ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2016 19:53 EEST | Updated 06/10/2016 06:45 EEST

Και μια νίκη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κάνει πίσω στο νομοσχέδιο για καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Μεγάλη νίκη για τις γυναίκες της Πολωνίας καθώς η κυβέρνηση, μετά την κινητοποίηση της Δευτέρας (#BlackProtest, #BlackMonday) και την απήχηση που είχε και εκτός συνόρων, αποφάσισε να «κάνει πίσω» στην προώθηση νομοσχεδίου που προέβλεπε την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Όπως ανακοίνωσε διά στόματος του αντιπροέδρου της η συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, το σχέδιο νόμου δεν θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον Γιαροσλάβ Γκόβιν οι διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων γυναικών αποτέλεσαν «τροφή για σκέψη και μας δίδαξε ταπεινότητα». Συμπλήρωσε δε πως θέλει να καθησυχάσει «όσους φοβούνται ότι η άμβλωση θα απαγορευτεί πλήρως στην Πολωνία. Μία ολική απαγόρευση σίγουρα δεν θα προχωρήσει. Η άμβλωση αναμφισβήτητα δεν θα απαγορευτεί όταν η γυναίκα είναι θύμα βιασμού ή κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της».

Όλα αυτά, λίγες ώρες πριν το ζήτημα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: #BlackProtest, #BlackMonday. Οι γυναίκες στην Πολωνία είναι οργισμένες με την κυβέρνηση που επιβάλλει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Η δε πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο ανάφερε πως «η κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης δεν εργάζεται επάνω σε καμία νομοθεσία που να αλλάζει τους κανόνες όσον αφορά στην άμβλωση στην Πολωνία».

Πάντως όπως φαίνεται η ισχύουσα νομοθεσία της χώρας θα διατηρηθεί και βάσει αυτής επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας και όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Σημειώνεται πως ανάλογη με την μέχρι τώρα προωθούμενη νομοθεσία στην Πολωνία υπάρχει μόνο άλλες δύο χώρες στην Ευρώπη: τη Μάλτα και το Βατικανό ενώ πιο αυστηρή νομοθεσία από την Πολωνία έχουν σήμερα οι: Ιρλανδία, Ανδόρα, Λίχτενσταϊν, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Ιρλανδία. (Περισσότερες πληροφορίες ανά χώρα στο: worldabortionlaws.com)

Βάσει του νομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση στην Καθολική Πολωνία, οι γυναίκες που θα παραβίαζαν το νόμο θα μπορούσα να εκτίσουν ποινή πέντε ετών ενώ οι γιατροί που θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας την επέμβαση μπορεί επίσης να καταδικάζονταν σε ποινές φυλάκισης.

Πηγές: Guardian, Independent