ΥΠΕΣ: Θρίλερ με διάρρηξη στη διεύθυνση εκλογών

Τι λένε ΕΛ.ΑΣ. και Υπουργείο Εσωτερικών - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Στελέχη τριών διαφορετικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ έχουν αναλάβει την έρευνα, ύστερα από καταγγελία για διάρρηξη στο γραφείο του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρξε παραβίαση σε σημαντικά δημόσια δεδομένα και από ποιον.

Το βράδυ της Παρασκευής ο 59χρονος Διευθυντής Εκλογών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως ότι, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ενώ απουσίαζε από το γραφείο του και κανείς άλλος δεν ήταν παρών, ένας άγνωστος παραβίασε την κλειδαριά και έσπασε το πλαίσιο της πόρτας. Από το εσωτερικό του γραφείου, όπως είπε στην κατάθεσή του, δεν είδε να έχουν αφαιρέσει κάτι, αλλά τόνισε στους αστυνομικούς ότι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπάρχουν σημαντικά δημόσια έγγραφα, τα οποία φοβάται μην έχουν αντιγραφεί ή ακόμα και αλλοιωθεί.

Κλιμάκιο τής Σήμανσης πήγε στο σημείο και έκανε έρευνα για συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, ενώ άμεσα ενεργοποιήθηκαν και εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να διαπιστώσουν εάν έχει γίνει παραβίαση στους υπολογιστές. Τα δεδομένα όλα θα παραδοθούν στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που αναζητούν τον δράστη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών.

ΥΠΕΣ Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης επισημαίνονται τα εξής:

«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας»

Πολιτικές αντιδράσεις

Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις με ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε». τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών»

«Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος κλονίζεται ανεπανόρθωτα» τονίζει, μεταξύ άλλων, από την πλευρά της, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.

Από το γραφείο τύπου του Κ.Κ.Ε. επισημαίνεται: «Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση».

Δημοφιλή