ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/01/2015 06:31 EET | Updated 07/01/2015 06:33 EET

Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Το Hubble «επιστρέφει» στις «Στήλες της Δημιουργίας» στο Νεφέλωμα του Αετού

NASA/ ESA

Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει τραβήξει κατά καιρούς πολλές εντυπωσιακές εικόνες του σύμπαντός μας, μία ξεχωρίζει ανάμεσά τους: ο λόγος για τις αποκαλούμενες «Στήλες της Δημιουργίας», μία συγκλονιστική φωτογραφία που είχε τραβηχτεί το 1995 και απεικόνιζε τρεις κολοσσιαίες στήλες ψυχρών αερίων, υπό το υπεριώδες φως ενός συμπλέγματος νεαρών, γιγαντιαίων αστέρων στο Νεφέλωμα του Αετού, γνωστού και ως M16.

Αν και εικόνες τέτοιου είδους είναι σχετικά κοινές σε ζώνες δημιουργίας αστεριών, οι δομές του Νεφελώματος του Αετού είναι μακράν οι πιο...φωτογενείς. Η εικόνα αυτή του Hubble είναι τόσο δημοφιλής που έχει εμφανιστεί σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, σε μπλούζες, μαξιλάρια, ακόμα και γραμματόσημα.

Στο πλαίσιο εορτασμού της 25ης «επετείου» του τον Απρίλιο, το Hubble «επισκέφθηκε» ξανά τις διάσημες στήλες, παρέχοντας στους αστρονόμους καλύτερες εικόνες. Επιπρόσθετα, οι στήλες έχουν φωτογραφηθεί σε σχεδόν υπέρυθρο φως, καθώς και σε ορατό φως. Η υπέρυθρη οπτική μεταμορφώνει τις στήλες σε αλλόκοτες σιλουέτες, με μυριάδες αστέρια για φόντο.

Αν και η αρχική εικόνα είχε κατονομαστεί «οι Στήλες της Δημιουργίας», η νέα εικόνα δείχνει ότι είναι επίσης και «Στήλες της Καταστροφής». «Εντυπωσιάζομαι από το πόσο μεταβατικές είναι αυτές οι δομές...συρρικνώνονται μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Η γαλαζωπή λάμψη γύρω από τα πυκνά άκρα των στηλών είναι υλικό που θερμαίνεται και εξατμίζεται στο Διάστημα. Πιάσαμε αυτές τις στήλες σε μια μοναδική και πολύ σύντομη στιγμή της εξέλιξής τους» αναφέρει ο Πωλ Σκόουεν, του Arizona State University στο Τέμπε.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post