Οικονομική κρίση

Το χρέος και η επανεκκίνηση

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017
Κώστας Βεργόπουλος

Με τη διαιωνιζόμενη πολιτική λιτότητος εισοδημάτων, οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά παραμένουν το λιγότερο απαισιόδοξες. Μπορεί κάποιες μονάδες να δημιουργούνται με εξαγωγικό στόχο, όμως ενόσω οι οικονομίες των εταίρων μας παραμένουν και αυτές σε συνθήκες λιτότητος, θα παραμένει δύσκολο για τη χώρα μας να ανακάμψει με εξωστρεφή προσανατολισμό. Αφού επί του παρόντος οι εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα τέταρτο της παραγωγής και το κύριο μέρος της απορροφάται στην εσωτερική αγορά, η επιλογή της εξωστρέφειας θα προϋπέθετε εκ βάθρων αναδιοργάνωση της οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο εμπόριο καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία.

Ψάχνοντας για το θαύμα

Σωτήρης Βαλάρης | Δημοσιεύθηκε 25.05.2017
Σωτήρης Βαλάρης

Σε αυτά τα εφτά χρόνια μείναμε ίδιοι. Οι ίδιοι Έλληνες. Η κρίση δε μας έκανε καλύτερους. Τουναντίον, μας συνεπήρε η άποψη ότι «κρίση είναι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι». Γίναμε χειρότεροι, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα βαρίδια στον άλλον. Όλοι επιρρίπτουν ευθύνες, κανένας δεν τις παίρνει πάνω του. Και οι πολίτες έρμαια του κάθε Μεσσία, αριστερού ή δεξιού. Ήρθε η κάρα της Αγίας Ελένης. Όλοι έτρεξαν να προσκυνήσουν. Πολιτικά πρόσωπα, κυβερνώντες, πρόσωπα του παρασκηνίου. Όλοι περιμένουν να τους βοηθήσει το Θείο. Δε μπορούμε εμείς, μπορούν οι ανώτερες δυνάμεις, οι υπερφυσικές.

Grexit #με_τον_Κυριάκο;

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 22.05.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

Όλα αυτά βέβαια επιδεικνύουν εκπληκτική εκούσια τυφλότητα απέναντι στο εξής απλό και εγκαίρως διαγνωσμένο: ότι το τρέχον Μνημόνιο, με τους εν γένει παλαβούς αριθμούς του και το νοσηρά σαδιστικό πλεόνασμα 3,5% το οποίο δεν πετυχαίνουν τα κράτη που μας το προτείνουν (!), δεν έχει ως στόχο να πετύχει. Κανένας οικονομολόγος που σέβεται τον εαυτό του δεν αποδίδει σταγόνα ρεαλισμού στην αντίληψη πως το τρέχον Μνημόνιο είναι εφαρμόσιμο, και αν εφαρμοστεί πετυχαίνει, με το πρόγραμμα να φτάνει στο τέλος του. Η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος είναι το Grexit.

Γιατί η Γαλλία θυμίζει την Ελλάδα πριν την κρίση

Αλέξ. Αλεξανδρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 23.04.2017
Αλέξ. Αλεξανδρόπουλος

Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια ήταν ο Πρόεδρος Σαρκοζί που επέβαλε μαζί με το Βερολίνο τη λιτότητα και ο γαλλικός τύπος δημοσίευε άρθρα διόλου κολακευτικά για τις χώρες του Νότου. Καθώς η Γαλλία μετατρέπεται από θύτη σε θύμα, τα άρθρα αυτά γίνονται σπανιότερα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ένας ταλαντούχος υπάλληλος της Goldman Sachs και ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους, είχε ήδη ακολουθήσει τον δρόμο της λιτότητας σαν υπουργός Οικονομικών στην αντιδημοφιλή κυβέρνηση Ολάντ. Το πρόγραμμα του με τίτλο «Επανάσταση» υπόσχεται «μεταρρυθμίσεις». Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η λέξη μεταρρύθμιση παίρνει πολλές ερμηνείες.

«Συνεργοί στο έγκλημα»: Ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση της οικονομικής κρίσης και προσαρμογής

Θάνος Κατσάμπας | Δημοσιεύθηκε 19.04.2017
Θάνος Κατσάμπας

Δύο ήταν οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης συνέβαλαν στη διαιώνιση της κρίσης πολύ πέρα ​​από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πρώτον, ως άμεσοι αρθρογράφοι ή δημοσιογράφοι στα δικά τους ΜΜΕ. Δεύτερον, ως συνομιλητές σε συνεντεύξεις με πολιτικούς, «εμπειρογνώμονες», και «αναλυτές» που ήθελαν να εκφράσουν γνώμη για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ως άμεσοι συντελεστές, αντί για αποσαφήνιση εννοιών, οικονομικών πολιτικών, και διαδικασιών, τα ελληνικά ΜΜΕ διαιώνισαν τη σύγχυση για τα αίτια της κρίσης και παρέτειναν τις πλάνες για τον τρόπο τερματισμού της. Το κολοσσιαίο σφάλμα σ' αυτή τη διαδικασία ήταν η διάδοση και εμπέδωση της επιχειρηματολογίας ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξόδου από την κρίση.

