CULTURE
12/10/2015 09:46 EEST | Updated 30/10/2015 14:26 EET

Κωνσταντίνος Κακανιάς: Ο διάσημος Έλληνας καλλιτέχνης που ζει μεταξύ Αθήνας και Λος Άντζελες

Konstantin Kakanias - Greeks Gone West από HuffPost_Greece

Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1961 στην Αθήνα, οΚωνσταντίνος Κακανιάς είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες και στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημιουργήσει σχέδια, πίνακες, γλυπτά, παραστάσεις, κεραμικά και βιβλία. Η δουλειά του δεν ανήκει σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, αφού είναι γνωστός για την εξερεύνηση διαφόρων θεματικών, από το φως και τα κόμικς μέχρι το σκοτάδι και την ψυχολογία.

Το 1996 παρουσίασε την περιβόητη πλέον ηρωίδα του, «Mrs.Tependris», για ένα εικονογραφημένο άρθρο των New York Times. H «κυρία Τεπενδρή», το «alter-ego» του Κακανιά, είναι η καρικατούρα μίας συλλέκτριας τέχνης που ανήκει στην υψηλή κοινωνία, την οποία ο Κακανιάς χρησιμοποίησε ως «μία μεταφορά για την κατάσταση της μοντέρνας τέχνης και την επιφανειακή αποδοχή της από το κοινό». Η «κυρία Τεπενδρή» έχει γίνει μία εικονική φιγούρα στην καλλιτεχνική κοινότητα. Το 1997 ο Κακανιάς δημιούργησε και το πρώτο βιβλίο που είναι βασισμένο στις περιπέτειες της, το «Freedom or Death».

Την ίδια χρονιά μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Για αρκετά χρόνια συνέχισε να δουλεύει επάνω στις περιπέτειες της «κυρίας Τεπενδρή» και το 2002 κυκλοφόρησε το «Mrs. Tependris: the Contemporary Years». Το 2004 το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού του ζήτησε να δημιουργήσει έναν βιβλίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Κακανιάς έχει εκθέσει τη δουλειά του σε μουσεία και γκαλερί παγκοσμίως. Ανάμεσά τους έχει ξεχωρίσει η έκθεση με τίτλο « Time Goes By So Slowly» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2006 και αυτή με τίτλο « A Tribute to Antonis Benakis» στο Μουσείο Μπενάκη το 2004 και 2005. Το 2008 συνεργάστηκε με τη διάσημη σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν Φον Φίρστενμπεργκ για τη δημιουργία του βιβλίου «The Wonder Woman You Can Be».

Με δικά του λόγια

Η αγάπη για τη ζωγραφική

«Η ζωγραφική είναι η δουλειά μου και ζωγραφίζω από παιδί. Το σχολείο στην Ελλάδα δεν μου άρεσε καθόλου. Δεν ένοιωθα ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τα σχολικά βιβλία, γι' αυτά που διδασκόμασταν αλλά τα βιβλία μου ήταν γεμάτα από σκίτσα που ζωγράφιζα»

Η τέχνη

«Όλα αυτά τα χρόνια έχω εφαρμόσει τις ικανότητές μου σε κάθε πιθανό πεδίο και θέλω να το κάνω ακόμη περισσότερο. Έχω κάνει κινούμενα σχέδια, γλυπτική, υφάσματα, εγκαταστάσεις, παραστάσεις, κεντήματα. Έχω μια "τράπεζα" γεμάτη από ιδέες και σχέδια και γι' αυτό αισθάνομαι πλούσιος. Κάποιοι έχουν εκατομμύρια στις τράπεζες, εγώ έχω ιδέες».

Η «κυρία Τεπενδρή»

«Η κυρία Τεπενδρή είναι ένα μυθικό δημιούργημα πολλών ανθρώπων. Ενσωματώνει διάφορα στοιχεία, αλλά έχει τη φυσιογνωμία μιας γυναίκας της παιδικής μου ηλικίας. Η κυρία Τεπενδρή δεν είναι ακριβώς δική μου. Ακόμη κι εσείς μπορείτε να σκεφτείτε μια ιδέα ή μια περιπέτειά της και θα χαρώ πολύ να τη σχεδιάσω. Κάποιες φορές θέλω να τη σταματήσω, άλλες νοιώθω ότι με έχει καταπιεί, άλλες ότι τη μισώ αλλά μετά επανέρχεται, έχει τη δική της ζωή»

Η διαχείριση της απόρριψης

«Φυσικά και υπάρχουν πολλές στιγμές απογοήτευσης. Μου πήρε καιρό να μάθω να αντιμετωπίζω την απόρριψη, γιατί είμαι υπερβολικός στα συναισθήματά μου. Πλέον δε με ενοχλεί καθόλου. Δηλαδή, με ενοχλεί, αλλά μετά τρώω ένα κρουασάν ή ζωγραφίζω περισσότερο».

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου