ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/01/2016 16:43 EET | Updated 13/01/2016 16:43 EET

Λύθηκε το μυστήριο εμφάνισης Τόμσεν στο Βερολίνο: Ακολουθούσε τον Τσακαλώτο στην ευρωπαϊκή του περιοδεία

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
International Monetary Fund (IMF) deputy director and mission chief to Greece Poul Thomsen speaks on April 15,2013 at a conference organized by The Economist on the Greek economy in Athens. Greece and its troika of international creditors have reached agreement on its economic recovery efforts, opening the way for the disbursement of 8.8 billion euros (11.5 billion US dollars) in bailout loans, officials said. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Βήμα προς βήμα φαίνεται πως ακολούθησε στην ευρωπαϊκή του περιοδεία τον Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε συνάντηση μόνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, αλλά και με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Ο κ. Τόμσεν που ακολούθησε κατά πόδας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ενημέρωσε Παρίσι και Βερολίνο ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και ως εκ τούτου ο ίδιος βλέπει πολύ δύσκολο η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αnt1, αυτό που μετέφερε ο κ. Τόμσεν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, ενώ επιμένουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης του ΔΝΤστο ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι και το γεγονός ότι τελικά η επικεφαλής του Ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά μόνο τα τεχνικά κλιμάκια και κάποια στιγμή αργότερα ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσει και η ίδια.

Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ κρατούσε μια διπλωματική σιγή ιχθύος για τα Ασφαλιστικό, απέφευγε να απαντήσει και σε δημοσιεύματα και σε φημολογίες γύρω από την τελική του στάση . Αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το αν θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του Tαμείου, αν θα έπαιρναν εκείνοι την απόφαση , θα τάσσονταν κατά της συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίεςη απόφαση είναι πολιτική καθώς αν το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον επιμένουν και πιέσουν τότε αυτό θα επηρεάσει την στάση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκαρντ

Sponsored Post