Μοσκόβισι: Το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πρέπει να αποζημιωθεί

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.04.2017

«Το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστε...

Reuters: Οι Σκοτεινοί Χρόνοι της Ελλάδας. Πώς η Λιτότητα Έσβησε τα Φώτα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 07.04.2017

Στις δυσκολίες πολλών Ελλήνων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αναφέρεται άρθ...

Ντράγκι: Η ΕΚΤ προσμένει μία λύση για το ελληνικό χρέος

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσμένει μία λύση στο πλαίσιο του Eurogroup που θα μπορε...

DW: Τι πιστεύουν οι νέοι. Για την ελληνική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά

HuffPost Greece | Newsrοom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Η πλειοψηφία της νέας γενιάς Ελλήνων ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση σ...

Κέλλυ Ιωάννου

9 γενναίες ιστορίες στα χρόνια της μεγάλης απογοήτευσης: Έτσι επιβιώνουν οι Έλληνες σήμερα

HuffingtonPost.com | Κέλλυ Ιωάννου | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Ήταν 23 Απριλίου 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχθηκε από ...

Το τέλος ενός σούπερ κύκλου στα εμπορεύματα; Ποιες οι προκλήσεις για την Ελλάδα;

Σωτήρης Καμενόπουλος | Δημοσιεύθηκε 05.04.2017
Σωτήρης Καμενόπουλος

Σήμερα, και μετά από παρέλευση τόσων χρόνων, όσοι από αυτούς τους εργαζόμενους παρέμειναν στον ενεργειακό τομέα, έχουν διασπαρεί σε πολλά μέρη του κόσμου: Καζακστάν, Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Βενεζουέλα, Περού, Αζερμπαϊτζάν, Σαουδική Αραβία και Μέση Ανατολή γενικότερα, κλπ. Σήμερα, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι δυσεύρετοι και ακριβοπληρωμένοι. Και το χειρότερο; Γερνούν. Μάλλον, για να το εκφράσω λίγο πιο κομψά: πλησιάζει η ώρα της μαζικής τους απόσυρσης. Εκτιμάται ότι περίπου 22 χιλιάδες μηχανικοί και γεωεπιστήμονες παγκοσμίως συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2015.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Αυτόχειρες στην Ελλάδα κρίσης: Δύο απόπειρες και μία αυτοκτονία κάθε μέρα

HuffingtonPost.com | Αλέξανδρος Καλαφάτης | Δημοσιεύθηκε 29.03.2017

Κάθε ημέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ...

Μείναμε από Ευρώπη

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | Δημοσιεύθηκε 09.03.2017
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Εκείνο, όμως, που -επίσης- τρομάζει είναι η μεθοδολογία. Ένας κουρασμένος Γιούνκερ αναγράφει τη χειρότερη Λευκή Βίβλο από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όχι μόνο δεν δίνει κατευθύνσεις, αλλά περιγράφει σενάρια (σαν να είναι παρατηρητής κι όχι διαμορφωτής). Και μετά ένας απερχόμενος Γάλλος Πρόεδρος, με μόνο μια θητεία και σχεδόν μηδενική αποδοχή από τους πολίτες της χώρας του, ένας υπηρεσιακός Ιταλός Πρωθυπουργός, ένας κουρασμένος Ισπανός και μια παντοδύναμη καγκελάριος, η οποία κινεί τα νήματα όπως εκείνη φρονεί, προχωρούν σε μια «ξαφνική» συμφωνία - ανακοίνωση.

The Week: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν το Πουέρτο Ρίκο σε... Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Η Αμερική προσπαθεί να μετατρέψει το Πουέρτο Ρίκο σε Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του πε...

Μαριαλένα Περπιράκη

Η ελεύθερη επιλογή της άμβλωσης και τα ταμπού. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πρόληψης

HuffingtonPost.com | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 08.03.2017

Πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ετα...

Ρώμη-Αθήνα-Βρυξέλλες

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 02.03.2017
Χάρης Θεοχάρης

Η Βόρεια Ευρώπη μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια διάχυτη εικόνα πως τα προβλήματα είναι μεμονωμένα και εντοπισμένα, στην Ελλάδα σίγουρα, στην Ιταλία μάλλον, στην Πορτογαλία πιθανά και πως το Ευρώ λειτουργεί ικανοποιητικά. Είναι απλώς ζήτημα κανόνων που λειτουργούν αλλά δεν τηρούνται από όλους. Αυτό είναι μια λανθασμένη άποψη γιατί υποτιμάει τον συστημικό κίνδυνο ο οποίος είναι υπαρκτός και μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Θαλασσοδαρμένο σκάφος

Γιώργος Πανταγιάς | Δημοσιεύθηκε 21.02.2017
Γιώργος Πανταγιάς

Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του Αλ. Τσίπρα ήταν -το λιγότερο- περιπετειώδες. Τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η πορεία που ακολουθούσε θα τον έριχνε σε ξέρες. Βλέποντας τον χάρο με τα μάτια του, πήρε την απόφαση να κάνει στροφή «360 μοίρες», όπως δήλωσε, συνειδητοποιώντας ότι τα παιχνίδια με το νόμισμα θα αποδειχθούν θανάσιμα και για τον ίδιο και για τη χώρα. Μεσοπέλαγα καθώς ήταν, ζήτησε τη ναυαγοσωστική συνδρομή της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χωρίς καμιά περίσκεψη ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, ρυμουλκώντας τον σε πιο ασφαλή νερά.

