυτές» που ήθελαν να εκφράσουν γνώμη για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ως άμεσοι συντελεστές, αντί για αποσαφήνιση εννοιών, οικονομικών πολιτικών, και διαδικασιών, τα ελληνικά ΜΜΕ διαιώνισαν τη σύγχυση για τα αίτια της κρίσης και παρέτειναν τις πλάνες για τον τρόπο τερματισμού της. Το κολοσσιαίο σφάλμα σ' αυτή τη διαδικασία ήταν η διάδοση και εμπέδωση της επιχειρηματολογίας ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξόδου από την κρίση.

Μοσκόβισι: Το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πρέπει να αποζημιωθεί

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.04.2017

«Το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστε...

Reuters: Οι Σκοτεινοί Χρόνοι της Ελλάδας. Πώς η Λιτότητα Έσβησε τα Φώτα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 07.04.2017

Στις δυσκολίες πολλών Ελλήνων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αναφέρεται άρθ...

Ντράγκι: Η ΕΚΤ προσμένει μία λύση για το ελληνικό χρέος

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσμένει μία λύση στο πλαίσιο του Eurogroup που θα μπορε...