Οικονομική κρίση

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Αυτόχειρες στην Ελλάδα κρίσης: Δύο απόπειρες και μία αυτοκτονία κάθε μέρα

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Καλαφάτης | Δημοσιεύθηκε 29.03.2017

Κάθε ημέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ...

Μείναμε από Ευρώπη

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | Δημοσιεύθηκε 09.03.2017
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Εκείνο, όμως, που -επίσης- τρομάζει είναι η μεθοδολογία. Ένας κουρασμένος Γιούνκερ αναγράφει τη χειρότερη Λευκή Βίβλο από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όχι μόνο δεν δίνει κατευθύνσεις, αλλά περιγράφει σενάρια (σαν να είναι παρατηρητής κι όχι διαμορφωτής). Και μετά ένας απερχόμενος Γάλλος Πρόεδρος, με μόνο μια θητεία και σχεδόν μηδενική αποδοχή από τους πολίτες της χώρας του, ένας υπηρεσιακός Ιταλός Πρωθυπουργός, ένας κουρασμένος Ισπανός και μια παντοδύναμη καγκελάριος, η οποία κινεί τα νήματα όπως εκείνη φρονεί, προχωρούν σε μια «ξαφνική» συμφωνία - ανακοίνωση.

The Week: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν το Πουέρτο Ρίκο σε... Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Η Αμερική προσπαθεί να μετατρέψει το Πουέρτο Ρίκο σε Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του πε...

Μαριαλένα Περπιράκη

Η ελεύθερη επιλογή της άμβλωσης και τα ταμπού. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πρόληψης

HuffingtonPost.com | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ετα...

Ρώμη-Αθήνα-Βρυξέλλες

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 02.03.2017
Χάρης Θεοχάρης

Η Βόρεια Ευρώπη μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα πως τα προβλήματα είναι μεμονωμένα και εντοπισμένα, στην Ελλάδα σίγουρα, στην Ιταλία μάλλον, στην Πορτογαλία πιθανά και πως το Ευρώ λειτουργεί ικανοποιητικά. Είναι απλώς ζήτημα κανόνων που λειτουργούν αλλά δεν τηρούνται από όλους. Αυτό είναι μια λανθασμένη άποψη γιατί υποτιμάει τον συστημικό κίνδυνο ο οποίος είναι υπαρκτός και μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Θαλασσοδαρμένο σκάφος

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 21.02.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του Αλ. Τσίπρα ήταν -το λιγότερο- περιπετειώδες. Τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η πορεία που ακολουθούσε θα τον έριχνε σε ξέρες. Βλέποντας τον χάρο με τα μάτια του, πήρε την απόφαση να κάνει στροφή «360 μοίρες», όπως δήλωσε, συνειδητοποιώντας ότι τα παιχνίδια με το νόμισμα θα αποδειχθούν θανάσιμα και για τον ίδιο και για τη χώρα. Μεσοπέλαγα καθώς ήταν, ζήτησε τη ναυαγοσωστική συνδρομή της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χωρίς καμιά περίσκεψη ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, ρυμουλκώντας τον σε πιο ασφαλή νερά.

Credit Suisse: Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 02.02.2017

Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, αναλύει σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα C...

Από το Νταβός στο Κολωνάκι, είναι αργά για διαπιστώσεις

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 30.01.2017
Νίκος Άγουρος

Η αλήθεια, μπορεί να μην είναι μια, είναι σίγουρα απλούστερη: πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε από την νωθρή ελίτ να μας εγχειρήσει το επόμενο μεγάλο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Για την ακρίβεια, πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε το μεγάλο αφήγημα για να εξηγήσουμε όσα έγιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο αφήγημα. Το μοναδικό αφήγημα είναι ότι (σχεδόν) όλοι -εφτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της θλιβερής εποχής- είμαστε πιο φτωχοί, πιο μίζεροι και πιο αδρανείς. Με σχεδόν ελάχιστες επιλογές. Κανένα μεγάλο αφήγημα δεν μας κατέστρεψε και κανένα μεγάλο αφήγημα δεν θα μας σώσει.

Έρευνα: Η Ισπανία του Ραχόι ευνοεί τους συνταξιούχους σε βάρος των υπολοίπων

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.01.2017

Οι πολιτικές του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ευνόησαν αποκλειστικά τους ...

Η λύση απέναντι στην ανασφάλεια των καιρών: Μια λέξη

Μυλαίδη Στούμπου | Δημοσιεύθηκε 17.01.2017
Μυλαίδη Στούμπου

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, και σε εμάς προσωπικά, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες δικές μας και τρίτων, καθορίζει και τις επόμενες κινήσεις μας, την πορεία μας. Η επιτυχία αν τη δούμε ως προϊόν συστηματικής και σκληρής προσπάθειας ενεργοποιεί. Η αποτυχία αν την ερμηνεύσουμε ως μία αφορμή για να μάθουμε και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας διορθώνοντας τα αδύναμα σημεία επίσης ενεργοποιεί.

