ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/05/2016 17:57 EEST | Updated 29/05/2016 07:20 EEST

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - θεσμών την Κυριακή

sinemaslow via Getty Images
Checklist. 3d

Έως το επόμενο Σαββατοκύριακο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει κλείσει τις εκκρεμότητες με τους δανειστές για να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λύσεις που θα συμφωνηθούν. Επισημαίνεται ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά.

To Σάββατο, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πολλές και πολύωρες συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση και αποφασίσθηκε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν, εφόσον χρειαστεί, τροπολογίες σε νομοσχέδιο ώστε να επιλυθούν ζητήματα όπως το ΕΚΑΣ και τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αυτά θα τα συζητήσει την Κυριακή στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσακαλώτος.

Υπογραμμίζεται πάντως πως το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί να υπάρξει νομοθέτηση από την Βουλή για τα εκκρεμή θέματα και η εκταμίευση να ολοκληρωθεί. Στο Μαξίμου εξετάσθηκαν οι λύσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν είναι απίθανο η εκταμίευση της δόσης να προηγηθεί της νομικής διευθέτησης των θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε ακόμη τον προγραμματισμό των επόμενων νομοθετημάτων. Η αρχή θα γίνει με τον αναπτυξιακό νόμο που μαζί με την εκταμίευση της δόσης και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα αποτελέσει σημείο τομή για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος.