Περισσότερες από 15.000 πυρηνικές κεφαλές διαθέτουν 9 χώρες. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν την πρωτιά

Ένας όμορφος κόσμος...Περισσότερες από 15.000 πυρηνικές κεφαλές σε 9 χώρες. Σε ΗΠΑ Και Ρωσία η πρωτιά
Nuclear, Business man wearing a gask mask, pollution concept
Nuclear, Business man wearing a gask mask, pollution concept
outsiderzone via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία, οι δύο ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, συνεχίζουν να μειώνουν το μέγεθος των οπλοστασίων τους, αλλά δεν παύουν να τα εκσυγχρονίζουν, επισήμανε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Εννιά χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) διέθεταν 15.395 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2016, από τις οποίες οι 4.120 ήταν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, κατά στοιχεία του SIPRI. Στις αρχές του 2015, ο αριθμός τους ήταν 15.850.

«Το απόθεμα πυρηνικών όπλων υποχώρησε από το αποκορύφωμα του των 70.000 πυρηνικών κεφαλών, που καταγραφόταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειώσεις που έγιναν στα οπλοστάσια των Ρώσων και των Αμερικανών», σημείωσαν οι ερευνητές του SIPRI Σάνον Κάιλ και Χανς Κρίστενσεν.

Οι μειώσεις αυτές υπήρξαν το αποτέλεσμα τριών διεθνών συμβάσεων που υπογράφτηκαν από το 1991, καθώς και μονομερών πρωτοβουλιών των δύο παγκόσμιων πυρηνικών υπερδυνάμεων.

«Πάντως, ο ρυθμός των μειώσεων μοιάζει να επιβραδύνεται σε σύγκριση με αυτόν μιας δεκαετίας πριν, ενώ ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ (...) προχώρησαν σε κάποια σημαντική μείωση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών τους μετά (...) τη νέα συμφωνία START» για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, υπογράμμισε το SIPRI.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι διέθετε 7.290 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2016, ενώ οι ΗΠΑ περίπου 7.000. Οι δύο χώρες κατά τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου διαθέτουν το 93% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Τις ακολουθούν η Γαλλία (300), η Κίνα (260), το Ηνωμένο Βασίλειο (215), το Πακιστάν (110-130), η Ινδία (100-120), το Ισραήλ (80) και η Βόρεια Κορέα (10, αν και τα δεδομένα είναι αβέβαια για τη χώρα αυτή).

«Κανένα» από τα κράτη που αναφέρονταν στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων του 1968 «δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό του στο εγγύς μέλλον», σημειώνει το SIPRI και προσθέτει πως απεναντίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έθεσαν σε εφαρμογή «μεγάλα και δαπανηρά προγράμματα εκσυγχρονισμού» των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Ακόμη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Βόρεια Κορέα, δύο αντίπαλα γειτονικά κράτη μεγεθύνουν τα οπλοστάσιά τους: η Ινδία, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους κι αυξάνει την παραγωγή πλουτωνίου, και το Πακιστάν, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ινδίας στο επίπεδο των συμβατικών δυνάμεων με το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας», προειδοποίησε το SIPRI.

Συνολικά, κατέληξε το Ινστιτούτο, «οι προοπτικές να υπάρξει αληθινή πρόοδος όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό (σε διεθνή κλίμακα) παραμένουν ζοφερές».

Δημοφιλή