Εισφορές και συντάξεις στην εποχής της κρίσης

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 12.01.2017
Χάρης Θεοχάρης

Μια καλόπιστη κριτική οφείλει να αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία. Το τελευταίο συνταξιοδοτικό καινοτομεί σε δύο σημεία που είναι πολύ σημαντικά. Θεσπίζει τον ΕΦΚΑ, ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους και ορίζει ενιαίους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Χάνει όμως το τρένο της πραγματικής μεταρρύθμισης, καθώς θα χρειαστούμε και νέο συνταξιοδοτικό το αργότερο το 2018. Και τα θετικά ωστόσο δεν υλοποιούνται.

Γαλλική έρευνα: Αύξηση των άτεκνων γυναικών στην νότια Ευρώπη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

Το ποσοστό των άτεκνων γυναικών στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στις χώρ...

Κι αν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο;

Στέλλα Κυβέλου | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017
Στέλλα Κυβέλου

Σε μια εποχή μάλιστα που τα έθνη-κράτη είναι περισσότερο ελλειματικά από ποτέ, που οι εθνικές αρχές αγκυρωμένες πάνω στη μονοκαλλιέργειά τους και περιχαρακωμένες στα σύνορα τους τείνουν περισσότερο προς συγκρούσεις παρά προς συνεργασίες και εταιρικότητες (το βλέπουμε αυτό πολύ έντονα στην Ευρωπαική κρίση που αποτελεί πρωταρχικά κρίση εθνών-κρατών) οι πόλεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στη μετανάστευση και στην πολιτική ασύλου, στο εμπόριο, στην υγεία, στην εγκληματικότητα και στην τρομοκρατία, στην επιχειρηματικότητα και στην εκπαίδευση.

«Το blues της ανεργίας»: Κριτική του βιβλίου του Παναγιώτη Βλάχου

Καλλιόπη Κρητικού | Δημοσιεύθηκε 22.12.2016
Καλλιόπη Κρητικού

Η αφήγηση, άλλοτε σε πρώτο ενικό και άλλοτε τριτοπρόσωπη, καταφέρνει να ισορροπήσει την έκταση της πλοκής, και να αποφορτίσει την ένταση των συναισθημάτων που κορυφώνονται και προκαλούν πολλάκις ρίγη συγκίνησης. Ο λόγος του κ. Βλάχου απλός, σύγχρονος, άμεσος και συνάμα στιβαρός, μεστός και καυστικός, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Διεισδύει στην ψυχή σου και σε αιφνιδιάζει, σε προβληματίζει, σε συναρπάζει. Απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και αναδεικνύει την πίστη στις προσωπικές μας αξίες, χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

Φρανσουά Ολάντ, Προκόπης Παυλόπουλος

Dionysiοs Dervis-Bournias | Δημοσιεύθηκε 18.12.2016
Dionysiοs Dervis-Bournias

Σε αντίθεση με τις αγγλοσαξονικές χώρες που η πολιτική τους ανέκαθεν προκαλούσε εμπαθείς αντιδράσεις σε μια ιστορικά διχασμένη Ελληνική κοινωνία, η Γαλλία ύπήρξε πάντοτε καταλύτης και σημείο αναφοράς δυνάμεων που στην Ελλάδα τις χώρισε ένας εμφύλιος πόλεμος. Υπήρξε η χώρα συνάντησης της Δεξιάς Ελλάδας (η γαλλική γλώσσα και κουλτούρα θεωρήθηκαν σύμβολα αστικής εκπαίδευσης) και της Αριστερής (υποδέχτηκε αριστερούς μεταξύ των οποίων οι Αξελός, Καστοριάδης, Παπαϊωάννου, Πατρίκιος, Ξενάκης).

Τo 92% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί από την κρίση

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 13.12.2016
Διαβάστε Περισσότερα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, οικονομική κρίση, ΤO 92%s, Νέα

Σύμφωνα με νέα εμπεριστατωμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης κα...

Όχι το μέλλον, ούτε την επόμενη βδομάδα δε μπορώ να σχεδιάσω

Βαγγέλης Αυγουλάς | Δημοσιεύθηκε 12.12.2016
Βαγγέλης Αυγουλάς

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν πως- ένα παράδειγμα δίνω- έως τα τέλη Απριλίου ήταν σε εξέλιξη 772 πλήρεις και 182 μερικοί έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 112 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα, έναντι στόχου 400 εκατ. ευρώ. Ποιος έχει και δεν πληρώνει; Γιατί αυτοί που δεν έχουν, δικαιολογούνται. Αλλά αυτοί που έχουν; Ισχύει ότι δεν πληρώνουν ούτε τα ρυθμισμένα χρέη οι οφειλέτες;

