Γιατί ο ύπνος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας

Γιατί ο ύπνος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας
Dog sleeping in bed alongside master's feet
Stella Stella via Getty Images
Dog sleeping in bed alongside master's feet

Ο ύπνος είναι ο καλύτερος φίλος του μυαλού και μην ξεχνάτε ότι το μυαλό σας πρέπει να το κρατάτε ευχαριστημένο, αφού τα πάντα γύρω από την ευτυχία σας και την καλή ζωή εξαρτώνται από αυτό.

Όταν σας λείπει ύπνος, οι γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου σας μειώνονται με αποτέλεσμα η καθημερινότητά σας να γίνεται πιο δύσκολη και κατά συνέπεια να επηρεάζει την διάθεση και τη μνήμη σας.

Σας έχουμε, όμως, καλά νέα! Υπάρχει αντίδοτο για τις αρνητικές επιδράσεις του ύπνο και αυτό είναι να αυξήσετε τις ώρες που κοιμάστε. Οι ειδικοί συνιστούν ότι οι 7 με 9 ώρες ύπνου είναι αρκετές για να ωφελήσουν τον οργανισμό μας και, συγκεκριμένα, το μυαλό μας.

Και σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμα πειστεί, ιδού 6 τρόποι που ο ύπνος βοηθά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

1. Ο ύπνος βοηθά την ψυχική μας υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να μας επηρεάσει μακροπρόθεσμα και να αυξήσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα συναισθήματα του άγχους και της ανησυχίας.

2. Βοηθά στην μνήμη

Εάν θέλετε να μην ατονήσει ο εγκέφαλός σας, οι επιστήμονες συνιστούν αρκετό ύπνο. Ένας ξεκούραστος εγκέφαλος είναι πολύ πιο εύκολο να θυμηθεί και να λειτουργήσει.

3. Ο ύπνος φτιάχνει την διάθεση

Έρευνα που έγινε το 2015 διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη ρύθμιση των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα, ακόμα και το παραμικρό να πυροδοτεί τον θυμό και την ένταση στο άτομο.

4. Βοηθά στη λήψη αποφάσεων

Έρευνα έχει δείξει ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που παίρνετε. Συγκεκριμένα, όσο βρίσκεστε στην φάση της ασυνείδητης σκέψης στον ύπνο σας, μπορεί να παίρνετε πιο σωστές αποφάσεις.

5. Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες

Εάν η υγεία σας δεν είναι αρκετό κίνητρο για να πέσετε για ύπνο, σκεφτείτε την δουλειά σας. Έρευνες έχουν δείξει πως η ξεκούραση βοηθά να παραμείνετε οξυδερκείς και «έτοιμοι» κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διαχειρίζεστε καλύτερα τις υποχρεώσεις που έχετε. Επιπλέον, ο ύπνος βοηθά στην μάθηση και στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.

6. Ο ύπνος καθαρίζει το μυαλό

Φαντάζομαι δεν αφήνετε τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι σας, αλλά τα βγάζετε έξω. Αντίστοιχα, αφήστε τον ύπνο να απομακρύνει όλα τα άχρηστα που έχετε στο κεφάλι σας.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.