Credit Suisse: Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 02.02.2017

Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, αναλύει σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα C...

Από το Νταβός στο Κολωνάκι, είναι αργά για διαπιστώσεις

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 30.01.2017
Νίκος Άγουρος

Η αλήθεια, μπορεί να μην είναι μια, είναι σίγουρα απλούστερη: πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε από την νωθρή ελίτ να μας εγχειρήσει το επόμενο μεγάλο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Για την ακρίβεια, πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε το μεγάλο αφήγημα για να εξηγήσουμε όσα έγιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο αφήγημα. Το μοναδικό αφήγημα είναι ότι (σχεδόν) όλοι -εφτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της θλιβερής εποχής- είμαστε πιο φτωχοί, πιο μίζεροι και πιο αδρανείς. Με σχεδόν ελάχιστες επιλογές. Κανένα μεγάλο αφήγημα δεν μας κατέστρεψε και κανένα μεγάλο αφήγημα δεν θα μας σώσει.

Έρευνα: Η Ισπανία του Ραχόι ευνοεί τους συνταξιούχους σε βάρος των υπολοίπων

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.01.2017

Οι πολιτικές του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ευνόησαν αποκλειστικά τους ...

Η λύση απέναντι στην ανασφάλεια των καιρών: Μια λέξη

Μυλαίδη Στούμπου | Δημοσιεύθηκε 17.01.2017
Μυλαίδη Στούμπου

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, και σε εμάς προσωπικά, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες δικές μας και τρίτων, καθορίζει και τις επόμενες κινήσεις μας, την πορεία μας. Η επιτυχία αν τη δούμε ως προϊόν συστηματικής και σκληρής προσπάθειας ενεργοποιεί. Η αποτυχία αν την ερμηνεύσουμε ως μία αφορμή για να μάθουμε και να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας διορθώνοντας τα αδύναμα σημεία επίσης ενεργοποιεί.

Εισφορές και συντάξεις στην εποχής της κρίσης

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 12.01.2017
Χάρης Θεοχάρης

Μια καλόπιστη κριτική οφείλει να αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία. Το τελευταίο συνταξιοδοτικό καινοτομεί σε δύο σημεία που είναι πολύ σημαντικά. Θεσπίζει τον ΕΦΚΑ, ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους και ορίζει ενιαίους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Χάνει όμως το τρένο της πραγματικής μεταρρύθμισης, καθώς θα χρειαστούμε και νέο συνταξιοδοτικό το αργότερο το 2018. Και τα θετικά ωστόσο δεν υλοποιούνται.

Γαλλική έρευνα: Αύξηση των άτεκνων γυναικών στην νότια Ευρώπη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

Το ποσοστό των άτεκνων γυναικών στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στις χώρ...

Κι αν οι δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο;

Στέλλα Κυβέλου | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017
Στέλλα Κυβέλου

Σε μια εποχή μάλιστα που τα έθνη-κράτη είναι περισσότερο ελλειματικά από ποτέ, που οι εθνικές αρχές αγκυρωμένες πάνω στη μονοκαλλιέργειά τους και περιχαρακωμένες στα σύνορα τους τείνουν περισσότερο προς συγκρούσεις παρά προς συνεργασίες και εταιρικότητες (το βλέπουμε αυτό πολύ έντονα στην Ευρωπαική κρίση που αποτελεί πρωταρχικά κρίση εθνών-κρατών) οι πόλεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στη μετανάστευση και στην πολιτική ασύλου, στο εμπόριο, στην υγεία, στην εγκληματικότητα και στην τρομοκρατία, στην επιχειρηματικότητα και στην εκπαίδευση.

«Το blues της ανεργίας»: Κριτική του βιβλίου του Παναγιώτη Βλάχου

Καλλιόπη Κρητικού | Δημοσιεύθηκε 22.12.2016
Καλλιόπη Κρητικού

Η αφήγηση, άλλοτε σε πρώτο ενικό και άλλοτε τριτοπρόσωπη, καταφέρνει να ισορροπήσει την έκταση της πλοκής, και να αποφορτίσει την ένταση των συναισθημάτων που κορυφώνονται και προκαλούν πολλάκις ρίγη συγκίνησης. Ο λόγος του κ. Βλάχου απλός, σύγχρονος, άμεσος και συνάμα στιβαρός, μεστός και καυστικός, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Διεισδύει στην ψυχή σου και σε αιφνιδιάζει, σε προβληματίζει, σε συναρπάζει. Απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και αναδεικνύει την πίστη στις προσωπικές μας αξίες, χωρίς φόβο αλλά με πάθος.