Το ιταλικό δημοψήφισμα πρέπει να λειτουργήσει σαν «καμπανάκι» για την Ευρώπη

Gianni Del Vecchio | Δημοσιεύθηκε 07.12.2016
Gianni Del Vecchio

Το πιο σημαντικό μήνυμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι πως οι Ιταλοί είναι οργισμένοι με τους πολιτικούς τους. Όπως είδαμε και στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι πολίτες μόλις ξεστόμισαν μια δυνατή κραυγή. Οι Ιταλοί μόλις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Ρέντσι και ολόκληρη την πολιτική τάξη. Μετά από μια οικονομική κρίση διάρκειας δέκα ετών, είναι ανήσυχοι για το μέλλον. Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες λίγα πράγματα έκαναν για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Για τους Ιταλούς, η Ε.Ε. μοιάζει με ένα ζωολογικό κήπο με γραφειοκράτες. Για αυτούς, η Ένωση δεν προσφέρει ελπίδα: δεν είναι παρά ένα τέρας κανόνων και κανονισμών που δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

FT: Σαντορίνη το «supermodel» των Κυκλάδων

HuffPost Greece | Newsroοm | Δημοσιεύθηκε 30.10.2016

Οι συστάδες των λευκών, ασβεστωμένων σπιτιών, με τους μπλε τρούλους, τα γαλάζια πα...

Μπάιντεν: Ο Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στην Αθήνα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 28.10.2016

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα εγείρει το θέμα ελάφρυνσης του χρέους κατά...

Προσπερνώντας εύκολες λύσεις

Αλέξανδρος Κωστόπουλος | Δημοσιεύθηκε 27.10.2016
Αλέξανδρος Κωστόπουλος

Δυστυχώς, αν και τα μαθήματα που αντλήσαμε από την κρίση αυτή ήταν πολλά και εξαιρετικά επίπονα, όσο επιλέγουμε συνειδητά να μην επενδύουμε στην παιδεία, στην αριστεία και την αξιοπιστία και να αφήνουμε να διαιωνίζεται η γνωστή καταστροφική αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας, το νεοελληνικό «εγώ» και οι προσχηματικές δικαιολογίες του «ελληνάρα» που τα ξέρει όλα και ποτέ δεν φταίει για τίποτα... η όποια προσπάθεια για ουσιαστική ανάπτυξη είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Όλοι έτοιμοι για καβγά

Έλενα Ντάκουλα | Δημοσιεύθηκε 27.10.2016
Έλενα Ντάκουλα

Είμαστε έτοιμοι να καβγαδίσουμε και συχνά επιδεικνύοντας τις γνώσεις μας στα... γαλλικά, για μία θέση παρκαρίσματος, για το ποιος μπήκε πρώτος στη σειρά για το τυρί στο σούπερ μάρκετ, γιατί ο μπροστινός μας οδηγός δεν εκσφενδονίστηκε μόλις άναψε το πράσινο και ένα σωρό άλλους λόγους που δεν υπάρχει νόημα να αναφερθούν μιας και όλοι τους ζούμε. Αυτό δε που συμβαίνει στο διαδίκτυο, ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία. Πανίσχυροι πίσω από την ανωνυμία και παίρνοντας δύναμη από το πληκτρολόγιο, που ίσως είναι και το μόνο που εξουσιάζουμε, αφήνουμε τον εαυτό μας να ξετυλίξει τις αρετές και τις θετικές του πλευρές, σε όλο τους το μεγαλείο.

Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ο ρόλος του πολίτη

Παντελής Αναστασόπουλος | Δημοσιεύθηκε 20.10.2016
Παντελής Αναστασόπουλος

Από την άλλη, όμως, είναι άδικο να κατηγορούμε μόνο την κυβέρνηση την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο με τις καταστροφικές πολιτικές τόσων δεκαετιών, «βγαίνουν κι από πάνω» και «πατούν» στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να «αναστηθούν» πολιτικά. Ιδίως η ΝΔ, που, ρεαλιστικά, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, αν κι όποτε χάσει την εξουσία η παρούσα κυβέρνηση, εμμένει σε μία αντικυβερνητική πολιτική χωρίς καμία ουσία, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα, με προφανή απλά την επιθυμία να επιστρέψει η εξουσία στα χέρια της.

Μας έπιασε κρίση

Μαρία Γραμματικοπούλου | Δημοσιεύθηκε 16.10.2016
Μαρία Γραμματικοπούλου

Σύμφωνα με μια μικρή, ανεπίσημη έρευνα - τη φίλη που πρότεινε το θέμα - στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άντρας του ζευγαριού διστάζει στο θέμα του δεύτερου παιδιού, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο με συναισθηματικά κριτήρια. «Μα να μείνει το παιδί μόνο του, χωρίς αδελφάκι», «μα να μην έχουμε μεγάλη οικογένεια, να 'χει παρέα να παίζει;», «έλα, θα τα καταφέρουμε, κοντά στο ένα, θα μεγαλώσει και το άλλο.» Όλα αυτά είναι τα καθαρά συναισθηματικά επιχειρήματα που προβάλουν οι γυναίκες υπέρ του να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.10.2016

Οι Έλληνες δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από τα επακόλουθα της οικονομικής ...